1,3 mm .325”, en Svensk favorit?
Med det nya systemet går Stihl in i ett segment som är populärt i Sverige. Det handlar om den smala spårbredden om 1,3 mm och .325” delning på sågtänderna. På engelska kallas detta segment “Narrow kerf” och här i Sverige är kanske det vanligaste namnet Pixel. Men pixel är egentligen fel ord då det är Husqvarnas namn på deras skärsystemet med smalt sågsnitt.
Tidigare har Stihl endast haft ⅜ delning (Picco) på sina smala skärsystem men med Light 04 + PRO-kedjor blir det ändring på detta.
Så, det är alltså ett intressant insteg där det nya systemet får kombattanter som Husqvarna SP33 G X-cut och Oregon 95TX SpeedCut.
Gemensamt för de alla, och troligtvis också en anledning till att de blivit så pass populära är att de väger mindre och de kapar effektivare (och oftast då snabbare) eftersom de har ett smalare sågsnitt.
Det nya skärsystemet finns ute i butik nu och vill du läsa om specifikationer och mer djupgående fakta kan du göra det i tråden Stihl Light 04 - Nytt sågsvärd 2020 för svärdet och i tråden Stihl RS / RM PRO - Ny 1,3 mm .325 sågkedja för kedjorna.
Testrapport
Vi har kört det nya systemet ca 40 tankar och växlat mellan gallring, vindfällen och kanthuggningar. Det nya systemet verkar hålla hög kvalitet och visade inga tecken på varken sprickor eller brott. Det blir toppbetyg för hållbarheten helt enkelt.
Om det var en tillfällighet eller ej låter vi vara osagt men vi har försökt ge systemet vad det tål och har även parallellt kört med både X-cut/X-force och Rollomatic/Picco. Här visade det sig att båda dessa bröt vi toppen på när vi testade. Du kan läsa mer om detta i tråden Varför proffsen ratar 1,3 mm spårvidd på sågsvärd ... där vi också diskuterar om det är så att proffsen ratar smala svärd för att de inte håller.
Vid detta testet fick också proffsen testa det nya systemet. Det var Henrik Andersson som bland annat testat röjsågar åt oss tidigare som kört några tankar och han är imponerad av kapkapciteten och upplevde inte Light 04 som “svampigt”.
För att få en jämförelse så testade vi det nya systemet på en MS261 mot en Husqvarna 550XP MkII. Stihl och Husqvarna går nu olika vägar när det kommer till svärdslängder då Stihl väljer 14” och 16” som de vanligaste längderna medans Husqvarna går på 13” och 15”. Vid tidigare tester så har vi testat Stihl vs Husqvarna med 16” svärd på Stihl och 15” svärd på Husqvarna och vid detta test gjorde i tvärtom. 14” på Stihl och 15” på Husqvarna.
Vad är det med svärdslängderna?
I början av testet så valde vi att testa effektiv kaplängd på svärden. Här visar det sig (du kan se hela testet i videon nedan) att varken Stihl eller Husqvarna kapar så långt som svärdet är angett i längd.
Stihls 14” svärd kapar 13,4” eller 34 cm.
Husqvarnas 15” svärd kapar 13,8” eller 35 cm.
Där det skiljer en tum i längd på pappret skiljer det alltså bara 1 cm men samtidigt underpresterar båda i verklig kaplängd. Tar man bort de originalmonterade barkstöden så kapar man lite till men när vi testmätte så visade det sig att 15” verklig längd på Husqvarnan är bakom första svärdsmuttern … ?
Kaptester
Inget test utan cookie-cutting, eller hur? Vi körde denna gång två olika typer av kaptester. Dels ett test i färsk björk där vi testade RM-Pro och RS-Pro mot SP33 G X-cut. Vi testade också RS Pro mot den “gamla” RS kedjan med 1,5 mm spårvidd i färsk lönn. Du hittar båda testerna i videon och det var Henrik som testade i lönnen.
Sammanfattningsvis så kan vi säga att RM-Pro och SP33 G är relativt likvärdiga. Båda är också Semi-Chisel eller halvmejselkedjor som de kallas. Att RM-Pro halkade efter lite i videon tror vi har att göra med att stocken rörde sig i första kapet.
Men när det kommer till RS-Pro så kapar den betydligt effektivare. Största anledningen är troligtvis att det är Full-Chisel (helmejsel) kedja och som du kan se i test 2 när vi testar mot 1,5 mm RS .325” så är den rejält mycket snabbare i färsk lönn.
Vi gjorde också ett subjektivt försök att mäta effektiv sågsnittsbredd. Som du ser på bilden nedan så verkar RS-Pro vara den kedja som kapar med minst snitt. Siffrorna i bilden saknar verkligt värde men inbördes kan de jämföras. Stihl säger också att snittet är 6,8 mm på PRO-kedjorna medans RS/RM .325” 1,5 mm har 7,7 mm sågsnitt. Det är alltså i runda slängar 12% mindre ved som PRO-kedjan behöver avverka. Ganska självklart då att den blir snabbare.
.325” är mildare än ⅜”?
Vi har inte gjort några direkta tester mellan den nya .325 kedjan och Picco-kedjan som är ⅜”. En känsla är dock att .325” delning gör sågningen mindre aggressiv. När vi subjektivt bedömer skillnad mellan Full-Chisel .325” och Full-Chisel Picco ⅜” så känns .325” inte lika aggressiv. Det studsar inte lika mycket vid instick och den ligger bättre an mot stammen vid kvistning. Kan det vara så att delningen spelar roll här?
Sammanfattning
Det nya systemet finns som sagt ute i handeln nu och vi tror det kommer bli en storsäljare. Det håller hög kvalitet, är lätt att använda trots att det kapar mycket effektivt och skärpan på tänderna håller länge. Priset på Light 04 verkar också ligga i samma härad som de andra och det borgar säkert för att fler väljer att testa. Högst troligt är det ju så att Light 04 enbart passar till Stihls motorsågar. Systemet är anpassat främst för MS261 och MS271 och det är nog här de flesta av de nya systemen kommer sitta.
Edit: Jag skrev tidigare att Light 04 passar till MS 241. Det är tyvärr fel då MS 241 har en annan svärdsinfästning.
Enligt Stihl så kommer PRO-kedjorna att kunna köpas i många olika längder och kanske blir det så att någon testar bara PRO-kedjan på en annan såg än en Stihl. Vi tror att de kunder som tidigare kört Picco kan komma att snegla på Light 04 med PRO-kedja när det ska bytas. Och efter vårt test så kan vi säga att man troligtvis inte kommer bli besviken om man gör bytet, tänk bara på att byta drivhjul och att PRO-kedjorna filas med 4,8 mm fil.
På tal om filar ja, vi har använt de flesta typer av filar när vi testat. Den vi fastnat för när det kommer till att fila Stihl-kedjor är deras COMFORT-fil. Den är inte så aggressiv och väl anpassad till att fila dessa kedjor.
Video
Här nedan är en video från testet.
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto