Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

Ryssland är nu största marknaden för CTL

12 inlägg 5924 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ryssland är nu största marknaden för CTL

Fredrik Reuter  
#498109 Cut To Length förkortas CTL och det är i detta system som skördare och skotare jobbar. Motsatsen är helstamsavverkning. Finland och Sverige är föregångsland när det gäller CTL och har sedan starten tillsammans varit den största marknaden för CTL.

Men nu kommer Ryssland!

Med enorma skogsarealer och mark som gynnar CTL har nu Ryssland seglat upp till att bli största marknaden för CTL-maskiner. Detta enligt Ponsse som redovisar sitt starta bokslut för 2017 i dagarna.

Så, nu blir det för tillverkare som Komatsu, John Deere, Rottne, Eco Log, Ponsse och Gremo med flera att ta siktet på den stora björnen i öst.

Medaljens baksida kan vara den dag då Ryssland släpper på virkesexporten - då kan Nordens skogsmaskiner ha bidragit till att gödsla marknaden med enorma mängder ryssvirke.

Läs mer om Ponsses bokslut här: http://www.ponsse.com/se/media-archive/ ... ember-2017

I tråden Försäljningsstatistik från Ponsse kan du läsa mer om Ponsses framgångar och produktionskapacitet.



   TS
Olofsfors skogsmaskinsband
Användarvisningsbild

Re: Ryssland är nu största marknaden för CTL

källshult  
#498118 rottne är igång med försäljning av maskiner till ryssland och det är med volvo motorer i dom maskiner har för mig att det är 11 st h11 till semmstern

Användarvisningsbild

Re: Ryssland är nu största marknaden för CTL

källshult  
#498122 Har hört att ryssland hugger bara en tredjedel av tillväxten

Användarvisningsbild

Re: Ryssland är nu största marknaden för CTL

Mellberg  
#498124 Att verka i Ryssland tror jag har sina sidor. Visst var det några som smet hem med svansen mellan benen, sist det skulle hämtas hem virke därifrån.

Säkra leveranser är ett måste för massaindustrin.

Avatar Fallback

Re: Ryssland är nu största marknaden för CTL

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#498137 Hur är det CTL (först trodde jag detta handlade om CLT :) ) i Kanada? Är det för bergigt?

Avatar Fallback

Re: Ryssland är nu största marknaden för CTL

AKKAMAAN  
#498147
Mangan skrev:Hur är det CTL (först trodde jag detta handlade om CLT :) ) i Kanada? Är det för bergigt?

CTL, Cut To Length... "KVM", KortVirkesMetoden... :-b
CLT, Cut Length To ?? :d
BLT, Bacon Lettuce Tomato (sandwich) :-bd

Det finns enorma arealer, faktiskt den övervägande delen av landet, i Canada som lämpar sig för CTL.
Anledningen att man kört fast sig i helstam/delstams-metoden är att man i tidernas begynnelse avverkade där man fick störst gagnvirkesutbyte (sågtimmer) per dagsverke. Och det var i de högproduktiva västkustskogarna där träden under tusentals år växt sig både höga och grova. Kustlandet var ju också attraktivt för bosättning och sjötransport. Jfr med älvdalarnas betydele för utvecklingen av Svensk skogsindustri
De branta dalgångarna hade alltid ett bra vattenflöde, älvar, i botten för virkestransport.
Det branta bergsidorna medförde enkel "lunning" av virke nerför, till vägar och älvar.
Lunning uppför till bilväg kom först när man hade tillgång till större lastbilar och kraftigare och mera mobila kabel-vinch-system.
Man var sålunda lika bundna till transport utför som man var under hästkörningsepoken i Sverige. Virkestransport uppför kom när det kratigare hjulskotarna utvecklades på 1960-talet
För ev vinchning nerför branterna så var det mera effektivt att koppla/vincha en lång stamdel i stället för flera korta. Samma sak gällde lastning och transport.
I och med detta första system så har man investerat fast sig i helstam/delstams-metoden via tiotusentals timmerbilar, och en industri som var nanpassad att sköta slutapteringen av, samt såga de grova långstockarna.
I och med att global efterfrågan på sågad vara och pappersmassa ökat och kustskogarna börjat sina på sina tusenåriga virkesförråd, så har man de senaste "50+" mer och mer varit hänvisade till att hämta mer och mer råvara i den "Skandinaviska" skogstypen. Men en sån succesiv övergång gör man inte genom att börja bygga nya industrier anpassade för CTL (kortvirke) utan man har var förpassad att fortsätta använda den enda teknik som varit tillgänglig dvs hel- och delstam.
I takt med att den industri som sågat grovvirke blir utsliten så byggs nya sågverk som är anpassade till att såga upp till 30-36 cm grovt, och dessa sågverk är baserade på Finsk och Svensk teknik.
För att i kustområdena kunna leverera virke till de nya sågverken så slutavverkar man efter drygt 40 år, och ändå är en väldigt stor andel övergrovt för för den nya industristandarden. Det övergrova virket av högre kvalitet sågas inom landet i de sågverk som fortfarande kan såga grovvirke. Stordelen av det övergrova timret, vilket är av lägre kvalitet, går på export till Kina och Sydkorea.
Att CTL (troligen) aldrig kan komma till tals i dessa kustskogar är mera en fråga om terrängens begränsningar (lutning och ytstruktur i form av gamla 1+ meter grova lågor och stubbar) för hjulgående maskiner.
Dock har vi sett de senaste 10-tal åren att man släpper ner kortvirkes maskiner, egr-skördare och skotare, säkrade med en inbyggd vajer-vinch, som hjäler dem upp och ner...
Har sett att t ex Ponsse har såna maskiner nere i Oregon. Fortfarande så är dock det övergrova virket otillgängligt för egr-skördare. Skogsodlingen i bergsluttningarna är förpassad att vara i stort sett gallringsfri, vilket gör att man planterar för slutavverkning. Möjligen att en röjning kan komma på tal, så man får nog dras med övergrovt alternativt sänka avverkningsåldrarna ytterligare...
Miljömupparna stretar dock emot detta...
De moderna "CTL"- sågverk som finns här på västkusten får fortfarande stordelen av sin virkesfångst i form av 36ft-40ft långa stockar som apteras och dimesionssorteras till kundanpassade längder, vilket till allra största del är för 8ft och 10ft regelvirke samt 15ft och 20ft plank och bjälkar.
Åkte igenom British Colombia förra sommaren och såg massor (faktiskt stordelen) av virkesbilar för CTL-virke. För ett 10-15-tal år sedan såg man bara ett fåtal av dessa CTL-lastbilar.

Användarvisningsbild

Re: Ryssland är nu största marknaden för CTL

Fredrik Reuter  
#498150 Det blir lite problematiskt när CLT är i ropet.

CLT = Cross Laminated Timber

Fast det avser då inte denna tråd...

   TS
Avatar Fallback

Re: Ryssland är nu största marknaden för CTL

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#498162 Tack för din redogörelse, @AKKAMAAN ! Alltid roligt med dina perspektiv från andra sidan Atlanten!

Avatar Fallback

Re: Ryssland är nu största marknaden för CTL

bgl  
#498166 Kände lite skogsfolk som för 25 år sen, i början på 90-talet, var med och försökte öka flödet av CTL-virke från Ryssland. Då var det bristen på järnvägskapacitet till Östersjökusten som begränsade volymerna. Vore intressant att veta hur mycket transportkapaciteten har byggts ut i Ryssland sedan dess.

Avatar Fallback

Re: Ryssland är nu största marknaden för CTL

AKKAMAAN  
#498167
Fredrik Reuter skrev:
Medaljens baksida kan vara den dag då Ryssland släpper på virkesexporten - då kan Nordens skogsmaskiner ha bidragit till att gödsla marknaden med enorma mängder ryssvirke.

Intressant med de dynamiska krafterna på den globala virkesmarknaden.
Här några "amatör"-tankar...
1. Är Kinas sug på virke en anledning att Ryssland börjar avverka mera? Kina har ju valutor som Ryssland kan var intresserade av nu när man är "under tukt och förmaning" av världsamvetets ekonomiska sanktioner...
2. Ryssland har ju haft klen infrsturktur i Sibirien där de största virkesförråden finns. Nu byggs den ut mot stilla havs sidan och kanske kinesiska gränsen. Kina är därför logistiskt sätt en logisk handelspartner för det Sibiriska virket.
3. Rysk export till Kina skulle kyla av virkesmarknaden. Sänkta virkespriser på sågad vara skulle kunna starta en "byggboom" i USA, där byggande har varit lågt sedan marknadskraschen 2008. USA har ju också satt en 20%-ig import-tull på virke från Canada, som också stressar upp USA's virkespriser och håller tillbaka byggande. USA's bostadsbyggande har alltid haft en positiv effekt på skandinavisk virkesexport, genom att Canada kan fokusera på USA export och inte störa på den globala marknaden...
4. Ryssland inklusive satellit-stater växer också ekonomiskt med nybyggande av bostäder etc. Vi kan nog förvänta oss att en stor del av Rysslands virkesproduktion hamnar inom detta ekonomiska område. Speciellt det som produceras på befolkningstätare Europasidan av "Uralbergen"...

Användarvisningsbild

Re: Ryssland är nu största marknaden för CTL

rokon  
#498441 Rottnes skogsmaskiner marknasförs i Ryssland sedan slutet av 2016 av http://ferronordic.ru/en/welcome ferronordic maskin AB är sedan hösten 2017 listat på Mid Cap Stockholm, Nasdaq. De har ett servicenät med ca 800 anställda runt om i Ryssland, då de även har service av Volvos tunga maskiner. De verkar vara ett välskött bolag som klarar de utmaningar de möter.

Ryssarna vill tjäna pengar på sin virkesexport så jag tror inte deras försäljning kommer att kyla av virkespriserna, de har enorma avstånd till alla exportmarknader och behov av stora investeringar i alla led.

Användarvisningsbild

Re: Ryssland är nu största marknaden för CTL

rokon  
#499519 Ökad vinst för Ferronordic http://ferronordic.ru/ru/pressrelize/18 ... ember-2017
Fortsatt optimism vad gäller marknadsutvecklingen i Ryssland med behov av att uppgradera infrastrukturen.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).