Skotare

färsk på marknaden.

25 inlägg 8838 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

färsk på marknaden.

frekar88  
#15165 tjena alla skogisar jag är en färsk maskinförare och jag skall snart ut och börja jobba och jag undrar vad man skall tänka på vid skotning, några grundläggande tips.

hadet gött   TS
Användarvisningsbild
masterchief  
#15166 De tipps jag kan ge är att hela tiden jobba på körplaneringen, dvs lägga upp det så du rullar så lite tomme som möjligt.
Sedan ska man inte överdriva så man får både 6 och 7 sortiment i lasset.
Sänk gärna kranhastigheten lite också ibörjan, det tjänar du faktiskt tid på. Bättre att komma rätt direkt än att hålla på och vänta på att gripen ska vingla tebaks 8)

Avatar Fallback
Ellingsson  
#15168 ta de extremt lugnt i början,och tro ALDRIG att du kan köra maskin eftter 1 vecka eller nåt sånt,du kanske kan framföra maskin där det är plant och sånt,men när det börjar luta och fara åt alla håll det är då de blir lite svårt...sen så kan du ju lasta dom sortiment det är lite av i botten och fylla med det,det är mycket av..sen tar det ju ett tag innan man börjar se hur man ska göra,och man måste ju planera hela tiden hur man ska göra så det flyter på hela tiden..och tänka lite extra om det är blött brant och så...och när du ska börja på en post så börja alltid med att fixa till basvägen om det behövs och sånt,stressa inte upp dig på att bara producera hela tiden,det är bättre att tänka och ta de lugnt i början och fixa till basvägen i ställe för att hämta ett lass och de blir ett helvete när du kommer med det...så tänk först ! sen finns de väl massa saker,det är bara att fråga om du kommer på nåt.

Användarvisningsbild
masterchief  
#15186 Så här kan det gå när man tror man har koll på saker och ting.
Lättast välter man på plan mark 8)
Bild

Avatar Fallback
Ellingsson  
#15188 ja när man får gunget på vagnen 8)

Avatar Fallback
timberjack810c  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#15214 det där har man inte lyckats med än 8) lite tips kan väl vara som de andra säger ställ ned kranen och kör lungt som fan... ska du köra gallring så tänk på att vara jätterädd om träden för annars så får du markägaren på dig och då får ni ett dåligt rykte och på så sätt så får ni dåligt med körning

Avatar Fallback
frekar88  
#15216 jag har allt kört i några gallringar men det jag tycker var svårast var att det var trångt på stikvgarna men det kommer väl bli en vana..
annars fins det några knep vid lastning och vid avlasning för att få det att fungera bra.
:lol:

   TS
Avatar Fallback
timberjack810c  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#15218 vad e det för en maskin du kör ... samt vad e det för en kran... det klassiska nybörjar felet e ju att man använder utskjutet för lite... det var väl en liten grej jag kom på nu

Avatar Fallback
Valmet 890  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#15266 Ett tips!
TA DET LUGNT OCH LÄR DIG GÖRA ORDENTILIGT FRÅN BÖRJAN, TÄNK INTE PÅ FARTEN, DEN KOMMER ALLT EFTERSOM!

Avatar Fallback
Huddigskördare  
#15614 Ytterligare ett tips är att du tar en timme eller så och tittar hur din skiftkompis kör, förutsatt att ni kör skift och att denna person har mer erfarenhet. Det skadar alldrig att titta på dom som kört länge när man har fått lite erfarenhet själv. Då lär man sig nya saker genom att se hur dom kör.

Försök att köra så att du är så nära avlägget som möjligt när du har fullt lass. Man bör börja med dom finaste sortimenten först så att det sista man tar rent på i ett stråk är massaved. Detta för att eventuella felapteringar på timmer gör att dessa kan läggas i massan. Det är som alla tidigare inlägg har sagt att det är superviktigt med planeringen. Här ligger mycket av produktionen. Man skall spana som en hök efter fina stråk, sortimenten mm. Ibland lastar man ett sortiment på väg in och sedan att annat uppepå på vägen ut så att man återigen är nära avlägget vid fullt lass. Lycka till!

Avatar Fallback
frekar88  
#15647 jo jag har kört en fullt utrustad 810 i några månader och jag tycker inte att det var någon höjdare, men nu skall jag ut ett tag och köra gremo 950... det skall bli gött. :lol:

   TS
Avatar Fallback
timberjack810c  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#15676 ok.. vad var det du inte gillade med 810an??? vilken årsmodell???

Användarvisningsbild
Engstrand  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#15702 Körde lite ved med en 810B idag.....Jäkla stötig dom blir dom små hackspettarna motför 1710an...

Avatar Fallback
timberjack810c  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#15721 jo det blir lite skillnad på en större maskin :(

Avatar Fallback
smaland  
#15725 Men det finns inget som slår 810:an till att klättra i berg! Körde lite med våran 810:a när min 1410 var på annat håll. Där 1270 bara kunde köra neråt tog jag mig upp nästan tio gånger, bara med ett par kedjor på traktorn! Skördaren hade både band och kedjor 8)

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).