Sida 1 av 1

Stora Enso utvecklar bioplast

Postat: tor 09 jan 2020, 09:29
av Torbjörn Johnsen
Det händer mycket inom skogsindustrin just nu. Stora Enso håller t ex på att ta fram ett plastliknande material (PEF eller polyethylene furanoate) som kan användas som vätskebrytande barriär i förpackningar. Råvaran består av organiskt material i form av enkla sockerarter. I början använder man fruktos men tanken är att på sikt kunna använda enkla sockerarter. Kanske från ved och massaindustri? StoraEnso startar nu en pilotanläggning för PEF vid sitt bruk i Belgiska Langerbrugge.

Enligt Stora Enso är intresset stort för hållbara förpackningslösningar som kan ersätta fossilbaserade material. Spännande!

En annan liknande utveckling som vi skrivit om tidigare men där första leveransen nu är balad och skeppad är Södras försök med inblandning av återvunnen textil i viskosmassa. Läs mer om det i tråden Södra börjar återvinna textil - blandar in bommull i massan

I båda fallen breddar man, i alla fall initialt för Stora Enso, råvarubasen utanför vedflödet och man gör delvis nya produkter av nya material.

Läs mer om Stora Ensos pilotanläggning för PEF här.

Re: Stora Enso utvecklar bioplast

Postat: fre 10 jan 2020, 11:30
av Micoel Rolisch
😤 👍