Bakgrund
Katam som företag startades av Krister Tham som har förflutet på Sony Mobile. Grundtanken är att man enkelt med sin smartphone ska kunna mäta beståndsdata i sin skog och sedan kunna använda denna data till de behov man har. Genom att grundaren och även delar av utvecklingen är sprungna från Sony Mobile så utvecklas nu appen först via operativsystemet Android. En Katam app för Apples iPhone kommer alltså men först ut nu är Android.
Två versioner
Katams app kommer komma i två versioner. En gratisversion som de döpt till Forest Mini och en betalversion de kallar Forest Pro. Skogsforum har testat gratisversionen Mini och genom detta har vi bara kunnat spara en mätning åt gången. För att göra en ny mätning så måste man radera den gamla. Forest Pro kommer kunna köpas genom årsabonnemang. Priset för Katam Forest Pro har vi inte fått tag på ännu, vi uppdaterar här i tråden när vi vet. Katam Forest Mini släpps under påsken 2019 på Google Play, Katam Forest Pro kommer lanserar på Skogselmia i juni 2019.
Vad får man ut av appen?
Vi börjar i andra änden först. Lite förenklat så filmar du skogen du ska ha uppmätt och för oss med Miniversionen var filmningen begränsad till ca 20 sek. På denna tid hinner appen registrera träd och även yta som filmas. När jag testade appen så mappade den oftast upp runt 200 kvm på 20 sek. Efter att appen sedan har processat datan i videon så får man en rapport över den filmade delen av beståndet. Du lägger själv in medelhöjd och trädslag och får då ut följande per automatik:
Medeldiameter (da) på filmade träd i cm
Medelstam på alla filmade träd i m3sk
Medelvolym i m3sk/ha
Stammar per hektar
Grundyta i m2/ha
Antal detekterade träd
Hur stämmer datan som appen genererar från filmen?
Det kan vi inte säga förrän @tåndemåla har testat appen 😉. Men med de medel jag förfogar över så kan jag säga att den stämmer bra. I videon nedan så filmar jag ett knappt 60 årigt bestånd med gran på bra mark. Sedan visade det sig att det blev ett manuellt fel i mätningen i videon. Jag hade matat in 27 meters höjd men det var övre höjd och appen behöver medelhöjden. Tar man höjd för detta så ser det ut som det stämmer mycket bra. Jag klavade också träden men hade en vanlig “billig” klave så noggrannheten blir inte optimal. 28 cm i diameter känns som det stämmer dock. Tänk också på att om du filmar från en stickväg så kan beståndsvolym bli större än i verkligheten, det har ju att göra med att träd nära väg växer bättre och blir grövre än träd inne i beståndet.
Katam meddelar också att Linnéuniversitetet i dagar kommer släppa en rapport från ett projekt där de validerat hur mätnoggrannheten är i appen. Vi återkommer när de släppt denna rapport.
Något som imponerar är att appen klarar av att hitta träden för mätning trots att videon skakar rejält, det krävs troligtvis en hel del beräkningar vid höga bildfrekvenser som gör detta möjligt. Enligt Katam så kan man få ännu bättre mätningar med en så kallad gimbal monterad på telefonen. En gimbal är ett handhållet gyro som gör att bilden stabiliseras.
Som sagt så valde jag ett lätt bestånd att mäta på dessa första mätningarna. Det är ett råd som också Katam ger i instruktionen till appen. Jag testade också på andra bestånd och märker genomgående att det blir svårare att mäta ju tätare och yngre skogen blir. Inte konstigt på något sätt egentligen men ändå värt att nämna.
Det ska bli spännande att följa resan Katam nu har påbörjat, speciellt med tanke på att det är en app för “vem som helst med en smartphone”, dock en avancerad sådan som idag är helt unik för skogsmätning. Ett generellt problem med appar till smartphones är att de rackarna kan ringa när man använder en app. Det hände redan första gången och blir ett irritationsmoment. Ett abonnemang där ingen vet numret och att man använder telefonen enkom till mätning kan vara en lösning om man ska mäta mycket. Eller också så vänjer man sig.
Några + och - efter första testen:
+ Lättanvänd och enkel att förstå.
+ Rätt använd ett otroligt kompetent verktyg för skogsmätning.
+ Kan hjälpa till att öka kunskapen hos skogsintresserade och förenkla vid ex en virkesaffär.
- Drar en del batteri (men det var också väntat).
- Man kan inte manuellt avbryta en process av en video. Man kan påbörja en ny men det hade känts bättre om man kunde avsluta en process som man vet att man inte behöver.
- Ibland kan det vara svårt att komma 2 - 3 meter från första mätträd (om ingen väg finns).
Testa Katam Mini!
I dagarna kommer Katam släppa gratisversionen öppet på Google Play. Det är ett starkt råd att ladda ner appen och testa. Vill du ha exakt mätning så krävs idag att man använder en referensskylt som i videon nedan. Den behövs förvisso inte men förbättrar mätningen och kan beställas till självkostnadspris hos Katam och i framtiden kommer den enligt Katam inte att behövas alls. Det vore intressant om fler kunde testa appen och sedan ge sin syn på den här i tråden. Vi uppdaterar med länk när den är redo i Google Play.
Framtid
Det märks att Katam jobbar för att förenkla användandet av appen och få ner eventuella trösklar. En målgrupp är skogsägare och på sikt kommer skylten försvinna och höjdmätning i appen kommer med stor sannolikhet också.
Katam Forest Pro kommer också utvecklas, här finns intressanta saker som en fullständig rapport med GPS positioner för varje mätt träd samt individdata på varje mätt träd. I Katam Pro kommer det också finnas möjlighet till avancerade rapporter som eventuellt kommer göra det möjligt att skicka in förfrågningsunderlag på ex ett leveransrotköp direkt från skogen.
Video
Här nedan är en video från absolut första testet av appen. Det är hela röda tråden med videon, att kunna se hur undertecknad hanterar appen utan att ha testkört innan. Videon kompletterar också texten här ovan så det kan vara bra att se den om du är intresserad.
Så, vad är dina tankar om appen, är det något du ska testa?
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto