Jakt och Fiske

För mycket bly i malet viltkött men ingen blyfri ammunition

10 inlägg 4743 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

För mycket bly i malet viltkött men ingen blyfri ammunition

Torbjörn Johnsen  
#663400 Livsmedelsverket har undersökt blyhalten i viltfärs från älg och vildsvin. Av 100 prover innehöll 36% spår av ammunitionsbly och 15% översteg gränsvärden. Bly är ett farligt ämne för människor (ännu värre för älgen och vildsvinen!) och det ska helst inte finnas i vår föda då det kan orsaka svåra skador vid långvarig exponering. Det finns idag inga gränsvärden för bly i viltkött men Livsmedelsverket har utgått från EUs gränsvärden för boskap och fjäderfä som är 0,10 mg/kg kött (våtvikt).

Livsmedelsverket anser att det gränsvärde för bly i nötkött (0,10 mg/kg våtvikt) som finns för tamboskap bör användas även för viltkött. Konsumtionen av viltkött i Sverige är förhållandevis hög och då bly är konstaterat att kunna utgöra en påtaglig hälsorisk ska exponeringen vara så låg som möjligt på populationsnivå.


Undersökningen har gjorts som stickprov hos 47 olika anläggningar som hanterar viltkött. Från Norrbotten i norr till Skåne i Söder. Totalt har 50 prover tagits från malet älgkött och 50 från malet vildsvinskött.

Resultatet visar att 36% av proverna innehöll mätbara halter av ammunitionsbly. Det fanns bly i 42% av vildsvinsproverna och 30% av älgproverna. I 15% av proverna var blyhalten över gränsvärdet för tamboskap och fjäderfä (0,10 mg/kg kött i våtvikt).

Livsmedelsverket pekar på vikten av bra s k skottrensningsrutiner. D v s att ordenligt göra rent och skära bort kött runt sårkanalen och träffytorna. Det kan ge en avgörande skillnad för blyhalten vilket framgår tydligt i att mer än hälften av de undersökta företagen (55%) hade alla sina prover med låga eller inga blyhalter.

Möjlighen har blyhalten minskat 2019 jämfört med en tidigare studie som jämförde blyhalt i malet viltkött som såldes i butik 2014. Då fann man bly i fem av sex prover (83%) men den här studien anses som allt för osäker då antalet prover var allt för få.

Livsmedelsverkets slutsatser om bly i viltfärs:

-Kartläggningen visar att det behövs fortsatt arbete med att uppnå målet med blyfritt viltkött och produkter därav.

-Det finns tillgång till en ackrediterad analysmetod hos Livsmedelsverkets laboratorium.

-Jägare, detaljhandeln och viltköttsbranschen ska kunna garantera att vilt som blir livsmedel är säkert. Berörda myndigheter bör medverka för att uppnå detta mål.

-Flera viltstammar, inte minst vildsvin, växer och det ligger i samhällets intresse att dessa stammar beskattas i större omfattning än idag.

-Förtroendet för viltköttet som ett hållbart alternativ till annat kött är en förutsättning för att konsumenterna ska vilja välja dessa produkter.


Du kan läsa hela [url=
https://www.livsmedelsverket.se/globala ... ltkott.pdf]rapporten från Livsmedelsverket här[/url].

Blyfri ammunition?
En fråga som bara berörs flyktigt i rapporten är övergång till blyfri ammunition. När det t ex gäller hagelskytte på sjöfågel är det redan ett faktum då det inte längre är tillåtet att använda blyhagel.

I Sverige får ammunition i form av blyhagel inte användas vid jakt på våtmarker eller vid jakt över grunda delar av öppet vatten. Blyhagel får heller inte användas vid skytte som inte är jakt, till exempel sportskytte. Syftet med förbudet är att minska förekomsten av bly i miljön.


Däremot när det gäller kulvapen med klass 1-kaliber, d v s det som är lagkrav för jakt på älg, vildsvin, hjort och björn, är idag endast ammunition med blykulor tillåten. Det finns idag blyfria alternativ med kopparkulor eller kulor tillverkade av mässinglegeringen tombak. I Finland finns t ex blyfri ammunition godkänd för klass 1-kalibern 6,5 x 55 men i Sverige är den inte OK. Svenska Jägareförbundet har enligt deras sajt uppmanat Naturvårdsverket att se över bestämmelserna så att blyfria alternativ kan godkännas.

Blyfria kulor i den populära patronen 6,5 x 55 uppfyller inte dagens lagkrav för älgjakt. En ny undersökning visar dock att skottverkan är jämförbar för olika kultyper i 6,5 x 55. Jägareförbundet har därför begärt att Naturvårdsverket ska ändra sina föreskrifter, så att den som vill kan använda blyfria kulor i ”nationalpatronen”. Får vi ett blyförbud blir det nödvändigt.


Vad tror ni om framtiden? Kommer det att bli förbud mot bly i kulvapenammunition eller räcker det med att vi blir bättre på kötthygienen för att slippa få i oss bly med viltköttet?



   TS
Användarvisningsbild

Re: För mycket bly i malet viltkött men ingen blyfri ammunit

nelson  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#663402 Värt att poängtera att i alla grövre kalibrar än 6.5x55 får man använda blyfri ammunition i klass 1..

Avatar Fallback

Re: För mycket bly i malet viltkött men ingen blyfri ammunit

Brorsan  
#663406 Märkligt att det finns blyrester i färs från vilthanteringsanläggningar.
Där borde kötthygienen vara bra.
Risken är att det slängts putskött i färsen för att maximera förtjänsten.
LMV borde kontrollerat den delen av hanteringen i stället, det kanske hade blivit ett annat resultat då.

Avatar Fallback

Re: För mycket bly i malet viltkött men ingen blyfri ammunit

alias  
#663408 Hellre blyförbud i kulammunition än för hagelammunition vid jakt i skogsmark - både för rotstockarnas och tändernas skull!

MVH
Alias

Avatar Fallback

Re: För mycket bly i malet viltkött men ingen blyfri ammunit

Elmhult  
#663422 Ska du bli blyförgiftad får du äta bra mycket bly innan det påverkar. Lite hysteri är det. Och blyfri ammo är okay för mig. OM de gör något åt de här idiotiska klassningarna av kulvapen vi har här i Sverige. De dödar större djur med klenare kalibrar överallt på vår planet, men här i Sverige har någon bestämt att en viss kaliber bara duger till vissa djur. Vilket är skitsnack.

Användarvisningsbild

Re: För mycket bly i malet viltkött men ingen blyfri ammunit

Älgfoderodlare  
#663424
Elmhult skrev:Ska du bli blyförgiftad får du äta bra mycket bly innan det påverkar. Lite hysteri är det. Och blyfri ammo är okay för mig. OM de gör något åt de här idiotiska klassningarna av kulvapen vi har här i Sverige. De dödar större djur med klenare kalibrar överallt på vår planet, men här i Sverige har någon bestämt att en viss kaliber bara duger till vissa djur. Vilket är skitsnack.


Men också att det från jägarhåll, finns en uppfattning om; - Att ju grövre kaliber dessto bättre " dö " ! Jagade med en man som gick från en dubbelstudsare sida / sida, 9,3 x 74 R till en .460 Nitro Express efter att ha missat skott mot en Älg. Han vart så J..la skotträdd att han fortsatte att missa, då rekylen var allt utom behaglig. Efterföljande år kom han med en 6,5 x 55 o börja träffa det han sköt mot. Hälle Flygare skrev en bok på 60 - talet, tror den hette " Storvilt jakt i Alaska ". Han använda ( om jag kommer ihåg rätt ) enbart 6,5 x 55 mot allt vilt där. Träffsäkerhet o kulval är nog det viktigaste vid jakt trots allt.

Avatar Fallback

Re: För mycket bly i malet viltkött men ingen blyfri ammunit

bgl  
#663435 Denna berättelse kunde skrivas också under rubriken Dagens historia men passar även bra här (fritt ur minnet).
För cirka 40 år sen på en närliggande älgskyttebana kom en finare bil med en för alla närvarande okänd person, cityklädd och med ett muskedunder löst liggande i bakluckan. Han ville skjuta några skott mot älg. Alla andra var klara för dagen som han kunde direkt ställa sig i båset och ladda. Det gick fort, varken skjutledaren som var en äldre ytterst vapenkunnig person eller någon annan kom sig för att fråga något om vapnet.
Alla backade undan, skjutledaren kollade hörselskydden och markörerna markerade klart.
Skjutbåset var klätt med korrigerad plåt så ljudeffekten var alltid god för skytten, i detta fall närmast bågnade plåten utåt vid krevaden!
Skytten föll bakåt under ljudliga plågor, både från axel och rygge/nacke när han landade. Gick inte att prata med honom, han var helt lomhörd och rätt så överraskad av smällen. Markörerna fick signalera skjutavbrott, projektilen hade träffat träramen bakom älgen och krossat alltihop, älgen var bokstavligen fälld.
När skytten hade repat sig något fick vi veta att vapnet kom från ett dödsbo på trakten som han varit med att ta hand om. Han hade hög utbildning på maximalt avstånd från jakt och natur, vapenlicens visste han knappt vad det var. Någon visste att den avlidne i sin ungdom mer än 50 år tidigare bott i Afrika, men att denne var förmodad elefantjägare var helt okänt, lär f.ö. inte funnits svensk licens för vapnet.

Avatar Fallback

Re: För mycket bly i malet viltkött men ingen blyfri ammunit

Valmet 890  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#663464 Blyfri ammunition är visst tillåten som sagt ovan, 6,5 55 klarar dock inte klass 1 blyfritt.
Jagar själv älg med blyfritt sen några år och än har ingen älg protesterat 😎

Avatar Fallback

Re: För mycket bly i malet viltkött men ingen blyfri ammunit

can  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#663470 Skulle vore lov med 120 grains blyfritt til 6,5x55 på storviltjakt. Gjer vel omtrent samme jobb som ei 140 grains blykula.

Avatar Fallback

Re: För mycket bly i malet viltkött men ingen blyfri ammunit

Amatörhuggare 62  
#663515 Ett kg extra, från varje djur.
Blir ju lite,på ett år.

Det är ju noga, å putsa rent.
Där kulan tagit.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).