Skogsnyheter

Södra inviger KL-träfabrik 15 mars

7 inlägg 2552 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Södra inviger KL-träfabrik 15 mars

Torbjörn Johnsen  
#795926 Vi har skrivit om Södras satsningar på att tillverka KL-trä i Värö i några tidigare trådar. Bl a i den här från april 2019: Södra bygger ytterligare en CLT-linje i Värö

Södra startade sin KL-produktion i en mindre pilotanläggning som initialt klarade av att tillverka 5000 m3 KL-trä per år men som snabbt trimmades upp till det dubbla. I pressmeddelandet där beslutet om fabrik 2 kommunicerades i april 2019 pratade man om en produktionsvolym som över tid skulle komma upp i 140 000 m3 KL-trä per år och redan samma höst, i september 2019 pratade Södra Woods dåvarande Vd Jörgen Lindqvist om att Södra mycket väl kan bygga ytterligare en tredje fabrik för KL-trä.

Ambitionsnivåer och satsningar har med andra ord varit omfattande och det är nu intressant att följa upp och se hur det ser ut idag. Onsdag 15 mars den här veckan ska nu den storskaliga fabriken invigas i Värö. Den nya fabriken är en anläggning på 18 200 kvadratmeter fabriksyta och det är enligt Södra en av Sveriges allra främsta i sitt slag när det gäller avancerad produktionsteknik. Invigningen kommer att gästas av Hallands landshövding Brittis Benzler och kommunstyrelsens ordförande i Varberg Ann-Charlotte Stenkil. Även Södras styrelseordförande Magnus Hall och Södras vd Lotta Lyrå kommer att vara på plats.

Jag har ställt några frågor till Södras presstjänst inför invigningen för att få reda på lite mer om hur Södras produktionsvolymer och framtidsplaner ser ut när det gäller KL-trä. Ligger ribban fortfarande lika högt som under 2019 eller har verkligheten tvingat fram anpassningar?

50 personer i tvåskift
När byggplanerna för den storskaliga fabriken lanserades pratade Södra i termer om att man "över tid" skulle komma upp i 140 000 m3 producerat KL-trä per år. Motsvarande ca 5000 bostäder. Nu skriver södras presstjänst att fabriken fullt utbyggd kommer att ha en produktionskapacitet om 80-100 000 m3 KL-trä, motsvarande ca 4000 bostäder. Den nya fabriken började producera under hösten i fjol och är fortfarande under uppskalning. Idag körs fabriken av ca 50 personer i tvåskift. Fullt utbyggd ska den som sagt var kunna producera 80-100 000 m3 KL-trä per år.

Utökad KL-träproduktion?
Baserat på medieuppgifterna från 2019 om att det eventuellt fanns planer på en tredje KL-träfabrik för Södra ställde jag frågan om framtidsplanerna till Södras presstjänst:

Finns det planer på ytterligare expansion inom KL-trä eller någon annan typ av vidareförädling (utöver torkning/hyvling)?

Södra svarar: Den här satsningen är långsiktig och nödvändig för hela byggbranschen om den ska kunna anpassa sina koldioxidutsläpp. Sverige behöver bygga 60 000 nya bostäder om året till 2030. Vi fortsätter ständigt att vidareutveckla våra produkter för att möta marknadens behov och skapa värde av medlemmarnas råvara.


Det kan ju vara så att Södra vill ha igång den senaste anläggningen fullt ut innan man bestämmer sig för nya investeringar. Så vitt jag förstår så är det en stor omställning att bygga upp en verksamhet kring KL-trä. Den största skillnaden ligger antagligen på marknadssidan där man ska jobba mot en helt ny typ av kunder (byggprojektörer och byggherrar) men det krävs också en hel del ny kompetens inom företaget när det gäller att rita och producera kund-unika KL-träprodukter.
De här delarna tar tid att bygga upp vilket man måste ha respekt för och det är bara att hålla tummarna för att Södra lyckas etablera den organisation som krävs för att bli framgångsrika med KL-trä.

En annan utmaning ligger på råvarusidan. Som tidigare har diskuterats här på Skogsforum så är det ganska höga kvalitetskrav på granråvaran vid tillverkning av KL-trä. Det verkar som om C24 är ett krav i de anläggningar vi läst om (StoraEnso Gruvön och Södra Värö). Andelen utfall av rätt kvalité bör ju påverka hur mycket KL-trä som kan tillverkas i anslutning till ett sågverk som t ex Värö. Värö sågar enligt Södras sajt 585 000 m3sv per år varav knappt 500 000 m3sv är gran. Då kanske det blir tufft att få ut 140 000 m3sv centrumutbyten med C24-kvalité utan 80-100 000 m3 kan ju vara en anpassning till möjligt utfall?

Enligt Skogforsks senaste tidning Vision nr 4/2022 driver Södra och Skogforsk ett samarbete för att redan i skogen kunna identifiera lämpliga granbestånd för tillverkning av KL-trä:

– Först när virket är torkat och färdigt vet vi vilka brädor och plankor som är lämpliga till KL-trä. Vi vill minimera förlusten som kan bli av virke som inte håller kvaliteten, säger Tinh Sjökvist vid Södra Innovation.

På sågverken torkas virket vanligen ned till 18 procent efter försågning, men för att KL-panelerna ska kunna limmas måste virket torkas till 12 procent innan det hållfasthetssorteras för att avgöra om det passar till KL-produktion.


Tanken med projektet är att med hjälp av beståndsdata kunna identifera bestånd med stort utfall av virke lämpat för KL-trä. Vissa föga förvånande ledtrådar finns enligt Skogforsk redan:

– Det ser lovande ut att förutse hållfastheten! Både våra beräkningar och mätningar pekar på att de yngre, snabbväxande objekten har lägre hållfasthet än de äldre, mer långsamväxande bestånden. Det är enligt förväntan, och ett steg mot visionen att i förväg kunna identifiera lämpliga bestånd, säger Maria Nordström.

Modellen fungerar alltså. Nästa steg blir att undersöka hur Södra ska tillämpa modellen i större skala för att undvika värdeförluster i kedjan.


Ser man till Södras sågverksproduktion så är det antagligen mer troligt att en eventuell tredje KL-träfabrik hamnar vid gransågverket i Långasjö än att det byggs ytterligare KL-kapacitet i Värö. Långasjö sågar enbart gran enligt Södras sajt och är Södras nästs största sågverk i dagsläget mes sina 360 000 årskubik sågad vara. Om inte Södra väljer att bygga ett nytt stort gransågverk i Kinda och integrerar det med en KL-träfabrik i Östergötland? Den som lever får se.
Illustration av Södras nya KL-Träfabrik i Värö. Invigningen sker den 15 mars. Illustration: arkitektbolaget.se
   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Södra inviger KL-träfabrik 15 mars

uffejohan  
#795973 Skulle vara intressant med ett studiebesök där… tänk om @Torbjörn Johnsen kunde ordna specialvisning för forumister….

Användarvisningsbild

Re: Södra inviger KL-träfabrik 15 mars

th  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#795977
uffejohan skrev:Skulle vara intressant med ett studiebesök där… tänk om @Torbjörn Johnsen kunde ordna specialvisning för forumister….

Eller gå med i Södra. Fick just SMS om studiebesök där i slutet av mars 😀

Användarvisningsbild

Re: Södra inviger KL-träfabrik 15 mars

Badbollen  
#795979 Blir spännande att följa detta!

Södras presstjänst fokuserade i sitt svar visst enbart på den svenska marknaden. Södra har fått ett order om att leverera cirka 5 700 kubikmeter KL-trä och 2 300 kubikmeter limträ till byggnationen av Danmarks största träbyggnad (åtta våningar och 28 000 m2), kallad Marmormolen (Länk).

I det senaste numret av Södras medlemstidning Södrakontakt var det tre artiklar om just KL-träsatsningen. Det var även med ett personporträtt om den nya styrelsemedlemmen Hannele Arvonen, som har lång erfarenhet från skogsindustrin. Något som jag lade märkte till var att Hannele även sitter i styrelsen för bolaget Nordic Waterproofing, vilka även arbetar med limträ och prefabricerade träelement. Nordic Waterproofing arbetar främst i de nordiska länderna, där de största marknaderna är Danmark och Finland. Bra att ha Hannele med på Södratåget då hon lär ha örat mot rälsen och tentaklerna ute även via Nordic Waterproofing.

Avatar Fallback

Re: Södra inviger KL-träfabrik 15 mars

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#796006 Skall vara visning för Södramedlemar 28:e och 30:e mars (med bruket och sågen).

Användarvisningsbild

Re: Södra inviger KL-träfabrik 15 mars

skogshare  
#796044 Håller tummarna för Södras och alla andra engagerade aktörers ambitiösa satsningar på KL-trä och liknande. Upptrappade FoU-satsningar och storskaliga nytillskott av produktionskapacitet för högförädlade träbyggnadsprodukter/ träbyggnadsystem är absolut nödvändiga för att träets enorma potential att konkurrera lönsamt med de andra byggmaterialen ska kunna tillvaratas optimalt i både Sverige och globalt. Till tveklöst gagn också för skogsbruket om landets enskilda skogsägare sköter sina kort väl.

Förutsättningarna för att skogsbruket ska kunna matcha träbyggnadsindustrins förmodligen snabbt växande materialbehov är givetvis i första hand att klimatet, viltet och politikerna gör det möjligt för skogen och skogsbruket utvecklas på bästa möjliga sätt men också att skogsbruket förmår att anpassa sig till hur förutsättningarna förändras.

Användarvisningsbild

Re: Södra inviger KL-träfabrik 15 mars

Torbjörn Johnsen  
#796200 Nu har Södra invigt KL-fabriken i Värö. Enligt pressmeddelandet från dagen så siktar Södra på att bli Nordens ledande leverantör av KL-trä. Södras Vd Lotta Lyrå beskriver satsningen:

Fabriken i Värö blir en Sveriges största fabriker för produktion av korslimmat trä med kapacitet att leverera stommaterial till drygt 4000 bostäder varje år, en tiofaldig ökning av Södras produktionskapacitet jämfört med tidigare. Genom att satsa på produktion i Värö har Södra närhet till flera tillväxtregioner för korslimmat trä i Norden. Logistiskt sett når man även internationella marknader smidigt via hamnen i Varberg. Genom att använda den gröna energi som produceras vid Södras massabruk i Värö blir tillverkningen för korslimmat trä helt fossilfri.


Det ska bli intressant att se vad nu nästa steg blir inom området värdehöjande träförädling. När får vi se (ytterligare) en fabrik för limträ i Götaland? Det bör ju vara en bra produkt som fungerar väl i symbios med KL-trä i större träbyggnationer. Kanske något för Södra att satsa på vid sitt andra gransågverk i Långasjö?

Här kan ni hitta hela pressreleasen om invigningen.

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).