Avverkning (slutavverkning)

Hög skogsavverkning även 2022 i Sverige

1 inlägg 1763 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Hög skogsavverkning även 2022 i Sverige

Fredrik Reuter  
#803199 Idag släppte Skogsstyrelsen statistik över avverkningen i Sveriges skogar för fjolåret. Likt 2021 ligger fjolårets avverkning på en hög nivå och det är slutavverkningar som står för den absoluta merparten av avverkningarna i Sverige.

95,8 miljoner skogskubikmeter avverkades 2022 enligt Skogsstyrelsen. Detta är en nedskriven siffra med en knapp procentenhet efter en studie som föranledde en ändring på det så kallade omräkningstalet mellan m3fub och m3sk. När Skogsstyrelsen tidigare räknat om från m3fub till m3sk så har de använt omräkningstalet 1,2. Detta omräkningstal har nu ändrats till 1,188.

Mer massaved

Trots att 68 % av fjolårets avverkning kom från slutavverkningar så är andelen mellan timmer och massaved farligt nära varandra. 42 % av skogen som avverkades ifjol blev massaved och några procent högre blev timmer. Detta är egentligen en egen tråd då det är viktigt ur ett skogsägarperspektiv att timmerandelen hålls hög. Det är ju där de högsta priserna finns och ska vi dessutom anpassa oss till en ny tid i ett förändrat klimat så är det också klimatsmart med mycket timmer.

Totalt slutavverkades 251.000 hektar skog 2022. Detta är en ökning med nästan 30 % under den 40-årsperiod som Skogsstyrelsen har statistik på. Gallringsarealen har ökat med drygt 22 % till 290.000 hektar 2022. Under samma period har uttaget per hektar ökat med i snitt knappt 15 % för slutavverkning och 7 % för gallring.

Andel avverkad areal ökar alltså markant och detta kan kopplas till genomsnittlig ålder för slutavverkning. Genomsnittlig ålder för slutavverkning har minskat med drygt 15 % på ungefär lika många år. Diagrammet nedan visar utvecklingen och har också en prognos till 2050. Med andra ord, om vi fortsätter med den trend vi nu har så har vi halverat den genomsnittliga slutavverkningsåldern till 2050.

1686234488_genomsnittlig-alder-slutavverkning-trend.jpg


Tillväxtssiffror tillsammans med avgångssiffror är spännande tillsammans i ett diagram. Anledningen är att de tillsammans visar nyckeltal på hur mycket av den totala tillväxten som vi avverkar varje år. Diagrammet nedan är ett “maxat” sådant där vi förutom tillväxt och avgång (inkl avverkning) från Riksskogstaxeringen också hittar data från Skogsstyrelsens avverkningsstatistik.

Diagrammet kanske inte är någon större nyhet för den insatte, men ändå viktigt att ha med. Anledningen är att genom diagrammet nedan kan bilda sig en uppfattning utifrån flera dataset. Här finns avverkningsstatistik från Skogsstyrelsen med som baseras på årsdata men också femårsmedel som Riksskogstaxeringen har. Dessutom finns Skogsstyrelsen årsavverkning tillsammans med naturlig avgång med.

Förstora gärna bilden och granska mer noggrant.

1686234488_tillvaxt-avgang-sks-slu-2022.jpg


Spännande år framöver

Med tanke på att avverkningarna ökat markant samtidigt som vi gått in i ett läge där skogen växer sämre tillsammans med ökade krav på skoglig kolsänka genom LULUCF så blir det spännande år framöver. Hur denna ekvation ska lösas vet nog inte många. Vissa propagerar för att öka gödslingsåtgärderna kraftigt men spelar det någon roll om vi kommer återuppleva en sommar likt 2018 i nära framtid?

Och dessutom, hur klimatneutralt är konstgödsel? Det kommer säkert att räknas nettosiffror på detta vad det lider.

Utöver detta så har vi ett krig i Europa, kanske en energikris och dessutom en välinvesterad skogsindustri. Det enda som kan vara någorlunda klart i detta läge är att rundvirkespriserna inte kommer gå ner?

Statistiken ovan är ett gytter av data som också kan ifrågasättas. Skogsstyrelsen ihop med Skogforsk och i princip hela Skogsindustrisverige ändrade ifjol omräkningstalet mellan m3fub och m3sk. Här får man anta att indata (m3fub) då är korrekt på nationell nivå. För den inbitne finns slutrapporten om omräkningstalet om man vill läsa mer. Vidare kan det vara intressant att koppla bakåträkningen vi gjorde ifjol baserat på FAO:s siffror. Då hamnar man över 100 miljoner m3sk.



   TS
Iggesund Forest BlueLine skördarsvärd, Norrländsk urkraft
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Annons:
Farma LF8 Tour
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).