Skogsnyheter

Kolla direkt om det brinner i din skog 🔥

2 inlägg 1255 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Kolla direkt om det brinner i din skog 🔥

Fredrik Reuter  
#698682 Snart kan du nästan i realtid se om det uppstår en skogsbrand i din skog via webben. Det är NASA och USDA (USA:s Skogsstyrelse typ) som har en betaversion uppe med en karta som via satelliter identifierar skogsbränder. Tjänsten finns i en global version så om allt faller väl ut kan hela världens skogar övervakas och insatser kan snabbt sättas in vid en skogsbrand.

Tjänsten heter FIRMS (Fire Information for Resource Management System ) och totalt är det 20 av NASAS satelliter som används och genom detta kan uppdateringen ske så ofta som var tredje timma!

I betaversionen som är helt kostnadsfri och fri för alla (länk nedan) så kan man också starta prenumeration och bevaka ett område. Uppstår en skogsbrand i detta område ska du då kunna notifieras om detta.

Tjänsten är som sagt i beta-läge och vi får hoppas att allt faller väl ut och att den blir en permanent tjänst framöver för om den fungerar som den ska så måste det vara en oumbärligt verktyg för skogsägare!

Testa gärna tjänsten här nedan, en lite udda bieffekt verkar vara att den i detta beta-läge reagerar även på större industrier. När jag kollade så "brann" det i SSAB:s stålverk i norra Finland och vid cementfabriken på Gotland...

Här kan du köra tjänsten: https://firms2.modaps.eosdis.nasa.gov/m ... .3,60.2,8z
Skärmdump från den digitala tjänsten FIRMS.
   TS
Användarvisningsbild

Re: Kolla direkt om det brinner i din skog 🔥

Robur Clivus  
#698715 Mycket intressant, testade att lägga upp bevakningar över mina fastigheter. Bra tipsat Fredrik!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).