Skogsnyheter

Främja fiender och god skogsskötsel mot granbarkborren

2 inlägg 2103 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Främja fiender och god skogsskötsel mot granbarkborren

Fredrik Reuter  
#793547 Forskare från Helsingfors universitet föreslår att naturliga fiender till granbarkborren, inklusive rovsteklar och parasitsteklar, kan hjälpa till att minska populationen av granbarkborre innan den orsakar omfattande skador. Doktorand Mikko Pelto-Arvo tror att de bästa resultaten kan uppnås genom att kombinera denna form av biologisk bekämpning med granbarkborrens naturliga fiender ihop med bra skogsskötsel.

Han tror att granbarkborrens naturliga fiender blir fler i en mer gynnsam skogsmiljö, vilket gör det möjligt för dem att hindra större angrepp i ett tidigt skede när granbarkborrens population börjar öka. Pelto-Arvo betonar att skogsägare inte bör hålla sina skogar för "rena" och bör ta hänsyn till naturliga interaktionsprocesser när de planerar åtgärder för god skogsskötsel.

Att lämna både en blandning av trädarter i skogen under gallring och dessutom alla döda träd som inte lockar granbarkborren vid avverkning kan hjälpa till att hålla populationerna av rovsteklar och parasitsteklar på en tillräcklig nivå. Men nyligen döda och försvagade träd som lockar granbarkborren måste tas bort om det finns gott om dem på grund av abiotiska störningar såsom stormskador och torka. Pelto-Arvo noterar att många naturliga fiender till granbarkborren är allätare och kan äta andra byten när det inte finns några granbarkborrar tillgängliga. På lång sikt måste närvaron av viss död ved och en blandning av arter i skogen accepteras anser han.

Här kan du läsa hela artikeln på engelska: https://forest.fi/article/natural-enemi ... /#e29d3dd6
   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Främja fiender och god skogsskötsel mot granbarkborren

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#793551 Kända fakta att barkborreätare trivs i gammal död ved.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).