Sida 1 av 3

Öka lövanvändningen - bygg med asp!

Postat: fre 16 nov 2018, 08:47
av Torbjörn Johnsen
I Sverige växer en bra bit över 100 miljoner kubikmeter stamved varje år och minst 20 miljoner av tillväxten är löv. Lövandelen ökar både i virkesförråd och tillväxt. Naturhänsynen lägger anspråk på en andel av lövförrådet men det är ändå troligt att vi vill ta ut mer lövvirke ur skogen framöver. Samtidigt krymper avsättningen för lövvirke till annat än massaved eller bränsle.

Jag lyssnade på ett intressant föredrag på Linnéuniversitetet i Växjö i början av veckan. Forskarna Alma Strkonjic och Harald Säll berättade om ett projekt för att kartlägga aspens kvalitétsegenskaper och hur det kan sorteras. Både som tändsticksvire men även för byggändamål. Utgångsläget var att vi inte kan förvänta oss att tändsticksindustrin kan bära ett ökat utbud av aspvirke utan att det behövs nya användningsområden. Idén var att asptimmer istället kan skickas in i produktionsflödet för konstruktionsvirke. Aspen utgör i o f sig bara 1 % av virkesförrådet i Sverige men det kan finnas klimatskäl att titta på just aspen (se längre ner i tråden) som ett framtida produktionsträd.

Aspens virkesegenskaper är snarlika granens när det gäller böjhållfasthet, densitet och styvhet. Kanske t o m lite bättre. Beständigheten är också minst lika bra som granens och därför skulle man lika väl kunna bygga med asp där man idag bygger med gran. Problemet är att vi inte vet hur man ska kvalitetssortera asp och det är här Almas och Haralds forskningsprojekt kommer in. De försöker hitta mätbara, yttre egenskaper för att klassa virkets lämplighet till bl a byggsektorn.

1542353988_img_4848.jpg


Hög tillväxt minskar inte kvalitén
En fin sak med s k ströporiga lövträd, dit aspen hör, är att densiteten och styrkan inte minskar även om träden växer riktigt snabbt med flera cm breda årsringar varje år. Det innebär att hybridasp som kan växa med 20-30 m3sk/ha under bra förhållanden och med korta omloppstider kan få lika bra kvalitetsegenskaper (böjhållfasthet, densitet, styvhet) som välskött gran från bra boniteter. Dessutom blir det ganska lite kvist i ett träd som skjuter flera meter långa årsskott per år. Det här kan ju då öppna nya intressanta och lönsamma möjligheter om man kan få grantimmerpriser för hybridasptimmer. Det lär ju förbättra den produktionskalkylen högst avsevärt :-bd

Klimatvinnare
Det diskuteras allt mer om hur skogsbruket ska anpassas för ett varmare och förändrat klimat framöver. Här ser forskarna aspen som en klimatvinnare. Asp är ett av jordens mest spridda trädslag och aspen klarar att växa inom en stor spännvidd av klimatzoner och olika förutsättningar

Stängsel ett måste - i alla fall första generationen
Aspens minst goda egenskap (i alla fall om man är skogsägare och vill odla virke) är att den är ett utmärkt viltfoder. Det är lönlöst att försöka etablera asp genom plantering utan att hägna in. Det går knappast ens att få upp självsådd asp på ett hygge heller utan hägn. Däremot kan det mycket väl gå att få upp nästa generation utan att stängsla eftersom aspen skjuter enorma mängder rotskott som dessutom snabbt växer förbi beteshöjd.

Är det någon som har testat hybridasp och har erfarenheter av sådan odling?

Re: Öka lövanvändningen - bygg med asp!

Postat: fre 16 nov 2018, 10:06
av Brorsan
Jag har för mig att jag läst nånstans att man använt asp som ytterpanel i utsatta lägen. Kan det vara i Norge?
Vet ni något om det ni som bor där?
Olle

Re: Öka lövanvändningen - bygg med asp!

Postat: fre 16 nov 2018, 10:12
av Blivande snickare
Det ser fint ut så här men asp är ett jävelskap att såga, kraftiga spänningar i stockarna som leder till att virket tvinnar sig å spricker.

Men med det sagt så håller jag tummarna för det i framtiden!

Re: Öka lövanvändningen - bygg med asp!

Postat: fre 16 nov 2018, 10:15
av Brorsan
Jag har hjälpt farsan att byta gamla täckdiken som var byggda av asp, dom flesta delarna såg ut som nya fast dom säkert var uppåt hundra år.
Nog tror jag att asp duger till mer än tändstickor och bastulavar.
Det finns nog mycket gammal kunskap som vi kan plocka fram här.
Olle

Re: Öka lövanvändningen - bygg med asp!

Postat: fre 16 nov 2018, 10:18
av anersimyra
Du har rätt, jag pratade senast i går med en kamrat om obehandlad asppanel som grånar och blir hård ” som flinta.” Dessutom har Aspen synnerligen fina egenskaper som konstruktionsvirke under vatten. Förr var det mycket vanligt med asp som bryggstolpar och spontvirke till husgrunder. Jag vill minnas att några av kåkarna nere på Årstafältet som byggdes på fyrtiotalet har aspspontade grunder som dessvärre ruttnar om det dräneras oförsiktigt.

Re: Öka lövanvändningen - bygg med asp!

Postat: fre 16 nov 2018, 10:21
av anersimyra
Stora inlopp och utloppstrummor för vatten inom industrin har jag för mig är byggda av asp.

Re: Öka lövanvändningen - bygg med asp!

Postat: fre 16 nov 2018, 10:29
av anersimyra
http://www.becken.se/Tuben%20i%20Tykos%20fokus.html. Synd att inget nämns om vilket trädslag som användes.. :???:

Re: Öka lövanvändningen - bygg med asp!

Postat: fre 16 nov 2018, 10:52
av tallen100
anersimyra skrev:http://www.becken.se/Tuben%20i%20Tykos%20fokus.html. Synd att inget nämns om vilket trädslag som användes.. :???:

Undrar om inte bok är ganska vanligt i tubar?

Re: Öka lövanvändningen - bygg med asp!

Postat: fre 16 nov 2018, 11:44
av anersimyra
Nu nämner träcentrum i Nässjö inget om asp i undervattensmiljöer, där näms enbart al som används, eller har använts till dammluckor e.t.c.. 👍

Re: Öka lövanvändningen - bygg med asp!

Postat: fre 16 nov 2018, 12:19
av anersimyra
http://www.tracentrum.se/sv/publikation ... ation/asp/ Kanske ändå inte asp i trätuber.. :???:

Re: Öka lövanvändningen - bygg med asp!

Postat: lör 17 nov 2018, 23:07
av Cat554
Brorsan skrev:Jag har för mig att jag läst nånstans att man använt asp som ytterpanel i utsatta lägen. Kan det vara i Norge?
Vet ni något om det ni som bor där?
Olle

Det brukes noe, om enn ikke i stor skala. Forsøkene viser dog god holdbarhet. Søk "osp kledning" (Asp ytpanel)
OH

Re: Öka lövanvändningen - bygg med asp!

Postat: ons 21 nov 2018, 22:28
av plax
Gick en kurs om att timra stocklada -12 och denna lada gjorde vi som kursarbete på min gräsmatta. Det bästa material man kunde använda till taket var asp bräder fick jag lära mig. Så det blev 1,5 tums bräder med fräst vattenkanal :-bd. Hållbarheten borde vara ca 80 år.
1542835142_20181120_122755.jpg

Re: Öka lövanvändningen - bygg med asp!

Postat: tor 22 nov 2018, 05:25
av finskpinne
Jag vet nog om många som använder asp till bryggor och terass (eller om ni kallar det altan i sverige!?) Har själv byggt en brygga på ca 50 m2 av asp. Nu är den inte så många år ännu så jag kan inte säga nåt om hållbarheten, men flera äldre gubbar säger att dom använt aspar till det ändamålet läääänge. Jag var med själv och sågade stockarna och det är ju som blivande snickaren säger lite extra jobb med att såga asp. Om man sågar aspstockarna direkt till brädor och plankor så vrider dom sig ofantligt mycket, och spricker mycket också. MEN vi klöv bara upp stocken i okantade och obarkade plankor för att sedan strölägga dom och lägga tyngder på virkestravarna. Sedan ska detta virke torkas försiktigt, alltså inte i direkt solsken. Asparna torkar inte jättefort, och man vill ha dom så torra som möjligt förrän man tar dom ur pressen. Vi hade våra på tork utomhus till nästa vår/tidig sommar. Då sågades dom till de dimensioner vi ville ha och sedan hyvlades dom.

Re: Öka lövanvändningen - bygg med asp!

Postat: tor 22 nov 2018, 07:32
av plax
De stockar som inte behövdes till takbräder klöv vi upp till okantat 3 tum. Nu började jag på att tillverka ett terrassbord av de.

Re: Öka lövanvändningen - bygg med asp!

Postat: tor 22 nov 2018, 20:45
av Famag
Asp är ett favoritvirke för Halvproffs :grin:
Vi använde det vid mitt husbygge som läkt, så mycket stånk å stön det fanns på den tiden.
Ända till det framkom att halvproffsiga huggare hade al som läkt. :lol: