Skogsnyheter

Demokratin hotas av felaktig hantering av returpapper?

4 inlägg 1799 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Demokratin hotas av felaktig hantering av returpapper?

Fredrik Reuter  
#692472 Kan demokratin hotas beroende på vem som har det så kallade producentansvaret för tryckta tidningar som sedan blir returpapper? Det anser i alla fall en allians bestående av samlingsorganisationer för tryckt press tillsammans med bland annat Skogsindustrierna(!).

Allt verkar ha sin grund i att allt färre människor läser tryckta tidningar, populärt kallat "tidningsdöden" och samtidigt sjunker priset på returpapper. Systemet med returpapper är alltså inte längre självfinansierande utan har börjat kosta pengar.

Regeringen har under fjolåret föreslagit att producentansvaret ska tas ifrån det tillverkande ledet. I förlängningen innebär detta att kostnader för returpapper inte ska läggas på priset på tryckpapper och därigenom drabba medier som fortfarande trycker tidningar.

Tas producentansvaret bort så måste kostnaden hamna någon annanstans och Regeringen anser att det mest troliga blir att kommunerna får detta på sitt bord. Detta fick Sveriges Kommuner och Regioner att ta till orda i en debattartikel i Expressen före jul:

Varför ska kommuninvånare, genom höjd avfallstaxa, betala för reklam och gratistidningar som de inte beställt?


Enligt debattartikeln är hälften av allt returpapper reklamblad och liknande. Skulle så vara fallet så skulle det kunna finnas en allians mellan tryckta tidningar och skogsindustrin och denna allians vill skjuta en kostnad om nästan en halv miljard årligen (kostnaden för hanteringen av returpapper) över till Sveriges invånare genom höjda kommunaltaxor på avfall.

Tidningarna och Skogsindustrierna skräder heller inte orden i ett debattsvar till SKR, också i Expressen. De skriver att det fria ordet hotas och också genom detta demokratin, om avgiften läggs på tidningarna. Skogsindustrierna i sin tur hotar med nedläggning av massabruk om de får producentansvaret.

Vad tycker du i denna fråga? Vilken väg är rätt att gå? Ska medborgarna eller tidningarna betala för returpappret?

Här är debattserien:

1. https://www.expressen.se/debatt/regerin ... sch-hotas/

2. https://www.expressen.se/debatt/varfor- ... e-bett-om/

3. https://www.expressen.se/debatt/kommune ... emokratin/

Och mer info i frågan från Regeringen: https://www.regeringen.se/pressmeddelan ... samlingen/
   TS
Skogsnolia 2023
Avatar Fallback

Re: Demokratin hotas av felaktig hantering av returpapper?

mooos73  
#692496 En början kunde vara att man ger fan i att fylla folks postlådor med reklam man inte bett om....

Användarvisningsbild

Re: Demokratin hotas av felaktig hantering av returpapper?

Badbollen  
#692601 Detta är beslutat. Börjar gälla 2022. Blir intressant att följa 🙂

"Ett stort antal tunga remissinstanser, såsom Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen, SKR tillsammans med Avfall Sverige, samt en lång rad kommuner och bygg- och bostadsorganisationer har avstyrkt regeringens förslag i sina remissvar. " (Källa: https://www.avfallsverige.se/aktuellt/n ... tt-ansvar/)

Information från Regeringen 22 december 2020: https://www.regeringen.se/pressmeddelan ... urpappret/

Användarvisningsbild

Re: Demokratin hotas av felaktig hantering av returpapper?

Badbollen  
#693459 I beslutet står bland annat "Nu säkrar vi möjligheten för starka och oberoende medier i hela landet".

Bra för skogen? Ja, se bara på den märkliga debatten som omger skogsbruket, där miljöorganisationers felanalys ges allt för stort utrymme. Det är viktigt att medier utgår från forskning och inte från alarmistiskt och naivt tyckande.

På webinariet "Forskningsresultat om skog är inte alltid evidens" som anordnades 2020-12-07, diskuterades mediernas roll och ansvar mer än en gång. Journalister deltog i diskussionerna. Webinariet går att se i efterhand via länken nedan:
https://www.ksla.se/aktivitet/forskning ... d-evidens/

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).