avverkning

 Svara  22 inlägg  11065 visn.  5 följer
Avatar Fallback

avverkning

 
#244867 Håller på att göra en avverkning hemma nu där det är mestadels gran. Det är den ända stora granskog vi har. Ska sälja virket till södra men när skogsinspektorn är här och springer så har han för sig att vi ska spara stora bokar och ekar överallt ändå har jag sagt att jag inte vill ha sån skit skog på min mark. Det kan var bokar som har en trädkrona på 100 m2. Blir så trött på sånna ideer som skogsinspektorn frän södra har. Men är andra skogbolag som köper virke lika hårda med cetefiering som södra är ?   TS
Selm 2019
Avatar Fallback

Re: avverkning

 
#244870 Ekskog är ingen " skitskog " Man får bra betalt för ektimmer.

Avatar Fallback

Re: avverkning

 
#244876 kan tänka mig att han menar att lämna ek o bok som evighetsträd och då blir det skit skog för de hämmar så pass mycket med sina kronor. Det blir dessutom inget vidare fint timmer pga att de brukar vara rätt så grovkvistiga.

Användarvisningsbild

Re: avverkning

 
#244883 Holler inte med dig at ek och bok är skit, men dom kann vara skit å ha i skogen. Bok isär vill konkurrera bort det mesta, och under och omkring en bok vill man få en djungel av småbok som frestar komma upp, even om dom flesta dör. Här jag bor, har vi en del bokeskog, och dom släpper inga andra trädslag fram. Om dom är rätt gammla ville jag nog lämnat nogra, men resten ville jag huggit ner. Om man får levera til skur eller ved, beror ju helt på tilstånd ochom man har mottak som tar slikt i området.

Avatar Fallback

Re: avverkning

 
#244885 Strombom 2 förstod precis vad jag menade. För min ide var nu att få upp en granskog med timmer och inte en gran skog som är fem meter hög och undertryckt av massa bokar...
Men är vidas skoginspektorer lika nog med certifieringen som södra verka vara.

   TS
Användarvisningsbild

Re: avverkning

 
#244886
simon d skrev:Håller på att göra en avverkning hemma nu där det är mestadels gran. Det är den ända stora granskog vi har. Ska sälja virket till södra men när skogsinspektorn är här och springer så har han för sig att vi ska spara stora bokar och ekar överallt ändå har jag sagt att jag inte vill ha sån skit skog på min mark. Det kan var bokar som har en trädkrona på 100 m2. Blir så trött på sånna ideer som skogsinspektorn frän södra har. Men är andra skogbolag som köper virke lika hårda med cetefiering som södra är ?

Är du inte certifierad gör du som du vill, är du certifierad är det väl bara att : "bita i det sura äpplet".. :mrgreen:

Användarvisningsbild

Re: avverkning

 
#244890
simon d skrev:Strombom 2 förstod precis vad jag menade. För min ide var nu att få upp en granskog med timmer och inte en gran skog som är fem meter hög och undertryckt av massa bokar...
Men är vidas skoginspektorer lika nog med certifieringen som södra verka vara.
Försök att få "inspektorn" att spara ett eller ett par sammanhållna områden avskilda från produktionsdelen, det gynnar varken produktion eller den biologiska mångfalden att ha skyddsvärda träd spridda som "skurar" över hela skiftet.. :surp:

Avatar Fallback

Re: avverkning

 
#244891 okej du verka kunna detta Anersimyra ;) Tror du det är någon fara om man går upp och putsar lite på hugget med motorsågen efter skördaren och inspektorn är färdigt? :)

   TS
Avatar Fallback

Re: avverkning

 
#244892 så om man inte är certifierad så får man ta väck varenda träd på hela hugget eller? :)

   TS
Avatar Fallback

Re: avverkning

 
#244894 Hej på er, jag trimma lite. Det är klart man vill ha riktig skog. Granar som aldrig kommer längre än 5 meter är ju inte mycket att ha. Går det inte att göra en hänsynsyta i något hörn. Eller om det finns något stenigt parti. Slänga ut naturvård över hela ytan det brukar dom inte göra
häromkring. Utan man samlar ihop det på lämpligt ställe. Jag har ett renbenstånd av Ek på 8 hektar. som mina förfäder vårdat röjt stamkvistat huggit ved. Som jag nu kan gallra. Det är roligt med ett sånt bestånd ochså. Men sedan försöker man ju odla gran och tall på resten.

Avatar Fallback

Re: avverkning

 
#244898 Där boken får stå kvar hindrar den effektivt all annan skog. Ek däremot, där kan man plantera runt och under, granplantorna tar efterhand död på eken - egen erfarenhet.
Håller för övrigt helt med Simon, ek och bok är ett dj**la gissel, sen spelar det ingen roll vad näst nästa generation kan få för det eventuella virket, om man ens får avverka det.
Certifieringen varar väl bara i tio år, gäller att passa på innan man fixar en ny plan eller?
Jag har i alla fall varit så full i f*n att jag avverkat dessa lövträd (bok/ek- evighetsträd) just innan jag planterat - alltså inte i samband med ordinarie slutavverkning.

Avatar Fallback

Re: avverkning

 
#244900 Även om man inte är certifierad så måste man ha 3 högstubbar per hektar och lämna naturvårdsträd.

Avatar Fallback

Re: avverkning

 
#244904 Hehe gott snack Janne :D
Håller helt med dig amatörhuggarn att det kan var trevligt med lite ek och bok men man ska i huvudsak satsa på gran och tall :)

   TS
Användarvisningsbild

Re: avverkning

 
#244908
Jensp skrev:Även om man inte är certifierad så måste man ha 3 högstubbar per hektar och lämna naturvårdsträd.

Nej tvungen är du inte, men du bör lämna högstubbar, viss död ved och skyddsvärda träd om du har intresse av naturvård.

Avatar Fallback

Re: avverkning

 
#244914 Skogsvårdslagen säger.
Vid all avverkning ska av hänsyn till växt- och djurlivet, kulturmiljön och landskapsbilden buskar och enstaka träd eller trädsamlingar lämnas kvar. När det finns grova lövträd, ovanliga trädslag, träd av mycket hög ålder, döende och döda träd, hålträd, boträd och träd som kan utvecklas till boträd samt kulturpåverkade träd, ska i första hand sådana träd lämnas kvar. allMänna råd träd, trädsaMlingar och döda träd Exempel på träd, buskar och döda träd som bör lämnas kvar är- äldre vindfällen, högstubbar och torrakor,- äldre träd invid myrstackar, stenmurar, hägnader, ägogränser och i

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Höga stubbar efter avverkning av inkazar - fre 15 apr 2011, 00:18
i Avverkning (slutavverkning)
14 svar
7500 läst
av Toppy     
tor 02 jun 2011, 16:52
Felaktig avverkning av Sveaskog.. av jaxxs - sön 24 apr 2011, 09:44
i Avverkning (slutavverkning)

123
35 svar
14711 läst
av Jamax     
ons 29 jun 2011, 15:23
Avverkning på grannens mark av höga - fre 03 jun 2011, 16:15
i Skogsfastigheter
0 svar
1786 läst
av höga     
fre 03 jun 2011, 16:15
Avverkning på grannens mark av höga - fre 03 jun 2011, 16:28
i Avverkning (slutavverkning)
14 svar
10847 läst
av kungsis     
lör 25 feb 2012, 23:25
Avverkning på fel sida gränsen av Jamax - ons 29 jun 2011, 12:52
i Avverkning (slutavverkning)
4 svar
3241 läst
av Mäki     
ons 29 jun 2011, 14:52