Skotare

SRG 160 MPM - Grävare, Lastväxlare och skotare

2 inlägg 2405 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

SRG 160 MPM - Grävare, Lastväxlare och skotare

Fredrik Reuter  
#635083 SRG 160 MPM är en mycket intressant maskin som i grunden är grävmaskin med ett skotarchassi. Totalt byggdes 2st SRG 160 MPM och nu är en av dem till salu på Klaravik. Maskinen är byggd av SRG i Arbrå norr om Bollnäs som ligger i Gävleborgs län och baseras på en CAT 316 grävmaskin som sitter på ett åttahjuligt skotarchassi som SRG själva konstruerat och byggt.

Kanske är det mest fantasin som sätter gränserna när det kommer till vilka användningsområden SRG MPM 160 kan ha. Det finns som sagt endast två byggda varav den ena idag är i drift i Gävleborg och används för att plocka ner gamla elledningar. Den andra har använts för bland annat vägbyggen och det är nu denna som finns på Klaravik.

Jag fick ett samtal med Rolf Olsson som är en av grundarna till SRG Production och för er som undrar kan vi säga att just SRG är initialerna på de tre som grundade företaget på 80-talet och R:et är då Rolf. SRG som företag finns inte längre och Rolf är numer en glad pensionär som hjälper till som konsult av och till.

SRG MPM 160 testades runt 2008 som stubbrytare med bra resultat. Tanken var att använda ett stubbrytningsaggregat och att kunna frakta stubbarna på lastväxlarflaket.

Maskinen är ett rejält bygge och har en egenvikt på strax under 30 ton. Lastkapaciteten är satt till 20 ton och SRG använde de största boggiställen som NAF kunde erbjuda och dessutom är de så kallade långboggies. Hjulen 750 / 55 - 26,5" och i det främre chassit sitter en hydrostat som drivs av en extrapump monterad på grävarens motor. Grävaren och chassit binds ihop med en svivel som gör att grävaren är runtomsvängande oändligt och topphastigheten på maskinen är lite drygt 20 km/h.

Som sig bör så har SRG MPM 160 en midjestabilisering och behöver inte stödben.

Via länken nedan kan du buda på den maskin som nu finns på Klaravik, vem vet, kanske passar den dig som handsken? En sak är dock säker, det är en rejäl maskin som är byggd för att användas.

https://www.klaravik.se/auction/product ... lmaskin-1/   TS
Användarvisningsbild

Re: SRG 160 MPM - Grävare, Lastväxlare och skotare

Fredrik Reuter  
#635084 I tråden SRG Stubbdrivare m.m även flismaskin finns också lite äldre diskussioner om maskinen.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).