tor 17 jan 2013, 20:01#205059
Hur kan man lyckas med en tall plantering uppe i norrland, då tänker jag på norrlands inland och övre norrland. Jag har nog viltbehandlat ca 40 ha i södra delen av landet och där är väl omloppstiden 8-10 år innan den når betes säker höjd. Men hur gör man i norrland då omloppstiden för tallen där bör ligga 30-40 år innan den når "betes säker" höjd? Det finns ingen hjälte som behandlar plantor så länge. Ifall man skulle göra det borde man gå minus ganska stort om man tänker på hela omloppstiden. Är det någon som har någon erfarenhet av att plantera tall där uppe i landet? Vore intressant att höra!
tor 17 jan 2013, 21:40#205098
Har du avverkat än? Annars kan du ju föröka få till fröträd å självsådd. De ska väl inte betas lika hårt? Eller karnse så istället? Ja vet inte om sådda tallar betas mer än självsådda, men de låter väl inte helt galet? Ja tror de e nåt i plantskolan som gör att deras plantor a e godare.
sön 20 jan 2013, 00:29#205639
20 år då är de betes säkert 6-7 metes höjd skorpbark på de första 3 meter. Ko med kalv i 15 åriga planteringar är en katastrof när kon lätt knäcker 5-7 cm grova stammar med sin kropp för att kalven ska få tag i toppen av tal. Barkgnag förekommer så länge det är möjligt Dvs innan skorpbark bildats Föryngringen bör va så tät att även om älgen som vanligt tar 50% så kan man få fram huvudstammar som räcker till. Röjning sker alltid när det är älg säkert Dvs 20 år Alltid för sent men bättre än att röja vid 3- 4 meters höjd och att älgen kommer och käkar rent
zorran skrev:Ko med kalv i 15 åriga planteringar är en katastrof när kon lätt knäcker 5-7 cm grova stammar med sin kropp för att kalven ska få tag i toppen av tal. Barkgnag förekommer så länge det är möjligt Dvs innan skorpbark bildats.
JAg har också erfarenhet av detta. I sommras röjde jag en 12 årig självförynging, T24, som var 3 m hög. Såg fördjävligt ut, den snörika vintern i kombination med älgko med två kalvar som bott på mitt skifte alldeles för länge. Jaja men vad gör man, jag röjde igenom det, istället för tallskog kommer det att bli en blandskog (T40/G20/L40), det fanns många björkstammar och även någon gran här och där. Tror det blir fint med tiden bara inte jag får nya skador denna vinter.
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Att skapa ett konto på Skogsforum innebär bara fördelar för dig. Det enda som behövs är en epostadress och registreringen går fort. Väl inloggad på skogsforum får du utökade rättigheter och kan starta egna trådar, prenumerera på innehåll och se bilder, bilagor och broschyrer. Givetvis är allt kostnadsfritt!
Du har hittat till Sveriges största skogssajt - skogsforum.se. Vi diskuterar allt om skog, skogsbruk och skogsmaskiner och är en sk användargenererad sajt. Det betyder att det är du själv och likasinnade som till stora delar bidrar med innehållet genom att ställa frågor, svara, diskutera i forumet. Vi startade 2005 och drivs idag från Säffle i Värmland, Sverige. Vi sätter stor vikt vid att så många som möjligt ska trivas på sajten och att det som skrivs håller hög kvalitet. Alla får vara med och Svenska, Norska och Engelska är de främsta språken som används.