Skogsnyheter

HVO diesel kan beskattas 1/1 2021 +6 kr per liter

5 inlägg 3190 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

HVO diesel kan beskattas 1/1 2021 +6 kr per liter

Fredrik Reuter  
#658713 Biodrivmedel där biodiesel såsom HVO är idag skattebefriad samtidigt som bränslet har ett pris i paritet med fossil diesel. Fossil diesel är idag hårt beskattat genom koldioxidskatt och skälet är att minska utsläppen av växthusgaser från fossila drivmedel.

HVO diesel är framtaget av råvara från djur- och växtriket och kan genom detta klassas som ett cirkulärt drivmedel, med det menas att koldioxidutsläppen från HVO kan fångas upp av djur och växter där den kom ifrån och bilda ett slutet system där inget extra tillförs i kretsloppet.Sverige har ett avtal med EU om att biodrivmedel är skattefritt men vid årsskiftet 2020/2021 går detta avtal ut och nu är frågan om ett nytt avtal ska eller gå att skriva som gör att biodrivmedel som ex HVO-100 fortsatt kan vara skattebefriat till 2030.

Knäckfrågan verkar ligga i om regeringen vill teckna ett nytt sådant avtal alternativt om EU fortsatt kommer godkänna ett nytt avtal.

EU har slagit fast att biodrivmedel inte får konkurrera med livsmedelsproduktionen och om så görs ska biodrivmedlet beskattas. Genom detta är frågan om Sverige kan teckna ett nytt avtal och hävda att de biodrivmedel vi använder till största del inte konkurrerar med livsmedelsproduktionen?

Om ett nytt avtal om skattebefrielse ej tecknas så kommer skatt införas på biodrivmedel, Dagens Industri skriver (betalvägg) att om så sker kan HVO-diesel över en natt öka i pris med 6 kr per liter.

Detta då förutsatt att inte producenterna av HVO-diesel väljer att sänka råvarupriset.

Det ligger mycket i potten genom detta avtal då Energimyndigheten förra hösten uttalade sig om att det vid skatt på biodrivmedel skulle kunna vara svårt att nå uppsatta mål om 70% minskade koldioxidutsläpp till 2030.

Även om HVO-diesel inte ännu har volymer likt fossil diesel så är bränslet viktigt. Idag används HVO-100 i kollektivtrafiken och många företag använder idag bränslet för att kunna nå sina mål om fossilfri verksamhet. Om inte ett nytt avtal tecknas är risken stor att många av kostnadsskäl kommer återgå till fossil diesel.   TS
Avatar Fallback

Re: HVO diesel kan beskattas 1/1 2021 +6 kr per liter

Elmhult  
#658724 🤦‍♂️

Användarvisningsbild

Re: HVO diesel kan beskattas 1/1 2021 +6 kr per liter

T Landström  
#658861 Sveriges regering gör ju allt för att skatta ihjäl sin befolkning i klimatet och miljöns namn så skulle inte bli förvånad om dom lägger sig platt för EU bara för att vara bäst i klassen för att sedan skylla på EU. Se bara på vapendirektivet...

Avatar Fallback

Re: HVO diesel kan beskattas 1/1 2021 +6 kr per liter

bgl  
#658862 Globalt är tillgången på HVO100 långt lägre än efterfrågan.
Enda sättet idag för en tillkommande förbrukare är att någon annan avstår samma volym.
För det globala klimatet har det ingen betydelse var på jorden tillgänglig HVO100 förbrukas!
Om vi höjer skatten och många går tillbaka till fossildiesel blir slutresultatet det samma.

Avatar Fallback

Re: HVO diesel kan beskattas 1/1 2021 +6 kr per liter

tallen100  
#658867 Någon som är förvånad 🙃

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).