Skotare

Skogsforsk testar skotare med pendelarmar, liknar EL-Forest

3 inlägg 2439 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Skogsforsk testar skotare med pendelarmar, liknar EL-Forest

Hema  
#430367 Men maskin kan ju inte använda band och där faller väl hela konceptet, trots som det ser ut, smidigare svängning?
Har jag rätt i min koppling mellan denna maskin och EL-Foresten?


Vet att jag har svårt att släppa Fiberdrivern, men varför var den så ointressant att utvärdera?   TS
Användarvisningsbild

Re: Skogsforsk testar skotare med pendelarmar, liknar EL-For

Torbjörn Johnsen  
#430521 @Hema, i den här tråden finns mer info om den här pendelarmsskotarens historik:
Torbjörn Johnsen - Hybrid-pendelarmskotare (XT28)

Mig veterligen har den inte någon koppling eller något gemensamt med El-Forestskotarna. Den har sina rötter och sitt ursprung i Lars Lamekssons pendelarmar som via Skogsjan och Cat nu finns i Ecologs skördare. Lameksson/Skogsjan byggde en pendelarmsskotare redan i slutet av 80-talet tror jag. Det finns mer i tråden Skogsjan Soft

@Huddigskördare Har gett en bra bakgrund här:
Ja det finns väl mycket att berätta. Vet inte riktigt var jag skall börja. LL-Maskiner byggde den första soften, sedan byggde Skogsjan nummer två. Vi började med en 4-cylindrig Iveco men det var lite för lite hkr i den. Grund-ideén var bra men det var inte helt lätt att få till alla ventiler och slangar på ett bra sätt. Skogsjan var ju ett relativt litet företag och hade begränsade resurser. Jag körde denna maskin i nästan ett år som prototyp och det var bara fulla lass som gällde. Vi ville få fram ev. svagheter. Detta var någon gång 90-91 om jag minns rätt. Marknaden gick i botten så det fanns tid att testa. Maskinen gick på normala avverkningar med mycket ombyggningar. Maskinen var toppen att ta sig fram i stenig terräng. Lite senare byggde vi om den och införde en styrbar midja i vagnen. Då blev den himla smidig i gallring. 92 slutade jag på Skogsjan och då blev det andra grabbar som tog över ruljangsen. Kom med i bilden igen 97 i och med att CAT köpte Skogsjan och då blev det ett samarbete med Tiger engineering i Australien. Det var den maskinen som fanns med på Elmia. Tiger gick sedan i konkurs och CAT drog sig ur kortvirkesmaskinerna. Det sades att Soften-rättigheterna såldes till Rolf Volungholen och Olle ATAB. Vad projektet ligger idag har jag inte riktigt koll på.

Till saken hör att jag också hade äran att köra nummer två av 487 Spindelskördaren. Lameksson gjorde även här nummer 1 och nummer 2 byggdes delvis hos Lameksson sedan i Österfärnebo. Den körde jag heltid i 2 år 87-89.


Jag tror att "SkogForsk-maskinen" mer eller mindre är samma stomme som visades på Elmia Wood 2001 (kolla bilden i den andra tråden) men att den kanske uppdaterats med betydligt bättre styrsystem. Det har ju hänt en del inom data- & hydraulikområdet på 16 år :mrgreen:

Avatar Fallback

Re: Skogsforsk testar skotare med pendelarmar, liknar EL-For

Hema  
#430536 Ahh danke.

Efter att ha jämfört de två maskinerna på youtube, så verkar denna XT28 ha en mjukare gång för lasset i mark. Däremot tror jag faktisk att deiselelektriskt är vägen att gå för att enklare justera hastigheten individuellt för varje hjul och att få en högre hastighet vilket efterfrågades i klippet. Frågan som de inte tagit up är den totala bärkraften.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).