Tidigare forskning har förväntat sig att klimatförändringarna skulle leda till en dominans av mindre träd, på grund av ökad torka och vattenstress. Den aktuella studien visar dock att trädens storlek inte nödvändigtvis minskar, utan att antalet trädstammar minskar i varma och torra områden, samtidigt som träden ökar i storlek och täthet i kallare och fuktigare regioner. Resultaten visar att många arter frodas i fuktigare klimat och att dessa förändringar främst kan förklaras av klimatets påverkan på trädens överlevnad och föryngring.
En viktig aspekt som studien belyser är hur skogsbrukets historia och förvaltning påverkar skogens respons på klimatförändringar. Gallring, som varit en stor skogsbruksåtgärd i Sverige, påverkar trädens svar på förändrade klimatförhållanden. När träd avlägsnas i äldre bestånd kan det vara svårt att särskilja klimatförändringarnas påverkan från effekterna av gallringen. Gallringen kan alltså dölja hur klimatförändringar påverkar skogen, då minskningen av antal träd per hektar i vissa områden delvis kan bero på mänskliga ingrepp snarare än klimatrelaterad dödlighet.
Studien ger också viktiga insikter för framtida föryngring och bevarandeinsatser. Forskarna pekar på att klimatförändringar måste beaktas när man planerar både återplantering och kolinlagring i skogsekosystem. Vissa trädarter som historiskt sett varit lämpliga för återplantering kan komma att bli mindre lämpade i framtiden på grund av klimatförändringar, särskilt i områden där torka och värme förväntas öka. Beslutsfattare och skogsägare måste därför ta hänsyn till trädens klimatanpassning för att säkerställa långsiktig hållbarhet och biologisk mångfald.
Den nya studien understryker att klimatförändringar inte bara påverkar var träd överlever bäst, utan också hur skogsbruket måste förändras för att hantera dessa utmaningar. För skogsägare kan det därför bli allt viktigare att ha en långsiktig och klimatanpassad strategi för att möta framtidens utmaningar och säkerställa att våra skogar fortsätter att vara en värdefull resurs för både ekonomi och ekosystemtjänster.
Även om inte studien tar upp det så verkar det vara två huvudfaktorer som påverkar, tillgång på vatten och temperatur. Något som då är intressant att diskutera är huruvida riktad skogsskötsel skulle kunna mildra dessa effekter. Om vi backar bandet så kanske svenska skogsägare i stort aldrig behövt bry sig om tillgång på vatten, vi har haft det i överflöd och vi har aldrig behövt ta detta i beaktning med hur skogarna sköts. Vissa skogsägare (som har sin skog i kallare och blötare områden) kanske kommer kunna jobba vidare som förut, men de som drabbas mer av klimatförändringarna kanske kan titta på ett skogsområdes “mikroklimat”?
Kanske åtgärder som att inte gallra för hårt (behålla skugga), välja trädslag som håller fukten kvar och anpassa diken etc. kommer bli vanligare för att behålla välmående skogar?