Livsmedelsverket anser att det gränsvärde för bly i nötkött (0,10 mg/kg våtvikt) som finns för tamboskap bör användas även för viltkött. Konsumtionen av viltkött i Sverige är förhållandevis hög och då bly är konstaterat att kunna utgöra en påtaglig hälsorisk ska exponeringen vara så låg som möjligt på populationsnivå.
Undersökningen har gjorts som stickprov hos 47 olika anläggningar som hanterar viltkött. Från Norrbotten i norr till Skåne i Söder. Totalt har 50 prover tagits från malet älgkött och 50 från malet vildsvinskött.
Resultatet visar att 36% av proverna innehöll mätbara halter av ammunitionsbly. Det fanns bly i 42% av vildsvinsproverna och 30% av älgproverna. I 15% av proverna var blyhalten över gränsvärdet för tamboskap och fjäderfä (0,10 mg/kg kött i våtvikt).
Livsmedelsverket pekar på vikten av bra s k skottrensningsrutiner. D v s att ordenligt göra rent och skära bort kött runt sårkanalen och träffytorna. Det kan ge en avgörande skillnad för blyhalten vilket framgår tydligt i att mer än hälften av de undersökta företagen (55%) hade alla sina prover med låga eller inga blyhalter.
Möjlighen har blyhalten minskat 2019 jämfört med en tidigare studie som jämförde blyhalt i malet viltkött som såldes i butik 2014. Då fann man bly i fem av sex prover (83%) men den här studien anses som allt för osäker då antalet prover var allt för få.
Livsmedelsverkets slutsatser om bly i viltfärs:
-Kartläggningen visar att det behövs fortsatt arbete med att uppnå målet med blyfritt viltkött och produkter därav.
-Det finns tillgång till en ackrediterad analysmetod hos Livsmedelsverkets laboratorium.
-Jägare, detaljhandeln och viltköttsbranschen ska kunna garantera att vilt som blir livsmedel är säkert. Berörda myndigheter bör medverka för att uppnå detta mål.
-Flera viltstammar, inte minst vildsvin, växer och det ligger i samhällets intresse att dessa stammar beskattas i större omfattning än idag.
-Förtroendet för viltköttet som ett hållbart alternativ till annat kött är en förutsättning för att konsumenterna ska vilja välja dessa produkter.
Du kan läsa hela [url=
https://www.livsmedelsverket.se/globala ... ltkott.pdf]rapporten från Livsmedelsverket här[/url].
Blyfri ammunition?
En fråga som bara berörs flyktigt i rapporten är övergång till blyfri ammunition. När det t ex gäller hagelskytte på sjöfågel är det redan ett faktum då det inte längre är tillåtet att använda blyhagel.
I Sverige får ammunition i form av blyhagel inte användas vid jakt på våtmarker eller vid jakt över grunda delar av öppet vatten. Blyhagel får heller inte användas vid skytte som inte är jakt, till exempel sportskytte. Syftet med förbudet är att minska förekomsten av bly i miljön.
Däremot när det gäller kulvapen med klass 1-kaliber, d v s det som är lagkrav för jakt på älg, vildsvin, hjort och björn, är idag endast ammunition med blykulor tillåten. Det finns idag blyfria alternativ med kopparkulor eller kulor tillverkade av mässinglegeringen tombak. I Finland finns t ex blyfri ammunition godkänd för klass 1-kalibern 6,5 x 55 men i Sverige är den inte OK. Svenska Jägareförbundet har enligt deras sajt uppmanat Naturvårdsverket att se över bestämmelserna så att blyfria alternativ kan godkännas.
Blyfria kulor i den populära patronen 6,5 x 55 uppfyller inte dagens lagkrav för älgjakt. En ny undersökning visar dock att skottverkan är jämförbar för olika kultyper i 6,5 x 55. Jägareförbundet har därför begärt att Naturvårdsverket ska ändra sina föreskrifter, så att den som vill kan använda blyfria kulor i ”nationalpatronen”. Får vi ett blyförbud blir det nödvändigt.
Vad tror ni om framtiden? Kommer det att bli förbud mot bly i kulvapenammunition eller räcker det med att vi blir bättre på kötthygienen för att slippa få i oss bly med viltköttet?
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto