Socialt (mer om oss)

Baktråden

17 inlägg 1240 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Baktråden

halvproffs  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#688694 Överraska din närmaste med ett gott tunnbröd tex.

Detta är ett samiskt tunnbröd tror jag. Kse eller slurfi kanske vet mer?
125gr smör
0,5l mjölk
1pkt jäst
1kopp sirap
Salt
3koppar rågsikt
7koppar vetemjöl
Mixa allt i hushållsassistenten.
Låt jäsa en halvtimme och grädda i stekpanna.
Blir många bröd. Kavla ut så dom blir jättetunna.
Med lite träning blir dom runda o fina med samma mått som botten i stekpannan




   TS
Användarvisningsbild

Re: Baktråden

Vedmaskin  
#688696 Bra trådinitiativ. 👍

Användarvisningsbild

Re: Baktråden

Kse  
#688699 Ser ut som vanligt tunnbröd som morsan gör, inte typiskt samiskt direkt.

Men det samiska tunnbrödet Gahkku är ju ungefär samma sak.

https://alltommat.se/recept/gahkku-samiskt-tunnbrod/

Användarvisningsbild

Re: Baktråden

halvproffs  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#688700 Det här brödet som jag bakat heter Reiska. Vet inte vad det betyder.
Dessa nitrilhandskar är jättebra vid all bak o matlagning. Har ni rullat köttbullar tex med såna på så vill ni inte vara utan. Starka och tål varmt vatten.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Baktråden

Kse  
#688701 Ja men då är du på rätt spår, just vad morsan bakar. Rieska är typiskt för Tornedalen och härstammar väl från Finland.

Avatar Fallback

Re: Baktråden

A.falck  
#688791 Brukar varje år försöka mig på att baka puolipaksu. Men tyvärr blir det aldrig lika bra som farmors... 😢 😤

Användarvisningsbild

Re: Baktråden

ananders  
#688819 Blev pepparkaksbak ikväll, första gången med egengjord deg. Inte som mammas men om ett par år har man nog justerat receptet så man hamnar nära.

Användarvisningsbild

Re: Baktråden

Zixten  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#688865 Det där med tunnbröd såg ju spännande ut.... kanske man skulle prova om man får lite sug på bak någon gång....

Själv brukar jag baka detta brödet https://www.recepten.se/recept/moerkt_broed.html brukar blanda dubbel sats och två gånger så blir ugnen full med bröd och jag har bröd för ett bra tag... som blandade frön har jag i ungefär lika dela pumpakärnor, solrosfrö och linfrö. brukar slänga i ett par nävar med russin också...
Ett gott grovt bröd som smakar bra med smör och ost.

Användarvisningsbild

Re: Baktråden

totte  
#688869 Har inte bakat på länge. Men i förrgår tog jag mig i kragen och bakade en sats pita-bröd. Provåts sen igår, med hemgjord texmex-röra. Blev riktigt bra.

Avatar Fallback

Re: Baktråden

tallen100  
#688875
halvproffs skrev:Överraska din närmaste med ett gott tunnbröd tex.

Detta är ett samiskt tunnbröd tror jag. Kse eller slurfi kanske vet mer?
125gr smör
0,5l mjölk
1pkt jäst
1kopp sirap
Salt
3koppar rågsikt
7koppar vetemjöl
Mixa allt i hushållsassistenten.
Låt jäsa en halvtimme och grädda i stekpanna.

Såg ju riktigt gott ut 👍

Blir ingen Bakläxa där inte 😉

Avatar Fallback

Re: Baktråden

axwell  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#688932 Har aldrig förstått vitsen med Rågsikt, 40% råg och 60% vete.

Tar hellre grovmalet Rågmjöl och lite mer Specialvetemjöl i degen.
Specialvete är visserligen dyrare än höstvete men med mer gluten blir det en deg som håller ihop.

Användarvisningsbild

Re: Baktråden

halvproffs  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#688938 Vitsen är att man får göra som man vill.

   TS
Avatar Fallback

Re: Baktråden

axwell  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#688955
halvproffs skrev:Vitsen är att man får göra som man vill.


Ajdå, inte speciellt riktat till dig utan till alla som vill skära ner på vetemjölets totala dominans inom brödbakning.

Användarvisningsbild

Re: Baktråden

Vedmaskin  
#701099 Mandelmassan var slut. 😥
I stället för röra ihop egen. så fick det bli sockerkringlor istället.

Användarvisningsbild

Re: Baktråden

Vedmaskin  
#711481 Tänkte jag skulle baka grova kringlor i förmiddags. Men som väl så kom jag på förra veckans övning. Lasagne i långpanna innan jag startade ugnen. Brukar mer eller mindre bubbla över lite.

Ugnen behövde rengöras. Så det blev även luckan.
Nu ser man när dom är färdiga. Brukade förr bli lite ljusare när man öppnade luckan. 🤣

Grova kringlor
1 l filmjölk
1 påse hjorthornssalt
4 hg smält margarin
3 dl strösocker
1 l grovt rågmjöl
1,8 l vetemjöl

Nu gjorde jag på 1,5 l filmjölk. För det får plats i maskinen. Sedan ibland brukar jag byta ut den sista halvlitern mot gräddfil. För enkelhetens skull när jag gör på 1,5l så tar jag två hela påsar hjorthornssalt. Dom blir lite fluffigare.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).