När det gäller Wood (sågverk, trävaror, KL-trä...) har läget till och med förbättrats något jämfört med tidigare kvartal. Där var det röda siffror både för Q4 2022 och Q1 2023. Men jämfört man vinsten för Q1-Q3 2023 mot samma period i fjol så har man tappat 98,6%. Det går tyvärr inte att uttyda något om hur Södras KL-träproduktion bidrar till resultatet för Wood, Det hade varit intressant att veta.
Massa-affären har varit i stadigt sjunkande sedan toppen under Q3 2022 men nu verkar det som om botten kan vara nådd. SCA flaggade för en massaprishöjning förra veckan och Södra skriver själva i rapporten att priserna har vänt upp även om efterfrågan är dålig. Under Q3 2023 landade resultatet i massa-segmentet på 10,7% vilket är en minskning med 76 % jämfört med Q3 2022.
Trots att marknaden för trävaror har varit svag har Södra ökat trävaruleveranserna jämfört med Q3 2022 med 11 000 m3sv till 442 000 m3sv. Samtidigt har man ökat produktionen ännu mer, plus 98 000 m3sv, (trots virkesbrist och dålig marknad) till 454 000 m3sv. Det här innebär att man nu för första gången på länge bygger lager av trävaror vilket måste anses som negativt ur ett marknadsperspektiv. Även om ekonomin runt om i Världen fortsätter att falla så verkar trävarupriserna ha bottnat. Södra, likväl som andra svenska sågverk, har haft stor fördel av den svaga svenska valutan. Den innebär att svenska sågverk tar marknadsandelar på en sjunkande marknad och istället för att dra ner produktionstakten så ligger man kvar (eller t o m ökar). Det här är en av förklaringarna till att rundvirkespriserna i Sverige inte sjunker utan snarare går åt andra hållet. Så sent som förra veckan höjde Södra priset på timmer och energived. I rådande konjunkturläge hade prissänkningar varit det normala men nu är konkurrensen hårdare och Södra tvingas betala mer för att få både timmer och massaved. Lotta Lyrå skriver själv i VD-ordet om hur det här påverkar skogsägarna:
För skogsgården har råvarumarknaden präglats av god efterfrågan. Det ger hög aktivitet från fler aktörer och ökad konkurrens om skogsråvaran. En sommar som inleddes med torka och brandrisk, övergick i väta och storm vilket delvis begränsade
produktionen i skogen. Vi har under kvartalet genomfört en prisjustering för att möta efterfrågan, vilket ger medlemmarna
bättre betalt och ökar skogsgårdens lönsamhet. Virkespriserna i Götaland ligger kvar på historiskt höga nivåer och vi förväntar
oss fortsatt hög konkurrens, påverkad av hög efterfrågan på samtliga sortiment.
Det är alltså inte Södras lönsamhet som avgör hur priset sätts på medlemmarnas råvara (då hade det ju varit betydligt högre under 2021 och 2022) utan konkurrensen på virkesmarknaden. Som det ser ut idag, och troligen under lång tid framöver med underskott på virke, så förflyttas pengaflödet från medlemmarnas insatskonton till att istället betalas ut direkt som virkeslikvid. Bra för skogsgården och landsbygden! Konkurrensen om råvaran tillsammans med energisektorns höga betalningsförmåga gör också att Sveriges roll som Europas lågprisdike håller på att tona bort. Nu jämnas priserna ut runt Östersjön (även om det fortfarande är en bit kvar i norra Sverige).
En intressant nyhet som kom nu i samband med delårsrapporten är att Södra avvecklar sitt ägande i bolaget Silva som jobbar med förädling av bl a flytande biobränslen. Det kan kanske ses som en reaktion på beslut om minskad reduktionsplikt. Hasslers rapport häromdagen var nog sista spiken i kistan?
Här kan ni läsa Södras delårsrapport.