Öppna kategorin

Sätta in på skogskonto eller räntefördel

6 inlägg 5667 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Sätta in på skogskonto eller räntefördel

Gyttorp  
#89643 LRF hjälper mig med deklarationen men jag tycker jag får konstiga råd...så här ser min verksamhet ut efter 2009:
190.000 på skogskonto. 210.000 på företagskontot (varav 40.000 är egen insättning). utbetalt från betalpan 100.000 (exkl moms)i jan 2009 (den sista större inkomsten på 10-15 år). räntefördelning från 2008 62.000 kr. Småutgifter på 30.000 som jag får direktavdrag för.
LRF föreslår att jag ska räntefördela fram 60.000 o alltså skatta ca 20000.
I år 2010 tänker jag köpa en atv m vagn för 130000 (inkl moms) - lrf föreslår att jag tar pengar från skogskontot för detta. Lrf killen verkar inte tycka att expansionsfond vid nästa års deklataion är nåt jag ska använda...
Är detta klokt - jag kommer att få lite kvar på skogskonto - ca 60.000 - Eftersom jag inte kommer att ha inkomster de närmsta åren men en del utgifter (ca 20000/år) , för underhåll o dyl som jag gör direktavdrag för - är det inte vettigt då att ha obeskattade pengar på skogskontot i framtiden som jag kan använda för att göra direktavdrag för..
Gör jag som lrf säger kommer jag oxå att ha mindre räntefördelning kvar som jag skulle kunna använda i framtiden..
Jag har inget intresse av att ta ut pengar för eget bruk utan kommer nog framöver att reparera min verkstad o kanske bygga ett hönshus..ska jag ta framskattade pengar till detta??   TS
Avatar Fallback

Re: Sätta in på skogskonto eller räntefördel

nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#89654 Enl min mening skall man använda räntefördelning först när pengar för privat konsumtion/amortering skall tas ut.Skatta fram pengar som kommer behövas till framtida avdragsgilla kostnader tycker jag också låter helknasigt.

Hur motiverar LRF detta? Har iofs hört talas om rådgivare som inte ids/kan sätta sig in i kundens ekonomi och därför lämnar tokiga råd,men de borde inte bli långvariga i branchen.

/Nisse

Avatar Fallback

Re: Sätta in på skogskonto eller räntefördel

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#89670 Det är inte helt lätt detta, och det beror lite på vad man tror att man långsiktigt vill ta ut.

Jag har annan verksamhet än skogsbruk i min näringsverksamhet, och ingen anställning. Alltså måste jag ta ut någonting, annars blir det ingen mat på bordet. Jag resonerar som så att resultatet blir så mycket så jag hamnar under gränsen för statlig skatt. Det är en långsiktigt nivå som jag inte har något behov av att överskrida för att leva lyxliv. Detta blir det då ca 45?% egenavgifter/inkomstskatt på. Sedan tar jag ut räntefördelning maximalt, där blir det 30%. Resten fonderar jag i de fonder som finns, dvs expansionsfond/periodiseringsfond. Skogskonto har jag inte behövt använda, tänker inte göra det heller. De andra metoderna räcker för min del.

Vilka pengar som sedan tas till vad tycker jag inte spelar så stor roll. Skatten blir densamma.

Om jag haft en anställning som gett motsvarande månadslön som jag känner att jag kunde leva på, och inte direkt förutsett att den skulle gå över gränsen för statlig skatt i nära tid, hade jag inte tagit ut någonting privat alls.

Avatar Fallback

Re: Sätta in på skogskonto eller räntefördel

Gyttorp  
#89679 Lrf tyckte att det inte finns någon poäng med att ha en massa obeskattade pengar kvar i verksamheten. När det gäller mitt ATV köp i år så föreslog han först att jag skulle ta hälften från företagskontot o hälften från skogskontot - men ändrade sig sedan när jag tyckte att jag borde ta allt från skogskontot (jag hade expansionsfond i tanken).
Men det blir ju tokigt om jag dessutom inte sätter in årets överskott på skogskonto - får ju inget kvar till framtida utgifter då.
Kan det klokaste för mig vara att inte räntefördela fram något i år utan sätta in på skogskonto och vid nästa års deklaration sätta in på expansionsfond för mitt atv köp (med skogskontopengar).
Om jag har förstått expansionfonden rätt så är den till för att göra investeringar i verksamheten vilket mitt "skogsmaskins"köp är. Lrf tyckte inte att expansionfond var något för mig..förstår inte det. Ett problem med expansionsfonden, om jag förstått rätt, är att man måste skatta på första årets insättningen - vilket inte är något problem för mig eftersom jag har pengar på företagskontot som jag kan betala skatten för...o sen får jag ju tillbaka skatten kommande år..?
Det känns som att lrf bara vill göra det enkelt för sig. Man tycker ju att han bodre ha frågat om framtida skogsintäkter och vad jag har för mål med min skogsfastighet. Jag har en tjänst jag lever på och ser mera min fastighet som nåt att förvalta och som en pensionsförsäkring - så ränteförelningen kan jag ju ha nytta av nån gång i framtiden...

   TS
Avatar Fallback

Re: Sätta in på skogskonto eller räntefördel

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#89684 Kommer du att göra vinst på din fastighet någonsin? Kommer du kunna komma under 30% skatt på den vinsten? I så fall skall du inte räntefördela.

Avatar Fallback

Re: Sätta in på skogskonto eller räntefördel

Gyttorp  
#89690 Jag kommer nog att kunna göra en vinst nån gång i framtiden - har några fina poster att ta av om 20-30 år (lagomt till pensionen). Förmodar att jag då kommer att använda min räntefördelning som jag sparat - och då blir väl skatten 30%...eller går det att få mindre skatt?
Sen har jag inte tänkt så mkt på hur det blir när man vill överlåta fastigheten en vacker dag...jag säljer den nog - förhoppnigsvis till något syskonbarn eller till någon utomstående - vad händer med räntefördelningen då tro? kanske ingen poäng att spara på sig mer räntefördelning än man kan nyttja..?

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).