SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skotare

Alla skotare i Sverige – per tillverkare, län och kommun

5 inlägg 6911 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Alla skotare i Sverige – per tillverkare, län och kommun  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#530963 Skogsforum har gjort en djupdykning bland de svenska skotarna. Vi har grävt igenom registreringsdata över alla skotare med årsmodeller från 2009 t o m idag. D v s alla som är 10 år eller yngre och som fortfarande finns registrerade. Det kan säkert finnas en och annan oregistrerad skotare men antagligen inte så många.

I nedanstående diagram och tabeller har vi fördelat maskinerna efter tillverkare och marknadsandelar. Men vi har också tittat på hur skotarna fördelar sig geografiskt per län och kommun. Det är ganska intressant att se i vilka län och kommuner det finns flest maskiner och vilka märken som är populärast i olika delar av landet.

För att inte sammanställningen ska bli felaktig per län eller kommun har vi tagit bort de skotare som är direkt registrerade på de olika tillverkarna. Det är vissa fall ganska många och det kan handla om både nya och begagnade maskiner. Vi har även tagit bort maskiner som står registrerade på några av de större begagnathandlarna som t ex Koppom Maskin och Peters Skogsmaskiner.

Däremot har vi inte (med ett undantag: Sveaskog i Stockholm) tagit bort de skotare som registrerats på olika skogsbolag eller på Södra Skogsägarna. Dessa maskiner är oftast registrerade vid bolagets huvudkontor men finns säkert utspridda i ett större verksamhetsområde. Vi har därför markerat de kommuner där bolagsregistrerade maskiner förekommer.

1540900851_skotare-tillverkare-år-diagram.png


Tillverkarnas olika marknadsfästen
Generellt finns det fler skotare i söder än i norr och det vet vi ju sedan tidigare. Den här sammanställningen bekräftar den bilden ganska tydligt. Vi kan också se att marknadsandelarna skiljer sig en del mellan olika landsändar. I egenskap av marknadsledare har John Deere en stark position i många län. Komatsu har sin starkaste position främst i norra Sverige medan Rottne och Gremo har sina starkaste fästen i några av Götalandslänen. Ponsse ser ut att vara starka i Södermanland och Östergötland.

1540900851_skotare-län-tabell.png


Flest skotare finns det i Västra Götaland och därefter kommer Dalarna, Värmland, Gävleborg och Jönköpings län. I de tre Smålandslänen finns det totalt över 400 skotare registrerade så här är det tätt mellan maskinerna. Desto glesare är det längst i norr och tittar vi på Norrbotten finns det i hela länet bara några skotare fler än vad som finns i Skåne. Men skotarna i norr är betydligt större än skotarna i Skåne, med större lastvikter. De norrländska maskinerna körs enligt många tillverkare även fler timmar per år än vad en sydvensk maskin gör.

Maskinstorleken ökar som sagt ju längre norrut man kommer. I tabellen över skotarnas länsvisa fördelning ser man skillnad mellan vilka maskintyper som är de vanligaste i olika län. Det finns mer statistik om skotarnas fördelning efter storleksklasser i den här tråden: Storlek och geografi - svenska skotarmarknaden 2017 (uppdat)

För den som vill utläsa försäljningsstatistik över olika år så utgör inte siffrorna i den här tråden ett fullt tillförlitligt underlag. Det beror på att vi här utgår från årsmodeller och inte vilket år de sålts/registrerats. Vissa år har man haft maskiner ”på hyllan” och sålt dem året efter och ibland (som t ex i år) så finns inga lager av fjolårsmodeller. För årlig försäljningsstatistik hänvisar vi därför till de här trådarna:

Inbromsning på den svenska skotarmarknaden (2018)
Stark skotarmarkad 2017 - bra år för de flesta tillverkare. (2017)
Marknadsandel skotare helår 2016 (2016)

Skjut på med kommentarer, frågor och synpunkter här i tråden. Det finns mycket att analysera och diskutera!

1540900851_skotare-län-diagram.png


1540900851_skotare-kommun-diagram.pngSenast redigerad av Torbjörn Johnsen tis 30 okt 2018, 19:42, redigerad totalt 3 gånger.

   TS
Avatar Fallback

Re: Alla skotare i Sverige – per tillverkare, län och kommun

bgl  
#530967 Intressant att jämföra antalet skotare i valfri kommun med skogsarealen.
T.ex. i Hässleholm finns 27 skotare på en areal av 87000har.
Det blir 5 gånger fler skotare per hektar än landet i genomsnitt!

Användarvisningsbild

Re: Alla skotare i Sverige – per tillverkare, län och kommun

Torbjörn Johnsen  
#530970
bgl skrev:Intressant att jämföra antalet skotare i valfri kommun med skogsarealen.
T.ex. i Hässleholm finns 27 skotare på en areal av 87000har.
Det blir 5 gånger fler skotare per hektar än landet i genomsnitt!


Ja, hur ska man förklara det?
Högre skogsproduktion per ha?
Mer gallringsarbete?
Mindre skotarstorlek?
Färre drifttimmar per år?
...?

   TS
Avatar Fallback

Re: Alla skotare i Sverige – per tillverkare, län och kommun

kjugekarlsson  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#531020 Lövtätt område. En hel del manuellhuggningar som där går skotare i. Vild gissning och uppskattning säkert 3-5 maskiner bara på sådan buggning.

Samt att större delen av alla entreprenörer gått ifrån skiftkörning.

Avatar Fallback

Re: Alla skotare i Sverige – per tillverkare, län och kommun

kjugekarlsson  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#531021 Dessutom är det en stor kommun som gränsar till mycket andra skogsrika kommuner och län så alla maskiner är ju inte centrerade i Hässleholm utan över ett större område även om maskinerna är hemmahörande i själva kommunen.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).