Vi har ofta varit kritiska till bankens nyhetsbrev. Eller för att vara tydlig: kritiska till råden som getts till skogsägarna. I princip i varje utgåva sedan många år tillbaka har budskapet varit "ut och hugg!". Tittar vi i backspegeln så kan vi, liksom den nu lite självkritiska Danske Bank, konstatera att priserna i princip har stigit oavbrutet mellan varje utgåva och att den som har hållit på sin avverkning har tjänat stora pengar på detta. Så här skriver Ludwig Björkman som ersatt pensionerade Johan Freij som bankens skogsexpert:
Vi har tidigare sagt att läget inte kan bli bättre, men har gång efter gång blivit överbevisade.
Nu tror i alla fall inte banken på några prissänkningar eller någon återgång till historiskt låga priser utan eventuella förändringar kan troligare komma på uppsidan. I alla fall för sågtimmer i Mellansverige och i norr. Men rådet till skogsägarna i söder är ända "ut och hugg!"
Prisläget är makalöst bra och vi måste rådge till avverkning. Vid en storm kan försörjningsläget snabbt förändras över en natt.
En intressant nyhet som jag nu ser för första gången är att bland råden till skogsägarna i Mellansverige som vill sälja gallring anges att man bör "..säkerställa att man får rätt maskin."
Med en, som vi upplever det, något nedtonad rådgivning så utgör innehållet i Danske Banks nyhetsbrev en intressant analys av skogsmarknaden just nu. Det gäller både för industrins färdigvaror, för energimarknaden samt för skogsfastigheter, timmer och massaved. Det här nyhetsbrevet innehåller dessutom en intressant analys av skogsbolagens (dåliga) utveckling på börsen.
Skogsbolagens börsvärden har inte hängt med varken börsen i övrigt eller med bolagens utveckling av omsättning och vinst enligt bankens skogsanalytiker Oskar Lindström:
Efter en kraftig uppgång under 2019 och början av 2020 drivet av omvärderingen av skog efter AMF:s köp av Billeruds skog sommaren 2019, så har aktiekurserna antingen tappat rejält (Stora Enso, Billerud) eller varit i princip oförändrade (SCA) eller upp marginellt (Holmen).
Detta trots att bolagen vuxit med både vinster och värdet på sin skog sedan dess. T.ex. så har SCA:s och Holmens skuldfria marknadsvärde (börsens värdering av aktierna plus nettolåneskulden) endast ökat med 2 % respektive 1 % sedan slutet av 2020 trots att värdet på skogen ökat med
45 % respektive 32 % och rörelseresultatet före avskrivningar (EBITDA) ökat med 64 % respektive 43 %.
Skogsbolagen med egen skog börjar mer att likna förvaltningsbolag för skog än tillverkningsindustri. Enligt Lindström så har t ex skogens andel av SCAs börsvärde gått från 69 till 98% mellan slutet av 2020 och fram till 2024. Det här innebär antingen att aktiemarknaden inte värderar skogstillgången på samma sätt som SCA. Eller så innebär det att börsen inte tror på skogsindustrins affärsmodeller när det gäller möjligheten att skapa ökande aktieägarvärden. Skogsindustrin har hittills baserat mycket av sin tillväxt på volymökning men när vi nu slagit i taket för avverkningsvolymerna så kanske det behövs ett annat förädlingstänk om industrin ska växa ekonomiskt? Än så länge verkar det i alla fall inte som börsen ser någon sådan förmåga hos skogsindustrin att döma av börsutvecklingen.
Mot denna bakgrund så kan man förstå det stora intresset för Stora Ensos aviserade skogsmarksförsäljning. Kommer marknadsvärdet att motsvara de värden som bolagen själva har bokfört? Och vad händer i så fall då? Kommer börskurserna att stiga? Eller kommer fler bolag att känna sig tvingade att sälja av skogsmark för att realisera värden som kan blidka aktiemarknaden? Det ska bli spännande att se vart denna utvecklingen tar vägen.
När det gäller värdet på privata skogsfastigheter så konstaterar de mäklare som banken intervjuat att marknaden är sval. Utbudet ökar men köplusten har inte riktigt infunnit sig, trots sjunkande räntor och ökade virkespriser. Markus Forsbäck på Areal tror att det kan ta några år innan marknaden kommer i balans igen och han konstaterar att det kan finnas en överdriven rädsla för inskränkningar i äganderätten bakom en del av den försiktighet som råder:
Artskyddet skrämmer många spekulanter, egentligen till orimliga proportioner. Det skogsinvesterarna läser om i pressen är konflikterna medan merparten av avverkningsanmälningarna går friktionsfritt.
Det här kan ju skapa en paradox i att skogsbolagens och skogsägarföreningarnas höga tonläge i äganderättsfrågorna kyler ner skogsfastighetsmarknaden och därmed indirekt även virkesmarknaden. Problemen med inskränkningar är givetvis mycket kännbara och besvärande för ett fåtal drabbade (vilket är en situation som måste lösas) men med en årsavverkning på nära 90 miljoner m3sk så är det säkert som Forsbäck skriver att det mesta går mer eller mindre problemfritt.
Det här borde innebära att det just nu är köpläge för skogsmark och att det borde gå att göra bättre affärer nu än på länge! Så vårt (Skogsforums) råd till skogsägarna är "Ut och köp!"
Här kan ni läsa Danske Banks senaste nyhetsbrev.