Skogsnyheter

Stora Enso lanserar byggsats för träbyggande

4 inlägg 2144 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Stora Enso lanserar byggsats för träbyggande

Torbjörn Johnsen  
#774738 Stora Enso är på hugget när det gäller att utveckla byggandet i trä. Nu lanserar man en varumärkesskyddad modell eller snarare byggsats för träbyggande i större konstruktioner: "Sylva by Stora Enso". Med hjälp av deras produkter i CLT, LVL och limträ ska kunder kunna konstruera skräddarsydda byggstommar som sedan leveras som komponenter för snabb och enkel montering på byggplatsen. Målsättningen är att ta marknadsandelar från stål och betong. Stora Enso hävdar i ett pressmeddelande att den här typen av träbyggande blir snabbare och effektivare samtidigt som trästommen binder kol för lång framtid:

– Genom att leverera prefabricerade och installationsklara byggkomponenter såsom väggar, bjälklag och tak till byggarbetsplatserna anpassar vi oss efter den ökande trenden av offsite produktion och erbjuder samtidigt en lösning på byggbranschens personalbrist. Sylva by Stora Enso skapar helt nya förutsättningar genom att ersätta betong och stål med förnybart trä vilket möjliggör en cirkulär och koldioxidsnål byggprocess, säger Mathieu Robert, Head of Building Solutions.


Läs mer om Sylva här.

Fotnot:
CLT står för "Cross-Laminates-Timber" kallas på svenska för KL-trä (korslaminerat trä). Det är en teknik för att tillverka byggelement av massivt trä. Lager av sågat virke, framför allt gran, limmas med 90 graders vinkel mellan lagren. CLT-elementen kan användas bärande i såväl vägg som golvbjälklag.

LVL står för Light Veneer Lumber vilket enklast kan beskrivas som en extra tjock plywoodskiva som säljs i olika balkformat. På svenska används ibland beteckningen "fanérträbalk". Till skillnad mot vanlig plywood, som har korslagda fanérskikt, så har LVL-balken alla fanérlager orienterade med fibrerna i längdriktningen. Detta för att balkarna ska få maximal bärande styrka.

Limträ är balkar tillverkade av massivträ. Sågat virke av främst gran limmas ihop i önskade dimensioner. Limträ kan användas som stående pelare eller som liggande, bärande balkar.
CLT kan t ex användas i byggstommar i bärande väggelement. Här tillsammans med bärande bjälkar av limträ. Bild: storaenso.com
   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Stora Enso lanserar byggsats för träbyggande

skogshare  
#774748 Härlig läsning! Det var verkligen länge sedan Stora var på hugget ordentligt när det gäller träförädling. På 70 eller 80-talet om jag minns rätt. Träbyggnadskontoret placerades förnämligt i Krügerska palatset vid Kungsträdgården. Men det tog det ett ganska snabbt slut. Kanske någon här som minns bättre?

Avatar Fallback

Re: Stora Enso lanserar byggsats för träbyggande

Robur Clivus  
#774749 Mycket bra, upplever att Stora Enso verkligen styr om och positionerar sig väl inför framtiden.

Avatar Fallback

Re: Stora Enso lanserar byggsats för träbyggande

Robur Clivus  
#774775 Även dessa samarbeten är i lite samma anda.

Vindkraftstorn: https://www.storaenso.com/en/newsroom/p ... ine-towers

Telefonmaster: https://www.storaenso.com/en/newsroom/p ... com-towers

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).