Coronaviruset visar vikten av att öka Sveriges självförsörjn
Postat: fre 13 mar 2020, 07:40
Coronaviruset visar vikten av att öka Sveriges självförsörjning.
Det är enkelt att förstå vad som kan hända om coronautbrottet utvecklas till en pandemi och gränserna stängs.
Sverige har för låg självförsörjningsgrad av livsmedel. I princip är varannan tugga importerad. Det troliga är att det enda vi kan åstadkomma vid en kris är morotskaka, eftersom vi bara är självförsörjande på mjöl, morötter och socker.
Sverige har goda förutsättningar för en ökad livsmedelsproduktion. Vi skulle utan större problem kunna öka självförsörjningsgraden till 80 procent. Det finns många argument för en ökad livsmedelsproduktion i Sverige, vilket är ett av målen i den nationella livsmedelsstrategin.
Men då måste politiker och myndigheter skapa förutsättningar för och i handling visa att de tror på svenskt jord och skogsbruk. Regler och lagar måste utformas så att de ger Svenskt lantbruk realistiska förutsättningar. Kommuner och andra offentliga kök måste i största möjliga mån upphandla svensk närproducerad mat.
Det är enkelt att förstå vad som kan hända om coronautbrottet utvecklas till en pandemi och gränserna stängs.
Sverige har för låg självförsörjningsgrad av livsmedel. I princip är varannan tugga importerad. Det troliga är att det enda vi kan åstadkomma vid en kris är morotskaka, eftersom vi bara är självförsörjande på mjöl, morötter och socker.
Sverige har goda förutsättningar för en ökad livsmedelsproduktion. Vi skulle utan större problem kunna öka självförsörjningsgraden till 80 procent. Det finns många argument för en ökad livsmedelsproduktion i Sverige, vilket är ett av målen i den nationella livsmedelsstrategin.
Men då måste politiker och myndigheter skapa förutsättningar för och i handling visa att de tror på svenskt jord och skogsbruk. Regler och lagar måste utformas så att de ger Svenskt lantbruk realistiska förutsättningar. Kommuner och andra offentliga kök måste i största möjliga mån upphandla svensk närproducerad mat.