Skogsnyheter

Besök på nya kartongmaskinen KM7 vid Gruvön

5 inlägg 4595 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Besök på nya kartongmaskinen KM7 vid Gruvön

Fredrik Reuter  
#589453 3 oktober 2019, 18:00 så invigdes den nya kartongmaskinen på BillerudKorsnäs bruk Gruvön, detta under pompa och ståt. Innan invigningen fick Skogsforum chansen att följa med på en guidad rundtur och detta är rapporten från besöket.PM blir KM
Det har undgått få i Skogssverige att BillerudKorsnäs bygger nytt vid Gruvöns bruk i Grums. Ska vi vara krassa så har det mesta handlat om problem och fördyring av byggprojektet som nu verkar sluta på en totalkostnad om 7,6 miljarder SEK.
En intressant aspekt är annars att den nya anläggningen heter KM7. Hittills har det bara funnits PM1 - PM6 på Gruvön. Som du kanske listat ut så är KM en förkortning för Kartongmaskin och PM är förkortningen för Pappersmaskin.
Att det blev en kartongmaskin är ingen slump utan ett strategisk satsning på kartong för vätskor (ex Festis) men också “finkartong” för förpackning av ex choklad, frukt och elektronik, något BillerudKornäs är övertygande om är produkter som kommer efterfrågas än mer i framtiden. KM7 är en maskin som främst gör olika typer av liner (likt PM4). PM6 är en flutingmaskin som gör det veckade pappret i wellpapp.PM4, PM6 och KM7
Nu när KM7 invigs så kommer Gruvöns bruk att ha två pappersmaskiner och en kartongmaskin i drift. Detta är i princip en nyhet då tanken varit att Gruvön skulle köra PM6 och KM7 enbart. BillerudKorsnäs har dock tänkt om och väljer att behålla PM4 i drift.
Detta gör att Gruvön kommer behöva mer massa att göra papper och kartong av och lösningen är att stoppa alla externa leveranser av avsalumassa samtidigt som företaget investerat i en ny fiberlinje där inköpt massa kan lösas upp till brukbar massa. Fiberlinjen klarar även CTMP, alltså mekanisk massa.

Genom detta är det därför inte troligt att de varsel BillerudKorsnäs lagt inom koncernen på totalt 300 anställda inte kommer beröra Gruvöns bruk.

Gruvön kommer alltså gå från att bli leverantör av avsalumassa till att bli massaköpare. Beslutet står annars fast, råvarubehovet i form av massaved kommer inte att öka, i alla fall inte nu.Anpassad kartong till externa kunder
KM7 är i den enklaste beskrivningen en enormt stor maskin som pressar massa till kartongpapper och rullar upp kartongen på 9 meter breda och 100 ton tunga tamboursrullar.
I sista steget innan packning så skärs rullarna upp i mindre kundanpassade rullar som sedan förpackas märks och skickas till lagret för att sedan lastas på tåg (rälsen går in i lagret), lastbil eller båt. Viktigt att påpeka är att 100% av all kartong som görs på Gruvön är till externa kunder. BillerudKorsnäs gör ingen slutprodukt själv. Ett bra exempel var produktionen som kördes när vi var på besök, det var kartong som skulle göras till pappmuggar av ett annat företag.BillerudKorsnäs har många kunder och genom detta så kommer KM7 att köras i kundanpassade “batcher” där en viss kunds kartong kan köras. Planeringen är viktig och man eftersträvar att köra långa, eller stora batcher och samkör mindre kunders kartong som har samma krav på kartongtyp.Vilka processer finns i en kartongmaskin?
Den näst enklaste beskrivningen av hur en kartongmaskin fungerar är att man i ena änden tillsätter massa och vatten och siktar ut massan till ett lager som går in i en press. I pressen så pressas massan och delar av vattnet försvinner, bland annat genom en pressduk som fungerar lite som en disktrasa.
Efter presspartiet så går pappret vidare till torkpartiet där massan som nu börjar bli kartong torkas genom att köras genom flera stålvalsar som värms med ånga inifrån. Stora delar av vattnet förångas nu och när kartongen lämnat torkpartiet så ligger fukthalten runt 10%.Nu är kartongen som material klar men beroende på kundönskemål så går kartongen nu genom en bestrykningsprocess (coating) där lera och krita stryks på för att få en bra tryckyta. Glättning står sedan på tur om så önskas och KM7 kan glätta pappret på två sätt, genom en hård- eller mjukvalsglätt. Glättning kallas också Kalander och handlar om att mangla/putsa kartongen så den får en slät yta och önskad tjocklek. Efter ev glättning så återstår sista delen av kartongmaskinen och det är rullmaskinen som först rullar upp kartongen på en 9 m bred tambourrulle för att sedan skära och dela upp kartongen i mindre kundanpassade rullar.

Största investeringen någonsin
Investeringen i KM7 på Gruvön är den största investeringen BillerudKorsnäs någonsin gjort. Det är världens modernaste kartongmaskin och blir också en av de största i världen. Själva maskinen är 350 meter lång och åtta meter bred. Den har en egenvikt på 17.000 ton och kan i max trimmat läge producera 100 ton kartong varje timme.I samband med bygget av kartongmaskinen så byggdes även ett lager för kartongrullar. 18.000 kvadratmeter. För bygget har 60 mil rör installerats och över 1.000 byggarbetare arbetade som mest samtidigt med bygget.2023 ska KM7 vara i full drift och kommer då producera 550.000 ton kartongpapper per år.

Uppstart inte utan bekymmer
Att dra igång en kartongmaskin på 17.000 ton är inte bara att trycka på en knapp. KM7 körs fortfarande i intrimning och under uppstarten har inte allt gått smärtfritt. En fadäs kan du se nedan. Det blev vacuum på fel ställe och inget dåligt sådant. Det är krafter på ett kartongbruk!Jag passar på att tacka Maria Engnes och Peter Hallquist som guidade oss idag.

En video från besöket:

   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Besök på nya kartongmaskinen KM7 vid Gruvön

Fredrik Reuter  
#589465 Nu finns också video ovan. 👍

   TS
Avatar Fallback

Re: Besök på nya kartongmaskinen KM7 vid Gruvön

D Brown  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#589688 Bra reportage, jag gick själv guidningen 3/8 👍

Användarvisningsbild

Re: Besök på nya kartongmaskinen KM7 vid Gruvön

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#589690 Bra rapporterat, det här ger framtidstro

Avatar Fallback

Re: Besök på nya kartongmaskinen KM7 vid Gruvön

lfq  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#589692 Intressant rapport, kanske kommer aktien att stiga.
Och kanske kommer det betyda att fler flyttar till Grums så att hockey-laget får sig en knuff uppåt.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).