Skotare

Skarpt test av förbättrad arbetsbelysning på skotare

2 inlägg 2503 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skarpt test av förbättrad arbetsbelysning på skotare

Torbjörn Johnsen  
#494958 Skogforsk redovisar ett test där två olika förare har fått testa två varianter av arbetsbelysning på en skotare. Testet är en tillämpning av de resultat som togs fram i en mer omfattande undersökning som gjordes 2015. Målsättningen har enligt Skogforsks rapport varit att ta fram en bättre arbetsbelysning, med jämnare belysning och mindre reflexer. Utvecklingen av LED-lampor möjliggör nya och andra placeringar på maskinen tack vare att lamporna är tåligare mot slag och vibrationer samt att det finns fler format tillgängliga.

I testet jämfördes att arbeta i en Ponsse-skotare med ordinarie belysning med att arbeta i samma skotare som försett med fler eller andra lampor. Följande förändringar gjordes:

• Ny fast belysning av grind och lastutrymme
Här ersattes två kraftiga lampor på hyttaket som var riktade bakåt, mot grinden, med två betydligt svagare lampor för att minska blänk och reflexer från slangkopplingar och grind. Lampor monterades i grinden för att ge en fast belysning av lastutrymmet.


Skillnaden syns i bilden här nedan.

1517402836_skärmavbild_2018-01-31_kl._13.18.34.png


• Kompletterande belysning från kranens huvudarm
Två ljusstarka lampor monterades mitt på huvudarmen och riktades vinkelrätt mot den. De gav god belysning av lastutrymmet när kranen var där. Vid sidan av maskinen kompletterade den existerande belysningen från kranen och taket genom att belysa området nära maskinen.


• Extra belysning från kranens vipparm till området bortom gripen
En kraftfull lampa monterades längst upp på ovansidan av vipparmen för belysning av området framför gripen. Den främsta effekten är att skuggor som kastas bakom gripen försvinner.

De två första förändringarna upplevdes av förarna bidra till bättre arbetsbelysning medan den tredje varken gjorde till eller från.

I projektet har förutom Skogforsk även ingått Ponsse AB, Inge Gustafssons Skogsentreprenad AB, Herrmanns Oy (tillverkare av NordicLights) och KGK AB (generalagent för Hella).

Hur ser det ut hos maskintillverkarna idag? Är det stora skillnader mellan belysningskonfigurationen mellan olika tillverkare eller beror det helt på vad man som köpare väljer till?

Finns det tillverkare som redan använder resultaten i undersökningen från 2015? Det är ju några år sedan nu.

Här hittar ni rapporten över förartestet med olika belysningsapplikationer.

Rapporten från undersökningen 2015 hittar ni här.



   TS
Användarvisningsbild

Re: Skarpt test av förbättrad arbetsbelysning på skotare

finskpinne  
#495107 Eco log har väl lampor monterade i grinden på de nya skotarna. Så de går väl sakta men säkert framåt i utvecklingen.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).