Skotare

Ny version av Komatsu Comfort Ride (hyttdämpning)

3 inlägg 904 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ny version av Komatsu Comfort Ride (hyttdämpning)

Fredrik Reuter  
#728413 Skogsmaskinstillverkaren Komatsu, med tillverkningen i Umeå, lanserar idag en uppdaterad version av deras hyttdämpning till deras skotare. Förutom än bättre komfort för skotarföraren så kommer nu också några spännande nyheter som inte funnits tidigare.

Hyttdämpningen Comfort Ride släpptes redan 2013 och har sedan dess varit en populär option att välja till när Komatsus kunder köpt skotare. I grunden handlar det om att jämna ut stötar som fortplantar sig genom skotaren från marken och genom detta göra körningen mer ergonomisk. Det hjälper också till att kunna vara mer produktiv då man som skotarförare inte blir lika trött i kroppen.

Nu när Comfort Ride uppdateras så förbättras inte bara dämpningen utan Komatsu har byggt in en nivelleringsfunktion i systemet. Det gör att man kan sitta rakt även när maskinen lutar. Upp till 6 grader kan hytten lutas automatiskt med hjälp av Comfort Ride.

Nytt är också att systemet kan anpassas till vilket arbete skotaren utför. T.ex. så kan man i datorn ställa in att prioritera dämpning med lång slaglängd när man kör på basvägar. Hur hård eller mjuk dämpningen ska vara ställs också i datorn numera.

En troligtvis uppskattad ny detalj är också avlastningsfunktionen. Man kan då vid avlägg hissa upp hytten i sitt maxläge och därigenom få en bättre överblick över både lass och välta. Detta ska bli intressant att se gensvaret på när Comfort Ride 2.0 kommer ut i skogarna.

Nedan en video från Komatsu.Läs mer: https://www.komatsuforest.se/skogsmaski ... mfort-ride   TS
Användarvisningsbild

Re: Ny version av Komatsu Comfort Ride (hyttdämpning)

skogsjan695xl  
#728594 Att hytten gått hissas upp vid avlastning är ingen nyhet. Har varit så alltid, det som däremot är nytt är att du även kan förflytta maskin med hytten i toppläge, tidigare har den gått ner tillbaka i arbetsläge.

Avatar Fallback

Re: Ny version av Komatsu Comfort Ride (hyttdämpning)

Tralsmo  
#729326 Ja har en komatsu 845 me komfort ride , 2014.
Hyttdämpningen har ja vant mej vid å kan inte tänka mej å va utan den.

Hur det nya systemet funkar har ja inte satt mej in men nivellering å den justerbara dämpningen verkar ju va ett lyft.
På min är ju dämpningen korrigerad utifrån hur den va från början.

När ja köpte min (beg) så fick ja höra att dom var lite väl gungiga.
Min är ju som sagt justerad å ja är verkligen nöjd.

När det gäller å köra hytten i toppläge vid avlastning så är det så att då blir det ju som å sitta i en skotare utan hyttdämpning. Provade det ida å det va väl ingen höjdare precis.

Min uppfattning är att på min 845 så är översikten över lasset väldigt mycke bättre än på dom äldre utan komfort ride. Har inget behov av att köra hytten i topp å bli av med dämpningen.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).