SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Motorsåg och handhållet

Här tillverkas sågskydd av världens starkaste fiber (video)

36 inlägg 15004 visningar 7 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Här tillverkas sågskydd av världens starkaste fiber (video)  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#564900 Engtex - företaget bakom sågskydden
Jag besökte ett intressant företag häromdagen. (Kolla videon längre ner i inlägget!) Ett ganska anonymt företag i skogskretsar men väldigt viktigt sådant! Företaget heter Engtex och de tillverkar de sågskydd som finns i de flesta sågskyddsbyxor, kängor eller handskar idag. De levererar till Husqvarna, Stihl, Pfanner, Sip, Engebert & Strauss m flera tillverkare av skyddskläder och de har jobbat med den här typen av produkter sedan 70-talet.

Från början var Engtex i Mullsjö ett textilföretag som sydde kläder. I början av 70-talet anställdes en kille som hette Kjell Eng och som sedermera blev vd på företaget. Han insåg att svensk textilindustri inte kunde hålla på med kläder om den skulle överleva utan han satsade istället på utveckling av olika typer av industritextil. Ett av dessa utvecklingsspår var sågskyddsbyxor och det visade sig bli en riktig framgångssaga. Engtex har idag en stor marknadsdominans men ser ändå en fortsatt stark tillväxt för sina sågskyddsprodukter. Varför får du reda på längre ner i texten.

Halverad vikt – ökad styrka
Engtex har jobbat hårt med produktutvecklingen under åren. Den ursprungliga polyesterfibern har ersatts med andra och starkare fibermaterial. Sågskyddens vikt och tjocklek har därmed kunnat minskas med hälften samtidigt som skyddseffekten har förbättrats. Färre lager och tunnare skydd ger också bättre komfort för användaren i och med bättre lufttransport och fuktgenomsläpp. Alla som testat senaste generationen av de dyraste huggarbyxorna vet vilken skillnad det innebär jämfört med byxorna som fanns på 80- och 90-talet. Ytterligare en skillnad som märks är att värstingmaterialet som ger det bästa sågskyddet också är dyrt. Men sätt det i relation till vad du tycker att ditt ben eller ditt liv är värt?

15 gånger starkare än stål
Idag görs de bästa sågskydden av en fiber som heter Dyneema®. ”Världens starkaste fiber” enligt det holländska bolaget som tillverkar den, 15 gånger starkare än stål. Dyneema används till superstarka linor, rep och textilfiber men även till militär skyddsutrustning som ska klara att stå emot kulor och splitter. Typ som Kevlar. När jag frågar Engtex vd Patrik Johansson varför man inte använder Kevlar berättar han att det ”bara” är fem gånger starkare än stål. Kevlar är också ett material som mer liknar cellulosafibern i struktur. Med tanke på vilka fibrer motorsågen är gjord för att kapa av så kan man förstå att det inte är ett bra material för sågskydd…

1556867349_fullsizeoutput_71be.jpeg


Vävmetoden är hemligheten
För att motorsågskedjan ska stanna när den träffar byxan så måste den riva loss fibrerna så att de följer med i kedja, drev och svärd. Det är när drivhjulet fylls med fibrer som kedjan stannar. Patrik förklarar en vanlig vävteknik. T ex för ett lakan. Där är trådarna vävda i kors med varandra och i en sådan väv ”låser” väven varje tråd. Det går inte speciellt lätt att dra loss en enskild tråd ur ett lakan om den inte sitter precis i kanten.

Vävtekniken som används vid framställning av sågskydden kallas ”varptrikå” och går till på ett helt annat sätt. Sågskyddstyget har en trådstruktur med två lager starka Dyneema-trådar lagda vinkelrätt mot varandra men dessa hålls fast av ett tredje lager som liksom ”virkar” ihop väven. Det innebär att man enkelt kan dra ur varje tråd oavsett i vilken riktning den ligger. Så när sågkedjan träffar tyget så sliter den enkelt upp mängder med superstarka trådar som friktionsfritt lossnar från väven och snabbt och snällt snor in sig i kedja, drev och svärd. Med ett garanterat tvärstopp som följd inom millisekunder.

1556867352_fullsizeoutput_71bc.jpeg


Eget varumärke
Eftersom själva sågskydden i byxorna är en ”anonym” produkt som ändå gör stor skillnad för byxornas skyddsprestanda har Engtex valt att sedan några år tillbaka varumärkesskydda sina sågskydd under produktnamnet ”AVERTIC”. Nu märker en del av klädtillverkarna, som t ex tyska Stihl, sina skyddskläder med detta varumärke för att visa vilken nivå man håller på sågskydden.

Tre olika skyddsklasser
Sågskydd i bl a huggarbyxor testas regelbundet och av många olika institutioner. Här i Sverige testar SMP (Statens Maskinprovningar, numera en del av RISE) skydd och i Tyskland gör KwF (Kuratorium für waldarbeit & Forsttechnik) omfattande tester av olika skyddsprodukter. Videon från Stihl i tråden Så här fungerar skyddsbyxor för motorsåg [gif] kommer t ex från KwFs provanläggning.

För sågskyddsbyxor finns tre olika skyddklasser och det finns tydliga riktlinjer vilka krav som ställs för varje klass och hur provningarna ska utföras. Alla som gör sågskyddstester använder ett enhetligt kalibreringsskydd som referens när man trimmar in sin testanläggning. Dessa kalibreringsskydd görs av Engtex och de består av ett komplett sågskydd som alltid har exakt samma egenskaper.

Kravet på sågskyddet i respektive klass är att kedjan när den stannat inte ska ha skadat det innersta tyglagret i byxan. De olika skyddsklasserna är:

Klass 1, ska klara en kedjehastighet med 20 meter/sekund
Klass 2, ska klara en kedjehastighet med 24 meter/sekund
Klass 3, ska klara en kedjehastighet med 28 meter/sekund

Samtliga test görs i Europa i 45 graders vinkel på byxans ben. I USA görs de i 90 graders vinkel, d v s vinkelrätt över benet.

1556867482_p1060150.jpg


Sex lager
I de bästa av dagens sågskydd finns skyddsväven Avertic Pro eller Avertic Pro Lite. Den senare väger endast 99 gram/kvm och det går åt sex lager för skyddsklass 1 eller åtta lager för skyddsklass 2.

Växande marknad
Patrik Johansson på Engtex säger att marknadsutsikterna ser väldigt bra ut för sågskydd. Det tillkommer nya marknader som tidigare inte har använt skyddskläder. Han nämner flera länder i östra Europa och Ryssland som exempel. Dessutom ökar användningen av motorsågar i bl a Tyskland vilket ger ökat behov av skyddskläder.

Engtex ser även en stor marknadspotential i USA där det enligt Patrik finns en växande marknad för sågskyddskläder. Det finns många motorsågsanvändare i USA och bland yngre personer finns ett betydligt större säkerhetsmedvetande än bland äldre generationer. Dessutom har tillverkarna av skyddskläder lyckats bra med sin design vilket också bidrar till att folk gärna vill utrusta sig med det senaste och häftigaste bland motorsågskläder. För att klara efterfrågan kommer Engtex därför snart att ta en ny, modernare och större produktionsanläggning i bruk.

Tillverkningen
Jag fick en guidad rundvandring i produktionsanläggningen hos Engtex och det var många intressanta maskiner inblandade i att väva ihop sågskydden. Produktionsmiljön är exakt kontrollerad när det gäller temperatur och luftfuktighet. Blir inomhusklimatet fel så kan de tunna fibrerna bete sig på ett oönskat sätt. Enligt Patrik kan det räcka med att öppna en ytterdörr en kort stund för att en väv ska dra snett.

Allt börjar med att det läggs upp en varp. Det innebär att fibrerna läggs upp i en bred matta, med det avstånd de ska ha i den färdiga produkten. I gigantiska rack sitter över 1000 stora trådrullar med Dyneema-fiber. De tunna fibrerna leds av rullarna i en bana in mot upprullningen. En stor spole lindar upp varpen i en fart av 60 km/timme och det finns en mil (10 000 meter) fiber på varje rulle. I den varp som las upp när jag tittade var det nästan 1200 trådar.

1556867352_p1060126.jpg


1556867351_p1060102.jpg


1556867352_p1060122.jpg


När varpen är upprullad och klar flyttas rullen sedan över till maskinen som gör själva vävjobbet. Eller snarare virkningen som det mer liknar. Tekniken kallas varptrikå. Maskinerna virkar med nålar i ett rasande tempo. Med en tunn tråd virkar den in Dyneema-fibrerna till en enhetlig väv som sedan rullas upp på nya rullar.

1556867352_p1060140.jpg


1556867352_p1060143.jpg


Dessa rullar skickas sedan till klädtillverkarna som skär till och lägger ihop det antal skyddslager de önskar i sina huggarbyxor, sågskyddskängor eller skyddshandskar. Så nästa gång du sitter med ett oskadat ben och trasslar ut fibrer ur drivhjulet på din motorsåg kan du skänka en tacksamhetens tanke till produktutvecklarna på Engtex i Mullsjö!

Här kan du se en video från tillverkningen:



Senast redigerad av Torbjörn Johnsen fre 03 maj 2019, 08:53, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Husqvarna motorsågar
Avatar Fallback

Re: Här tillverkas sågskydd av världens starkaste fiber (vid

knaggen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#564902 Det går att såga igenom jag har gjort det i demo syfte på Jonsereds standard byxor . Har även sågat av Husqvarnas huggarstövlar i demo syfte.

Avatar Fallback

Re: Här tillverkas sågskydd av världens starkaste fiber (vid

Avslutat-02  
#564908 Bland det viktigaste när man köper nya byxor är att tänka på vilken hastighet sågens kedja roterar i, många köper klass 1 20 m/s men det räcker inte till med dagens motorsågar, hva 550 roterar t,ex fullgas ca 22 m/s och då stannar kedjan kanske och ju högre cc ju snabbare kedja på dagens sågar. Värt att tänka på.... :-bd

Avatar Fallback

Re: Här tillverkas sågskydd av världens starkaste fiber (vid

jannee  
#564913 Är dagens byxor på marginalen. Gamla byxor var sågskyddet tilltaget i överkant.
Hur stor är risken att du STUMT sätter sågen med fullrus mot byxbenet och fortsätter att hålla full gas tills drevet är fullt.
Å andra sidan går en kedja på Jonsereden över 26 m/sek och lite mer därtill om man växlar upp en kugg, men hur stor betydelse har det när det gäller att fylla upp drevet.
Risken finna att hur bra byxorna än blir är att folk som verkligen behöver dem drar sig något för att lägga ut dessa pengar.
3 550 kr för en Husqvarnas bästa eller
700 kr för en byxa från Jula.
Den som verkligen behöver det bästa skyddet är den ovarsamme, den som sällan nyttjar såg, men troligtvis köper denne den från Jula.

Avatar Fallback

Re: Här tillverkas sågskydd av världens starkaste fiber (vid

Avslutat-02  
#564914 Jo visst är det så, men om man hamnar i olycka, va tror du att försäkringsbolaget kommer att säga?

Jag menar inte att folk ska köpa de dyraste och topp modernaste byxorna, utan bara ta i åtanke att kedjehastigheten är högre än de vanligaste byxornas märkning.

Användarvisningsbild

Re: Här tillverkas sågskydd av världens starkaste fiber (vid

Mellberg  
#564918 Den som köper Julas byxor, köper nog en Julasåg också :mrgreen: Dessa sågar maxar högst 15 ms :wink:

Själv får jag aldrig köpa nytt känns det som :(( Mina Sandvik Windsor är outslitliga, har dessutom två par :-o

Användarvisningsbild

Re: Här tillverkas sågskydd av världens starkaste fiber (vid

halvproffs  
#564920 Oregon waipua kostar runt tusingen på Jula. Underbar byxa tycker jag. Menar ni att det är dåligt skydd i dessa?
Fantastiska fibrer och ett jättebra reportage!
Jag vet en sak som stoppar kedjan lika snabbt som fibrer.
Högg ur ett gammalt dike som det var fin vedbjörk i när det small till och sågen tvärstannade på en millisekund. I gräset låg en taggtråd som skickade kastskydd med kåpa åt he....e, kedjan hängde och svärdet låg i diket.
Kvar satt muttern med lite orange plast från kåpan kvar. Råkade ju göra en smålandsstubbe och det som göms i gräs... . En gång aldrig mer sådana stubbar. 🙂 Dom där kåporna var inte billiga. 👎

Användarvisningsbild

Re: Här tillverkas sågskydd av världens starkaste fiber (vid

Mellberg  
#564924 Nu köpte du ju inga Julabyxor, utan Oregons på Jula #:-s Har du sen en vanlig Julasåg överlever du nog det mesta :smile:

Skämt åsido, så bör alla som jobbar i skog med motorsåg köpa sig de bästa skyddsbyxorna, normalt hänger dom med i upp till 20 år, för de flesta :d

Tänk dig 10 m3f massaved = 3500:- där har du dina byxor i kanske 20 år :-bd

Avatar Fallback

Re: Här tillverkas sågskydd av världens starkaste fiber (vid

r93  
#564926 Håller med om waipoua, har inte hittat en byxa som är mer prisvärd!
Husqvarnas technical extreme har ju "bara" klass 1, så det borde vara samma mängd skydd i den som i oregons.

Avatar Fallback

Re: Här tillverkas sågskydd av världens starkaste fiber (vid

jannee  
#564928 Tror att yngre personer är mer medvetna om hur viktigt det är att skydda sig mot oförutsedda händelser.
Äldre personer som inte är uppfödda med den skyddsaspekten är det nog värre med, men även villahemsägare som endast emellanåt kubbar upp lite ved, varken äger eller tänker på hur viktigt det är med skydd.
Skyddskläder är ju avdragsgillt - för oss är det endast en marginell kostnad, men hur tror ni tänket är bland alla övriga.
Oftast sträcker det sig inte längre än till hörselskydd + ett par väl slitna jeans och FOPPA tofflor :grin:

Användarvisningsbild

Re: Här tillverkas sågskydd av världens starkaste fiber (vid

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#564930
halvproffs skrev:Oregon waipua kostar runt tusingen på Jula. Underbar byxa tycker jag. Menar ni att det är dåligt skydd i dessa?
Fantastiska fibrer och ett jättebra reportage!
Jag vet en sak som stoppar kedjan lika snabbt som fibrer.
Högg ur ett gammalt dike som det var fin vedbjörk i när det small till och sågen tvärstannade på en millisekund. I gräset låg en taggtråd som skickade kastskydd med kåpa åt he....e, kedjan hängde och svärdet låg i diket.
Kvar satt muttern med lite orange plast från kåpan kvar. Råkade ju göra en smålandsstubbe och det som göms i gräs... . En gång aldrig mer sådana stubbar. 🙂 Dom där kåporna var inte billiga. 👎


Du får väl trimma runt stubben först, så slipper du den sortens överraskningar... :wink:
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Här tillverkas sågskydd av världens starkaste fiber (vid

JörgenO  
#564931
r93 skrev:Håller med om waipoua, har inte hittat en byxa som är mer prisvärd!
Husqvarnas technical extreme har ju "bara" klass 1, så det borde vara samma mängd skydd i den som i oregons.


Jag köpte också de här för två år sedan. De är lagom tunna och mycket bekväma.... och en otrolig skillnad mot de blytunga Jula/Bluewear jag hade innan.

För övrigt, tack för ett intressant reportage.

Användarvisningsbild

Re: Här tillverkas sågskydd av världens starkaste fiber (vid

halvproffs  
#564935
Niking skrev:
halvproffs skrev:Oregon waipua kostar runt tusingen på Jula. Underbar byxa tycker jag. Menar ni att det är dåligt skydd i dessa?
Fantastiska fibrer och ett jättebra reportage!
Jag vet en sak som stoppar kedjan lika snabbt som fibrer.
Högg ur ett gammalt dike som det var fin vedbjörk i när det small till och sågen tvärstannade på en millisekund. I gräset låg en taggtråd som skickade kastskydd med kåpa åt he....e, kedjan hängde och svärdet låg i diket.
Kvar satt muttern med lite orange plast från kåpan kvar. Råkade ju göra en smålandsstubbe och det som göms i gräs... . En gång aldrig mer sådana stubbar. 🙂 Dom där kåporna var inte billiga. 👎


Du får väl trimma runt stubben först, så slipper du den sortens överraskningar... :wink:
/Niklas


Nja, jag gör nog högre stubbar.
Får säga som Dynamitharry. Vilken jävla smäll alltså.
Iaf så rullade jag upp taggtråden och sen tog jag upp det på jaktmötet så där vi visste att det fanns gammal tråd kvar så tog vi bort den.

Avatar Fallback

Re: Här tillverkas sågskydd av världens starkaste fiber (vid

Chainsaw Charlie  
#564958 Tack Engtex!

Användarvisningsbild

Re: Här tillverkas sågskydd av världens starkaste fiber (vid

filijox  
#565050
vinterrojarn skrev:Bland det viktigaste när man köper nya byxor är att tänka på vilken hastighet sågens kedja roterar i, många köper klass 1 20 m/s men det räcker inte till med dagens motorsågar, hva 550 roterar t,ex fullgas ca 22 m/s och då stannar kedjan kanske och ju högre cc ju snabbare kedja på dagens sågar. Värt att tänka på.... :-bd


Mja, fullgas på en standardsåg ligger på ca 35 m/s. Iallafall enligt en som jobbat med säkerhetsforskning på husqvarna som jag pratade med...

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).