Koncernens svenska sågverk har en kapacitet på över 200 000 kubikmeter sågad vara årligen och sysselsätter totalt cirka 90 personer. Trots konkursansökan meddelar Ziegler Group att verksamheten ska fortsätta som vanligt under konkursförfarandet, med målet att hitta en lösning som kan säkra bolagets framtid.
En tillfällig konkursförvaltare, advokat Volker Böhm, har redan börjat utreda möjliga saneringsåtgärder och uppger att målet är att bevara så många arbetstillfällen som möjligt, både i Tyskland och i andra länder där Ziegler är verksamma.
I ett uttalande framhåller Ziegler Group att problemen delvis beror på "byggindustrins kollaps till följd av kriget i Ukraina". Samtidigt framkommer kritik om att koncernen kan ha drabbats av sin aggressiva expansionsstrategi, där omfattande investeringar på över 800 miljoner euro har gjorts på kort tid. Förvärv av flera mindre företag samt sågverk i Rumänien och Sverige har visat sig vara ekonomiskt utmanande, och vissa verksamheter har haft svårigheter redan innan uppköpen.
I Plößberg, där Ziegler driver Europas största sågverk med cirka 700 anställda, har nyheten om konkursen skapat oro och besvikelse. Lokala invånare hoppas dock på en lösning som gör att företaget kan omorganiseras och återuppta sin verksamhet i full skala.
Ziegler Groups situation markerar en av de största konkurserna i den europeiska sågverksindustrin i nutid. Frågan är vad som är anledningen?