Skogsnyheter

Ponsse inleder samarbete med SSAB - fossilfritt stål 2026?

1 inlägg 1308 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ponsse inleder samarbete med SSAB - fossilfritt stål 2026?

Torbjörn Johnsen  
#802569 Ståltillverkaren SSAB annonserar idag att de inlett ett samarbete med den finska skogsmaskintillverkaren Ponsse. I början av 2026 ska ponsse tillverka sina första skogsmaskiner i fossilfritt stål.

SSAB samarbetar med järnmalmsproducenten LKAB och energibolaget Vattenfall som en del av HYBRIT-initiativet för att utveckla en värdekedja för fossilfri järn- och stålproduktion som kommer att ersätta det kokskol som traditionellt används för järnmalmsbaserad ståltillverkning med fossilfri elektricitet och vätgas. Denna process eliminerar praktiskt taget koldioxidutsläppen i stålproduktionen.


Hybrit-stålet ska tillverkas med hjälp av vindkraftsgenererad vätgas och troligen är också biokol inblandat någonstans i processen.

Läs SSABs pressinformation om Ponsse-samarbetet här:SSAB samarbetar med järnmalmsproducenten LKAB och energibolaget Vattenfall som en del av HYBRIT-initiativet för att utveckla en värdekedja för fossilfri järn- och stålproduktion som kommer att ersätta det kokskol som traditionellt används för järnmalmsbaserad ståltillverkning med fossilfri elektricitet och vätgas. Denna process eliminerar praktiskt taget koldioxidutsläppen i stålproduktionen.
Ponsses konceptmaskin EV1 med batteri och elmotordrift lanserades 2022. 2026 kan den kanske börja tillverkas av fossilfritt stål om samarbetet faller väl ut med SSAB?.
   TS
Elmia
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).