Skogsnyheter

Virkespriset hänger inte med, skogsbruksindex sjunker

7 inlägg 3162 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Virkespriset hänger inte med, skogsbruksindex sjunker

Torbjörn Johnsen  
#761767 SkogForsk har nu släppt hela undersökningen om (stor)skogsbrukets kostnader och virkesintäkter. Underlaget för statistiken är data för avverkning av drygt 50 mijoner m3fub samt kostnader för skogsvård mm utförd av skogsbolagen. Data har samlats ihop av Skogsstyrelsen och Skogforsk via enkät.

Enligt deras rapport så äter skogsbrukets kostnadsökningar upp de prishöjningar på virke som skett under 2021. Virkespriserna vid väg har enligt enkäten ökat med 6,8% samtidigt som skogsbrukets kostnader (avverkning, skogsvård, vägar & administartion mm) har ökat med 7,8%. Det innebär att lönsamheten i själva skogsbruket fortsätter att minska trots att skogsindustrin redovisade sitt lönsammaste år någonsin under 2021.

Utveckling för Skogsbruksindex fortsätter sin bana nedåt. Med andra ord så minskar lönsamheten i skogsbruk. Källa: skogforsk.se


Främsta anledningen till att lönsamheten minskar är att virkespriset inte hänger med kostnadsökningen. När det gäller avverkningarna så har kostnaden för gallringsavverkning följt med kurvan för andra kostnadsindex (se nedan) men för föryngringsavverkning så ligger kostnadsutvecklingen under den allmänna kostnadsökningen. Den kostnad som ökat mest verkar vara vägtransporter. Den kostnadsutvecklingen ligger högt över allmän prisutveckling.

Utveckling för avverkningskostnad i gallring respektive slutavverkning jämfört med HMPI (Hemmamarknadsprisindex för industriprodukter). Källa: skogforsk.se


Sammanräknat som ett skogsbruksindex, vilket kan beskrivas som intäkt från virke delat i skogsbrukskostnaden så sjunker detta index fortsatt stadigt.

Utvecklingen för skogsbrukets täckningsbidrag relativt sett allmän prisutveckling efter olika index. Ekonomin hänger inte med i det svenska skogsbruket. Källa: skogforsk.se


Skogforsk har även redovisat ett diagram om hur täckningsbidraget (virkesintäkt minus skogsbrukskostnad) har utvecklats och här ser vi tydligt hur skogsbrukets ekonomi stagnerar. Anledningen är att virkespriserna inte hänger med i den allmänna prisutvecklingen medan de flesta kostnader göt det. Sverige sticker ut i det här sammanhanget med Europas lägsta virkespriser och på sikt, om utvecklingen fortsätter, kommer det att köra skogsbrukets lönsamhet i botten. Ska den här utvecklingen vändas måste virkespriserna upp och troligtvis även förädlingsgraden i skogsindustrin på sikt.

Läs hela sammanställningen frånundersökningen här   TS
Användarvisningsbild

Re: Virkespriset hänger inte med, skogsbruksindex sjunker

Elis76  
#762315 ABG ser risk för viss press på skogsbolagen
Saxat från Dagens Industri den 29 Juni

https://www.di.se/live/abg-ser-risk-for-viss-press-pa-skogsbolagen/


Förhållandet mellan risk och avkastning ser ut att försvagas under det kommande året för massa- och pappersmarknaden, vilket skulle innebära viss press för skogsbolagen samtidigt som bland andra Essity kan gynnas när priserna på skogsråmaterial går ned. Det skriver ABG Sundal Collier i en sektoranalys på onsdagen.

Priserna på bland annat massa, wellpapp, och sågade trävaror, som befunnit sig på relativt höga prisnivåer de senaste två åren, ser ut att försvagas under 2023. Skiftet skulle innebära en viss återgång för flera skogsaktier, varför ABG skruvar ned rekommendationen för SCA och Stora Enso till behåll.

Användarvisningsbild

Re: Virkespriset hänger inte med, skogsbruksindex sjunker

Torbjörn Johnsen  
#762320 Ja, det är väl svårt att tro att en mogen industrigren kan ligga på 30-40 procentiga vinstmarginaler under flera års tid. Däremot finns det nog inga skäl att tro att det blir ett fritt fall mot röda siffror. En vinstmarginal runt 20% skulle tidigare ha betraktats som lysande business även om det i ett "autistiskt" analytikerperspektiv givetvis är en försämring med påverkan på aktiekursen. Sen kan man ju fråga sig om aktiekurserna för skogsbolagen fullt ut tog ut svängarna uppåt i uppgången?

Hursomhelst så får vi hålla tummarna för att en viss del av skogsindustrins vinstnedgång beror på att man tvingas betala mer för den svenska skogsråvaran. Då kan jag leva med förändringen😎

   TS
Användarvisningsbild

Re: Virkespriset hänger inte med, skogsbruksindex sjunker

Elis76  
#763005 Avmattning för sågverksindustrin efter rekordåren – lägre virkespriser väntas

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/avmattning-pa-virkesmarknaden-lagre-travarupriser-kan-vanta

Användarvisningsbild

Re: Virkespriset hänger inte med, skogsbruksindex sjunker

Fredrik Reuter  
#763018
Elis76 skrev:Avmattning för sågverksindustrin efter rekordåren – lägre virkespriser väntas

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/avmattning-pa-virkesmarknaden-lagre-travarupriser-kan-vanta


Viktigt att påpeka att det i artikeln ovan är ett annorlunda "virkespris" än i trådstarten. Priset på byggvaror av trä (sågat), väntas sjunka enligt artikeln. Trävarupriset kanske vore ett bättre ord.

Rundvirkespriset hade kanske varit bäst att använda när vi pratar avverkning och lönsamhet för skogsägare. Det finns såklart en stark korrelation mellan de båda men om sågverken nu ser sämre lönsamhet så kan det vara att gå från 40 till 20 % i vinstmarginal. Med andra ord torde skogsägare kunna "hålla på virket" och därmed fortsatt se en ökning på rundvirkespriset.

Användarvisningsbild

Re: Virkespriset hänger inte med, skogsbruksindex sjunker

Sjögården  
#763022 Låter som det finns ett rätt stort rotstående lager men många inväntar nya artskyddsregler innan man törs avverkningsanmäla.
Gallringar tecknade före årskiftet ser ut att få vänta till 2023 enligt mina källor. Och troligtvis blir en del planerade slutavverkningar sena höggallringar istället.
Spekulera gärna i stigande timmerpriset, det är ju tillåtet för var och en.
Men ge inte råd till någon annan i dessa tider.
Efter tre svarta svanar:
- Pandemin
- Ukrainakriget
- Snabbstoppet på nollränteexperimentet
är det bara att vänta på nästa.. 😉

Avatar Fallback

Re: Virkespriset hänger inte med, skogsbruksindex sjunker

r93  
#763027 Grannen anmälde gallring i oktober, har inte hört ett ord än, så lager finns det!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).