Skogsnyheter

Kvarnsvedens bruk säljs - blir batterifabrik

4 inlägg 1892 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Kvarnsvedens bruk säljs - blir batterifabrik

Torbjörn Johnsen  
#750106 Stora Enso meddelar att de tecknat en avsiktsförklaring med batteritillverkaren Northvolt om att överlåta Kvarnsvedens bruk i Borlänge. Bruket stängdes ner i september 2021 p g a år av sjunkande efterfrågan på grafiskt papper. Kvarnsveden tillverkade papper med TMP-teknik vilket innebär att man var storförbrukare av el. Därmed finns intressant infrastruktur för en batterifabrik i form av rejäla kraftledningar. Det som undertecknats är en avsiktsförklaring och målet är att bruket ska vara igång som en av Northvolts batterifabriker 2024.

Northvolt är en europeisk leverantör av hållbara battericeller och kommer att utveckla anläggningen för tillverkning av batterier. Man kommer att återanvända och renovera den befintliga anläggningen och dess infrastruktur. Enligt Northvolt förväntas gigafabriken påbörja verksamhet i slutet av 2024. Den kommer att ha upp till 1 000 anställda.


Om affären och uppstaren slutligen blir av bör det innebära att "nya Kvarnsveden" kommer att sysselsätta mer än dubbelt så många personer som Stora Ensos pappersbruk gjorde innan nedläggningen.

Läs mer om nedläggningen på iskogen.se

Pressmeddelandet om avsiktsförklaringen hittar ni här.
Kvarnsvedens bruk i Borlänge
   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Kvarnsvedens bruk säljs - blir batterifabrik

Ove Lindberg  
#847559 Hoppsan. Vad var det som hände där?

Avatar Fallback

Re: Kvarnsvedens bruk säljs - blir batterifabrik

Robur Clivus  
#847574 håller verkligen tummarna för att Northvolt reder ut detta, dels är det en strategiskt viktig industri de jobbar inom, samt att vi skattebetalare ligger ute med minst 88 miljarder i det bolaget.

https://www.di.se/nyheter/di-granskar-s ... erijatten/

Användarvisningsbild

Re: Kvarnsvedens bruk säljs - blir batterifabrik

Ove Lindberg  
#847582 Finns något sammanhang med Alvarssons dramtidstro ang sol o vindkraft?

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).