Skotare

Bygga om BM971 till skotare...

11 inlägg 6545 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Bygga om BM971 till skotare...

Risarvaren  
#169279 Hej,

Tänkte starta mitt första mekaniska projekt under våren och söker råd och dåd från de som kan mer.
Jag har köpt en gammal tvågreppare, en BM 971 med en Volvo 985 Tvigg, maskinen är byggd som skördare från början och därför inte registrerad.

Bild


Jag har tänkt mig att använda maskinen även för skotning och ser ett antal små justeringar som nödvändiga:

• Lyfta av Tviggen (fäst i bakramen med 4x M24 skruvar)

• Leta reda på lämpliga stakar (hål finns i bakramen), alternativt bygga eller bygga om hela bankar (vilket vore att föredra?)

• Montera grind (hitta originalgrind eller bygga om en annan lämplig grind)

• Grip måste bytas ut, befintlig grip har fällsåg och klipp
o Vad bör man tänka på vid val av grip?

• Nuvarande kranen är olämplig eftersom den endast har en led men har nog passat för skördare med sina långa utskjut
o Har blivit rekommenderad att försöka hitta Cranab 7010 eller 9010 som skulle kunna funka för bägge jobben.
o Finns andra lämpliga kranar som kan funka tillsammans med den hydraulik som 971:an är utrustad med?

Att lyfta av Tviggen är egentligen ganska enkelt i och med att den är simpelt fastskruvad i 971:an, problemet är att den väger 4 ton vilket man inte grejar i en handvändning. Blir tvungen att köpa balk och bygga en enkel lyftanordning verkar det som…
Goda idéer om detta?   TS
Avatar Fallback

Re: Bygga om BM971 till skotare...

fordfairlane  
#169322 se om du får tag på en gammal saltspridarställning som lastbilarna hängde av de gamla saltspridare i. Kolla nere på ditt lokala vägverk. De kan ha sånt skrot liggande för någon tusenlapp. Vi köpte två sådana ställningar för ett tag sen. Därifrån kan du lyfta med kätting och någon form av spel. Enkelt att köra undan och sparar många timmar med svetsen. Balk är inte gratis heller. / MVH Samuel

Användarvisningsbild

Re: Bygga om BM971 till skotare...

molnia  
#169347 fyra stycken justerbara stödben? och veva upp tviggen och köra ifrån den?
http://www.nimaab.se/se/art/stodben-1-t ... -faste.php
just detta stödben klarar ju 1 ton och då är det på gränsen vad tviggen väger.

kanske går att göra samma med stakarna och staketet, en komplett enhet som du kör inunder och sänker ner? slippa lyfta stakarna/bankarna med kranen då tyndpungten är lite knepig så dom vill hamna upponer?

Avatar Fallback

Re: Bygga om BM971 till skotare...

Risarvaren  
#169350 Tackar för goda råd.
fordfairlane
Jag ska försöka hitta en vägverksanläggning i trakten och se om de eventuellt kan ha en sådan ställning! Som du säger så kostar balk en hel del, ganska dyr faktisk även om man hittar den på blocket...

molnia
Stödben har jag inte ens tänkt på, NIMA-benen du nämner är nog i vekaste laget iom att vikten dessutom inte är helt jämnt fördelad. Det finns ju stödben till växelflak som kanske skulle kunna fungera om man förlänger och moddar dem lite:
http://www.blocket.se/halland/Lagab_Stodben_38832838.htm?ca=11&w=3
Alternativt bygga egna av kraftiga rör... Idén är nog inte så dum!
För bankar och grind så skulle en komplett enhet kunna vara bra om man hittar bra beg-komponenter

   TS
Användarvisningsbild

Re: Bygga om BM971 till skotare...

Kse  
#169355 Att köpa eller bygga en ställning för ett lyft verkar ju lite galet, finns säker nån lite större hjullastare i närheten som klarar lyftet utan problem. Det spar både tid och pengar.
Cranab 7010 0ch 9010 är bra kranar med ledlager i alla tappar, men du får nog rätta dig efter tillgång och pris när du väljer kran, hydrauliken är inga problem.
Att hitta original grind till 971 är nog inte så lätt men grind och stolpar anpassas ju ganska lätt från vilken maskin som helst. Ta kontakt med en maskindemontering nära dig så att du kan lösa alla problem på en gång, underlättar vid transport om du får alla grejor från ett och samma ställe av grejorna och så har du dessutom kunnigt folk som kan hjälpa dig.
Lycka till.

Avatar Fallback

Re: Bygga om BM971 till skotare...

Risarvaren  
#169365 Man kanske är lite avig emellanåt när man vill kunna göra allt själv men det är väl tanken med att lura ut en bra metod att kunna lyfta av och på Tviggen på plats hemma. En annan anledning är att mitt ställe ligger "lite vid sidan av" och det är minst 1,5 mil till någon som eventuellt har en större lastare. Tviggen skall även kunna lyftas på igen vid tillfälle.

Vad gäller kran så är detta några som rekommenderats men som du säger så är det en fråga om vad som går att hitta till min budget (inte klar över storleken än), tanken är att kranen ska vara kraftig nog att hantera både fällsåg och att lasta stock med. Det kanske är en orimlig tanke att hitta en sådan kran? Den befintliga kranen räcker enligt specifikationen strax över 10 meter men är i stort sett oduglig att lasta med (rätta mig om jag har fel, kan den funka som nödlösning en kortare period?)

   TS
Avatar Fallback

Re: Bygga om BM971 till skotare...

granqvist  
#169373 En drivare där man har processorn och bankar/grind på var sin hjälpram(heter det så?). Man växlar med hjälp av stödben likt växelflak.

Vad tycks om Rottnes RG81? Borde vara lätt att få tag på begagnade. Den ska väl ha mycket lyftkraft, men hur den fungerar i skotarbruk har jag ingen aning om.

Användarvisningsbild

Re: Bygga om BM971 till skotare...

Kse  
#169382 Har själv en fällsåg i en Cranab 650 XL , funkar bra men jag hade nog valt en kraftigare kran idag.
Finns ju många äldre kranar av kratigare modell, tex jonsered LC.
Satt en sån på en Kockum 850 som jag hade, den hade suttit där sedan -76 och det var inte svetsat eller sprucket nån stans.

Avatar Fallback

Re: Bygga om BM971 till skotare...

Risarvaren  
#169413 Hej "granqvist" och "Kse",

RG81 har helt klart kraften och räckvidden, men jag misstänker att den kan vara ganska otymplig i och med att leden hamnar i bakkant på bakdelen, lastningen kan nog bli en aning bökig, den är å andra sidan trots allt bättre än den befintliga.
En kraftig kran med utskjut borde vara vad jag sökerom den skall funka som kombi-kran, en fördel är ju att fällgripen är relativt lätt jämfört med en engreppare och borde kunna kompensera en något svagare kran. "Kse" nämner några äldre kranar som kan vara av intresse. Jag får försöka hitta mer tekniska detaljer om just olika äldre kranar för jämförelse.

Hjälpram heter det på lastbilsspråk och förmodligen även här, 4 växelflaksstöd på Tviggen, den är ju redan byggd på en kraftig ram och på något sätt borde man nog kunna montera utdragbara stödben som går utanför hjulen. Två domkrafter under Tviggen för att lyfta den och sedan sänka ner benen behövs förmodligen åxå och kostar inte så mycket. Alternativet är ben med vev á lá stöd till semitrailer...
Et sammanbyggt rede med två bankar och en grind med samma stödbensprincip kunde ju fungera även här för enkelt byte!

Verkar vara mest kranen som jag inte kommer överens med. Kompromissen mellan räckvidd (har redan 10,6 meter med befintlig kran) och möjligheten att korta kranen tillräckligt för att lasta timmer... Är det en omöjlig kompromiss??? Eller så kanske jag inte behöver de riktigt stora räckvidden? har tänkt mig att nyttja fällgripen mest för stormfällen där jag kan komma hyggligt tätt intill. Vilka kranar klarar ca 8 meter och har tillräcklig kraft för en 300kg fällgrip plus vikten av trädet?

   TS
Avatar Fallback

Re: Bygga om BM971 till skotare...

novis??  
#169428 ser fram i mot att se denna best tugga sig fram i risarven till sommaren

Avatar Fallback

Re: Bygga om BM971 till skotare...

Risarvaren  
#169479 Maskinen är lite i största laget men kommer nog väl till pass för en del grovrensning på en yta som Dagmar "vattenkammade"...
Känner du till Risarven? Inte så många som gör det misstänker jag...

Tror jag vet hur jag ska fixa till Tviggen. Bankar och en grind är nog ganska lätt. Bara kranen som jag känner som gungfly och okänd mark på en gång!

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).