Sida 1 av 1

Danske Bank: köp skogsaktier!

Postat: tis 13 sep 2022, 12:41
av Torbjörn Johnsen
Danske Bank, som nyligen rekommenderade svenska skogsägare att skynda sig hugga innan priserna sjunker, går nu ut och rekommenderar köp av svenska skogsaktier enligt Dagens industri (betalvägg). Kontentan är att svenska skogsbolag kommer att klara konjunkturnedgången och kostnadsinflationen tack vare billigare (egenproducerad) energi och billigare fiber åvara.

”Vi förväntar oss att den kommande cykliska nedgången kommer vara betydligt mildare för nordiska producenter än tidigare nedgångar då höga energi- och fiberkostnader sätter ett högre prisgolv för marginalproducenter”, skriver Danske Bank i analysen. Banken rekommenderar köp för aktier i SCA, Holmen, Billerud Korsnäs, Stora Enso, Metsä Board och UPM-Kymmene.

Danske Bank räknar med att den genomsnittliga EBIT-marginalen för sektorn kommer sjunka från toppen på 24,6 procent under det andra kvartalet 2022 till i snitt 18,8 procent under 2023 innan de återhämtar sig.


Att kalla det för att "återhämta sig" från en vinstmarginal (EBIT) på 18,8 procent kan ju möjligen te sig som ironi? Enligt banken är det betydligt högre än historiska EBIT-nivåer som legat runt 10-15%.

Ni behöver med andra ord inte vara rädda att ni driver skogsbolagen i konkurs om ni kör lite hårdare prisförhandlingar när ni ska sälja virke framöver😎.

Re: Danske Bank: köp skogsaktier!

Postat: sön 18 sep 2022, 08:55
av Hema
Vad är gemene mans uppfattning av Danske banks rekommendationer? Jag har min bild rätt så klar.

Re: Danske Bank: köp skogsaktier!

Postat: sön 18 sep 2022, 10:54
av isteskog
Hema skrev:Vad är gemene mans uppfattning av Danske banks rekommendationer? Jag har min bild rätt så klar.

Jag också! De är språkrör för industrin ..... 🙃

Re: Danske Bank: köp skogsaktier!

Postat: sön 18 sep 2022, 20:54
av axwell
isteskog skrev:Jag också! De är språkrör för industrin ..... 🙃

I likhet med Handelsbanken som ju har kopplingar till SCA.

Re: Danske Bank: köp skogsaktier!

Postat: mån 19 sep 2022, 13:59
av Höglandserik
Roade mig med att gå igenom årsredovisningarna för de större skogsbolagen. Letar man noga kan man hitta uppgifter om självförsörjningsgrad på el.

Holmen - 39 % ( vindkraft ej inräknad)
Sca - 60 %
Billerud Korsnäs - 74 %
Nordic paper - 25 %
Stora enso - ingen uppgift
Artic paper - ingen uppgift

Enligt detta borde ju Billerud Korsnäs vara mest oberende av energipriset, men såklart spelar andra faktorer in för om en aktie är köpvärd eller inte.

En annan intressant sak. Vad säger Södra om prisutvecklingen på energi ute i Europa, där deras massakunder finns? Har de uttalat sig om massa-marknaden på sistone? Enligt danske banks teori skulle ju dessa gå dåligt till förmån för svenska papperstillverkare.

Re: Danske Bank: köp skogsaktier!

Postat: mån 19 sep 2022, 16:45
av gnisten83
Och södra 125%

Re: Danske Bank: köp skogsaktier!

Postat: mån 19 sep 2022, 18:45
av Höglandserik
gnisten83 skrev:Och södra 125%

Absolut. Och danske banks teori var att svenska integrerade papperstillverkare skulle ta marknadsandelar från kontinentaleuropeiska papperstillverkare som är rena energikonsumenter. Det är ju till dessa som Södra i huvudsak levererar sin massa till. För mig som inte är i Södra-världen, har Södra kommenterat marknadsläget på något sätt? Skulle vara en indikation på om Danske bank har rätt eller fel.