Skogsnyheter

Essity rapporterar högsta omsättningen någonsin 2022

1 inlägg 2021 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Essity rapporterar högsta omsättningen någonsin 2022

Fredrik Reuter  
#790116 Idag rapporterar hygien- och mjukpapperstillverkaren Essity sitt ekonomiska bokslut för 2022. Siffrorna visar på den högsta omsättningen någonsin sett till helår. Smolket i glädjebägaren har varit ökande kostnader för energi och råvaror men trots att priserna stigit rejält har företaget lyckats höja sina priser i sin tur, något som gör att man landar på ungefär samma marginaler som föregående år.

Omsättningen var 2022 drygt 150 miljarder kronor vilket är en ökning med 28 % från omsättningen 2021. Det justerade rörelseresultatet blev drygt 13 miljarder kronor. Essity har under året genomfört prishöjningar på sina produkter med i genomsnitt 13,3 %. Vissa produkter har höjts mer andra mindre. Ett exempel från vardagen är Essitys torkpapper Edet Torky. Innan inflationen slog till så kostade ett paket Torky ~30 kr och idag kostar det runt 60 kr. Det ger en prisökning på i runda slängar 100 %. Här tar dock troligtvis Essity inte hela ökningen själv utan varuhandlarna och distributörer är sannolikt med och delar på kakan.

I sin rapport meddelar Essity också att de startat försäljningen av sitt nya toalettpapper gjort av halm. Det har fått namnet Zewa och lanseras östra och centrala delarna av Europa just nu. Zewa har också fått en halmgubbe som maskot (därav bilden till denna tråd).

Vidare rapporterar Essity att de inte fasat ut verksamheten i Ryssland. Företaget meddelade i mars förra året att de skulle avsluta all produktion i Ryssland efter krigsutbrottet men i bokslutet står att Essity omsatte 3,6 miljarder kronor i Ryssland under 2022. Detta motsvarar 2 % av företagets totala omsättning. En nedskrivning om 1,7 miljarder kronor görs dock i bokslutet.

Essity skriver vidare att de kommer fortsätta med prishöjningar på sina produkter för att kompensera för kostnadsinflationen även under 2023.
Skärmdump från Essitys sajt "Zewa".
   TS
Elmia
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).