Skotare

Gremos första 750F-skotare till Dalarna

1 inlägg 4886 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Gremos första 750F-skotare till Dalarna

Torbjörn Johnsen  
#499448 Den första serietillverkade lilla Gremoskotaren, 750F har nu rullat ut ur fabriken i Ätran för transport upp till Dalarna. Skotaren visades på Elmia Wood 2017 första gången och vi har skrivit om den här på Skogsforum i tråden Gremo 750F - ny 8,5 ton skotare för gallring

1519225061_img_1977.jpg


Skotaren gjorde ett gott jobb på Gallringsdagarna 2018 och kanske var det där dom fann varandra, Gremo och CL Skog AB i Boda Kyrkby som köpt maskinen? Vill du se utfallet i Gremos jämförelsecell så finns foldern med alla data att läsa här.

Jag pratade med Robban Clason på CL Skog AB som köpt första maskinen. CL Skog köper ca 70-80 000 m3fub på rot per år och levererar i första hand till Hedlunds i Furudal norr om Rättvik. Främst tallposter, både slutavverkning och gallring.

Robban och hans bror Peter har alltid haft någon mindre maskin som komplement till de större slutavverkningsmaskinerna. Både för gallring hos kunder och i den egna skogen. Första lilla maskinen var en Kockums 81-11 skördare. Även kallad "Gurkan". Det finns en tråd om den här: Kockum 81-11

Sen har det avverkats några Rottne 2000, Rottne 2004 och nu senast en Tigercat 1135. Fram till nu har de skotat med "konventionella" skotare men Robban tycker att de är för stora för att göra snygga gallringsjobb. För ett drygt år sedan började han diskutera med brorsan om att skaffa ett mindre alternativ. Om inte annat för att gallra i den egna skogen. De kollade upp flera mindre skotare men fastnade för Gremos 750F när den dök upp.

-För att vara en liten maskin har den ändå en bra förarmiljö och vi kan ju använda den både i den egna skogen och när vi kör större avverkningar åt kunder, säger Robban. Han har gjort marknadsundersökningar bland sina leverantörer om de är beredd att betala några tior extra för att få skotat med en mindre skotare och han säger att det finns ett stort stöd för det. De kommer att köra Tigercaten beståndsgående med slingerstråk och Robban tror att de båda maskinerna kommer att matcha varandra väl i storlek och kapacitet.

Här är några bilder på första serietillverkade maskinen:   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).