Arbetskläder för skogen

Strumpor

26 inlägg 16399 visningar 8 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Strumpor

Bengt_T  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#82514 En vinter som denna fryser jag ofta om fötterna när man står/går i skogen. Vilka sockar i handeln håller värmen bäst? De med hög bomullshalt eller de med syntetmaterial som påstås "andas" bättre för att undvika fukt? Någon som funderat på detta?   TS
Arbetskläder för skogen från Skogma
Avatar Fallback

Re: Strumpor

Robertberg  
#82515 Bomull är väl skit, satsa på ull.
Woolpower har bra grejer, även en bra hemsida där du kan läsa mer om hur du klär dig varmt :)
http://www.woolpower.se/se/asp/produkter_3.asp

:Edit
Bomull har en låg förmåga att isolera värme, vilket delvis beror på den låga elasticiteten. Bomullsgarner är kompakta och innehåller lite luft. Kläder i bomull är mjuka och behagliga att ha mot kroppen men fibern absorberar mycket fukt. Detta gör bomullen till en behaglig fiber vid många tillfällen men inte lämplig vid svettiga aktiviteter.

Ullfrotté
Materialet är en stickad frottévara där ena sidan är slätstickad och den andra består av frottéöglor. Materialet med sina fluffiga frottéöglor i kombination med ullens krusiga fiber bildar en trikå som binder mycket luft. Upp till 80 % av materialet består faktiskt av luft vilket gör att det har en mycket god förmåga att isolera den egna kroppsvärmen. Ju större luftskikt man kan hålla kvar runt kroppen, desto mer värme kan man behålla.

Det luftiga materialet släpper lätt igenom fukt ut från kroppen. När kroppen blir svettig ökar trycket innanför kläderna. Fuktmolekylerna strävar då utåt där luften är kallare och trycket lägre. Är materialet då glest och fibrerna har rätt egenskaper så hjälper de fukten att transporteras bort från kroppen.

Avatar Fallback

Re: Strumpor

Nisse Husberg  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#82528 Stora stövlar är också bra. Sätt absolut inte så mycket sockor i stövlarna att det blir trångt - då fryser man verkligen ordentligt.

Filttossor är det bästa men jag har inte hittat sådana som har ståltåhätta och sågskydd :-). Nånting för produktutvecklarna att börja fundera på ...

Avatar Fallback

Re: Strumpor

Ulf  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#82535 Är man frusen om fötterna kanske detta kan vara ett alternativ..?
http://www.warmnsafe.eu/product.asp?product=2425

Fråga mig inte om dom funkar bra...För det vet jag inte.
Men det låter rätt så gött med eluppvärmda skosulor.. :mrgreen:
MvH. Ulf

Avatar Fallback

Re: Strumpor

Nonkan  
#82575 Flera lager med tunnare sockar/strumpor!

Närmast huden ett par tunna som transporterar bort fukten, gärna ett mer avancerat syntetmaterial, t.ex. outlast.

Sedan ett par tjockare och längst ut ytterligare en tjockare strumpa som samlar fukt utan att kyla. T.ex. ylle funkar bra här.

Det är en myt att naturmaterial alltid är bäst. Idag kan man designa syntetfibrerna så det får exakt de egenskaper som krävs.

Stålhätta kyler ju i sig, så det är bra om strumporna är förstärkta i tårna. En bra sula som inte blir fuktig är också bra att ha, och som sagt tidigare, inte för trånga skor/stövlar.

Själv har jag använt Lundhags sortiment av långa sockar riktigt mycket i mina vandringskängor och har sällan haft problem med kalla fötter även om jag är frusen av mig. På senaste tiden har jag kört med Stihls långa outlaststrumpor närmast, men det är mest för att jag köper dem billigt på jobbet och för att jag är mer på jobbet än i andra butiker.

Prata med en fackhandel inom friluftsliv, Naturkompaniet brukar ha kunnig personal. Annars är de som jobbar i fiskebutiker ofta kunniga och intresserade, de brukar ju sitta och pimpla hela dagarna på vintern så de har nog några knep för att inte frysa.

Avatar Fallback

Re: Strumpor

Bengt_T  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#82631 Många intressanta synpunkter. Merinoullen verkar ju effektiv om den inte blir alltför fuktig. Alterativt kan man ju testa syntetsvarianterna enligt flerlagersprincipen. Får hoppas kylan håller i sig så att man kan jämföra alternativen lite.

   TS
Avatar Fallback

Re: Strumpor

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#82633 Jag köper vanliga strumpor för vandirngskängor, de brukar vara blandat ull och syntet.

Avatar Fallback

Re: Strumpor

nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#82645 Tovad ull som innersko är super,men kanske inte så lätt att hitta.

/Nisse

Användarvisningsbild

Re: Strumpor

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#82687 Bomull borde vara bannlyst närmast kroppen under vintertid. Min teori är att bomull egentligen heter bom-ull, just för att det helt enkelt bommar ullens fina egenskaper. Strumpor och sockar av ull eller ull/syntet är melodin och självfallet gäller även lager på lagerprincipen för fötterna.

En annan viktig sak är att hålla fötterna torra, då blöta fötter (av t.ex. fotsvett) snabbt blir mycket kalla. Alltså, ha gärna med reservstrumpor och reservsockor för ett eller några strump/sockombyten under arbetsdagen - allt för att hålla fötterna varma och torra!

En tredje viktig sak är att gå i stora skor/kängor/stövlar, som medger en god rörlighet för tårna - även med tjocka sockor!

En fjärde viktig sak är sulorna. Kylan kommer ofta underifrån och då kan en tjock extrasula göra underverk. Självfallen ska inte heller sulorna tillåtas bli dyngblöta av t.ex. fotsvett. Således kan det därför vara lämpligt med några sulombyten under arbetsdagen - allt för att kunna isolera ordentligt mot kylan underifrån.

Följer du dessa råd så bör du få varma fötter - under hela arbetsdagen!
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Strumpor

Phantom  
#82716 Jag använder mig av dessa http://www.engelsons.se/jakt-fritid-kla ... ent03=2311 strumpor, och under sommaren liknande strumpor med mindre värme.
Mycket nöjd med dessa och de funkar bra, men som sagts är det också viktigt med sulorna för att hålla värmen och riktiga skor/stövlar/kängor.

Användarvisningsbild

Re: Strumpor

swe#kipp  
#82727 Termoswed (finns på skogma och har även sett dom i en del jakt butiker) har fina set med strumpor som är varma och bra som håller fötterna torra.
Ullfrotte har också supersköna sockor om man vill lägga en slant på dom !!

Avatar Fallback

Re: Strumpor

mrlynx  
#82738 I försvaret fick vi lära oss att klippa ut sulor i tidningspapper att lägga i kängorna.
dom både isolerar och suger upp fukt. När man kommer hem och tar av sig skorna är det bara att kasta dom i pannan.

Användarvisningsbild

Re: Strumpor

trilla  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#82742 jag har ALLTID ull på fötterna. Inte bara på fötterna förresten utan det mesta i min garderob är o ull eller skalkläder BP blandningar. Visst finns det fina sytetfiber men ingen syntetfiber som jag har använt har den fina egenskapen ull har att inte lukta dåligt. Sytetunderställ brukar efter ett tag bli så sunkiga att de inte ens blir rena av tvätt. Ull behöver man egentligen bara vädra lite. helt otroligt vilken skillnad.
Så jag håller inte alls med Nonkan som skrev

Det är en myt att naturmaterial alltid är bäst. Idag kan man designa syntetfibrerna så det får exakt de egenskaper som krävs.

Användarvisningsbild

Re: Strumpor

swe#kipp  
#82751 Trilla du är inte ensam om att vara ull-torsk helt fantastiskt material :)
väljer det alltid ull före syntet om det går, tycker det värmer bättre och ger ett behagligare klimat åt kroppen och i synnerhet fötterna !!!!

Avatar Fallback

Re: Strumpor

Robertberg  
#84153 Var idag på Swedol och upptäckte till min förvåning att de hade Woolpower i sitt sortiment, till något bättre pris än vad friluftsbutiken erbjuder. Ett litet tips bara!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).