Skogsnyheter

Tunga jurister: Skogsstyrelsen struntar i grundlagen

9 inlägg 2112 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Tunga jurister: Skogsstyrelsen struntar i grundlagen

Skogsvaktaren  
#552642 Vems ekonomi och pengar leker de med inom myndighetsvärldens stängda kontor hos SS skogsstyrelsen?
Ofantligt slöseri skogsstyrelsen sysslar med !!
Jag och flera med mig har tidigare påpekat hur klantigt och oaktsamt myndigheten agerar,
Mark- och miljödomstolen tycks hålla med om eftersom man gav markägarna rätt.
Skogsstyrelsen enligt GD Herman S. nöjer sig inte med den tydliga dom som finns, utan överklagar.
Skälen till detta berör inte de aktuella skogsägarna.
Istället menar myndigheten att man inte förstår sig på domstolens beslut .
SS anser sig måste få reda ut ett teoretiskt scenario som inte ens uppstått än på eventuella markägares bekostnad..

Ofantlig kompetensbrist som inte begriper vad domstolens beslut eller egendomsskyddet innebär!

Tunga jurister: Skogsstyrelsen struntar i grundlagen

https://www.entreprenor.se/nyheter/tung ... BaiU0BKnDQ


Senast redigerad av Skogsvaktaren ons 20 feb 2019, 21:36, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Skogsnolia 2023
Avatar Fallback

Re: Tunga jurister: Skogsstyrelsen struntar i grundlagen

Avslutat-02  
#552646 Att SS inte begriper, är ju inget nytt.
Men att jurister utanför byrokratin börjar få upp ögonen, för detta myndighetsöversitteri och urlakade av äganderätt, brukanderätt är ju underbart.

Det betyder ju att, tvärtom vad vissa hävdar att om SS överklagar, så blir det rättvisare, och säkrare för skogsägare, stämmer inte.

Vi ska aldrig acceptera att någon tar eller försöker ta det som är vårat.

Avatar Fallback

Re: Tunga jurister: Skogsstyrelsen struntar i grundlagen

Bosse1  
#552647 En spade är en spade och skogsstöld är skogsstöld och ingen jä.. hockymatch :ymbringiton:

Avatar Fallback

Re: Tunga jurister: Skogsstyrelsen struntar i grundlagen

Avslutat-02  
#552649 Jo fast samtidigt så, i både hockey och domstol måste regler följas.

Följs inte regler och lagar som gäller även SS så havererar hela förtroendet som vissa ändå verkar ha till denna, klantiga och outvecklade myndighet.

Den är ju fan värre än AMS.

Användarvisningsbild

Re: Tunga jurister: Skogsstyrelsen struntar i grundlagen

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#552650 Det var några sanningens ord i den artikeln.

Uppenbarligen dags att återinföra tjänstemannaansvaret för dessa tjänstemän som ständigt hittar på sina egna lagar och förordningar, iställe för att följa de lagar vi redan har.
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Tunga jurister: Skogsstyrelsen struntar i grundlagen

Avslutat-02  
#552651 Ja det kanske skulle behövas.
Tyvärr så håller hela detta pack varandra om ryggen, och det styrs för mycket i både media och i riksdagen av vissa influenser från vissa partier, som inte vill ha en kraftfull landsbygd utan kunna lukta på något som skall rökas i en pappersrulle.

Användarvisningsbild

Re: Tunga jurister: Skogsstyrelsen struntar i grundlagen

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#552655 Jo, ett tydligt tjänstemannaansvar är tyvärr helt nödvändigt för att få tjänstemännen och myndigheter att följa de lagar och förordningar som riksdagen har beslutat om.

För så länge inte tjänstemännen riskerar något kännbart straff, lär de ju bara fortsätta att hitta på nya lagar och förordningar så fort de passar deras egen agenda.
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Tunga jurister: Skogsstyrelsen struntar i grundlagen

Avslutat-02  
#552656 Ja läste idag om att SS inte tänkte betala en markägare trots att de skrivit kontrakt över skogen, tro det gällde 600.000 kr.

Jävla as.
Bra för skattebetalarna, men va fan har de skrivit på så har de ju. :surp:

Användarvisningsbild

Re: Tunga jurister: Skogsstyrelsen struntar i grundlagen

Skogsvaktaren  
#552909 Misstron mot samhället och myndigheter bland landets skogsägare växer lavinartat, inte bara i det fjällnära området, när man nu ser hur staten aktivt fortsätter försöken med att konfiskera enskild egendom. Att det fortsatt skulle föreligga någon osäkerhet kring den fjällnära ersättningsfrågan är en uppfattning som Skogsstyrelsen är rätt ensamma om.
I januariöverenskommelsen sas att äganderätten i skogen skulle stärkas. Endast några veckor efter att avtalet undertecknats vidtar en myndighet en ytterst äganderättsfientlig åtgärd mot en grupp av Sveriges skogsägare.
Efter att ha orsakat stort lidande för de fjällnära skogsägarna i åratal, där man förvägrat dem intrångsersättning vid nekade avverkningstillstånd, väljer Skogsstyrelsen att fortsätta att ifrågasätta och kränka deras grundlagsskyddade rättigheter genom att överklaga en dom från Mark- och miljödomstolen i Umeå.
En dom som på ett mycket tydligt sätt gav dessa skogsägare rätt på alla plan och sågade den argumentation som Kammarkollegiet drivit på uppdrag av Skogsstyrelsen vid fotknölarna.
Överklagandet kastar tillbaka människor i en oro med sömnlöshet och ont i magen.
Misstron mot samhället och myndigheter bland landets skogsägare växer generellt och lavinartat, inte bara i det fjällnära området, när man nu ser hur staten aktivt fortsätter försöken med att konfiskera enskild egendom.
Privatekonomin för de drabbade urholkas. Det blir problem med att betala lån och glesbygdsinvesteringar i annan verksamhet uteblir.
Generationsväxlingar får ställas in och fjällnära skogsfastigheter blir värdelösa och osäljbara.
Vi var rätt många som hoppades på att den tecknade politiska uppgörelsen skulle styra bort från den för glesbygden så negativa äganderättsfientliga utvecklingen.
Den som tror på att den fjällnära skogsfrågan är juridiskt komplicerad är lurad. Med ett lösningsinriktat tankesätt skulle få hinder uppstå.
Direkt efter att ett tillstånd nekats borde Skogsstyrelsen ta ett beslut om att bilda biotopskydd. För större arealer överlämnas ärenden till länsstyrelsen för beslut om reservatsbildning. That’s it!
Detta är skyddsinstitut som funnits länge i Sverige och som ska användas i dessa fall. Sådana skydd gäller för all framtid och följer fastigheten vid försäljning.
Det nya för myndigheternas del, sedan en dom 2015, är att man tvingas skapa skydd i fjällnära skog. Tidigare kunde man välja, eller kanske mera rätt uttryckt, välja bort fjällnära skog för områdesskydd. Det går inte längre.
Myndigheterna är rädda om sina anslag precis som om det vore deras privata plånbok. Vackert så men när man kränker enskilda på det sätt man gjort hittills falnar glansen.
För en tid sedan sedan stoppade Skogsstyrelsen utbetalningar av ersättningar för formellt skydd i hela landet och hänvisade bland annat till den osäkerhet om intrångsersättningar som råder i det fjällnära området.
Att det fortsatt skulle föreligga någon osäkerhet kring den fjällnära ersättningsfrågan är en uppfattning som de är rätt ensamma om. Den delas inte av deras egen anlitade externa expert och inte heller av Mark- och miljödomstolen i Umeå.
Om man skulle låtit domstolens dom gälla skulle det inte heller funnits någon anledning för myndigheten att oroa sig över om befintliga anslag till formellt skydd skulle räcka till med hänvisning till det fjällnära.
Som sagts tidigare råder en tvingande ordning för naturskydd enligt lag och dom i detta område. Därmed vilar ansvaret för att det kommer fram pengar till sådan intrångsersättning på politiken och inte på Skogsstyrelsen.
Det skriver Anders Pettersson, näringspolitisk talesperson för Västerbottens allmänningsförbund.

https://www.vk.se/2687780/debatt-pastad ... finns-inte

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).