Skotare

Bra start för den svenska skotarmarknaden 2021

1 inlägg 2422 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Bra start för den svenska skotarmarknaden 2021

Torbjörn Johnsen  
#710255 Det finns nu en sammanfattning av registerdata från den svenska skotarmarknaden Q1 2021 på iskogen.se.
https://iskogen.se/skogsbruk/marknaden- ... -under-q1/

Där konstaterar vi att marknaden är fortsatt stark med 98 registrerade skotare (111 st 2020) under första kvartalet vilket är avsevärt högre än snittet de senaste 15 åren. John Deere går fortsatt mycket starkt och ökar sina marknadsandelar ytterligare mot i fjol. Eco Log tar in på Komatsu och Ponsse som nu delar andraplatsen. Rottne ligger stabilt mot i fjol och Logset har registrerat två nya skotare.

Storskotarna tar mark
En tydlig trend bland de 98 registrerade skotarna är att andelen riktigt stora skotare ökar. Alltså skotare med lastvikter över 18 ton. Från att ha utgjort knappt 30 procent av antalet svarar de nu snart för 40%. Segmentet som minskar är mellanklasskotare (12-17,9 ton lastvikt) medan de mindre gallringsskotarna ligger stabilt runt 15-16% av marknaden.

Leveransförmåga 2021?
En faktor som påverkar hur många skotare som kommer att registreras i Sverige under året är givetvis hur bra det går för skogsbruket i stort och framför allt för entreprenörerna. En annan och minst lika viktig faktor är hur många skotare tillverkarna kan leverera till Sverige. Det sistnämnda påverkas dels av om de får fram tillräckligt med komponenter för att bygga maskiner men dels av hur stor efterfrågan är från andra marknader. Att Sverige fick många skotare under fjolåret kan till viss del tillskrivas att det var betydligt lugnare på flera andra CTL-marknader i Världen som t ex den ryska.

I år verkar tyvärr både komponentförsörjningen och marknadskonkurrensen gå i motsatt riktning för svensk del. Redan idag pratas om leveranstider för stora skotare som närmar sig 10 månader så det gäller att slå till snabbt om du har planer på att byta maskin.

Läs hela artikeln på iskogen.se här.

Vill du se hur skotaråret 2020 sammanfattades så finns information om detta i tråden Rekordstor skotarförsäljning i Sverige 2020   TS
Rottne skotare
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).