Avverkning (slutavverkning)

I dag fick Sverige en chockvåg från Skogsutredningen

18 inlägg 9692 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

I dag fick Sverige en chockvåg från Skogsutredningen

Skogsvaktaren  
#477160 Jag håller med LRF, Skogsindustrierna m fl, som är kritiska till Skogsvårdslags utredningens förslag att pågående markanvändning i form av skogsbruk ska kunna överklagas av särintressen/aktivister.

https://www.centerpartiet.se/fredrick-f ... gorna.html

Storm i skogsfrågorna

När Skogsutredningen presenterades i dag gick en chockvåg genom skogssverige. Utredningen innehåller bland annat ett förslag om att avverkningsbeslut ska kunna överklagas av intresseorganisationer. Det skulle vara detsamma som att säga tack och adjö till svenskt skogsbruk.

Runtom i Sverige finns en enorm mängd skogsägare i många olika former. Det finns stora så väl privata som offentliga bolag. Det finns enormt många enskilda skogsägare med allt från den mindre skogen till större skogsägare.

På grund av att vi ansvarfullt brukat vår skog har vi gått från att haft brist på skog till att vara ett av Europas i särklass skogsrikaste länder. Många har enormt långa perspektiv i sin skogsförvaltning och investeringar görs ofta med sikte på att avkastningen kan komma först i nästa generation av skogsägare.

Det kan vara svårt för den som aldrig ägt en gård att förstå långsiktigheten i planerandet. För varje generation lyfts verksamheten och man hoppas att till nästa generation lämna något som är starkare och bättre än man fick ärva. I det ligger en enorm ansvarsfullhet och de många skogsägarna i Sverige har visat detta i långt över hundra år.

Vår rika skog ger oss svenskar också ett särskilt förhållande till skogen. Vi får vistas i skog som vi inte äger men lovar i gengäld att respektera skogen. Vi plockar och fyller våra förråd av skogens rikedomar av bär och i år enorma mängder svamp. Jakten är en enorm folkrörelse som samlar bygder och fyller våra frysar med högkvalitativt kött med låg miljöpåverkan. Bara att få gå i skogen sägs sänka pulsen och har starka hälsofrämjande effekter.

Allt detta har vi på grund av hur skogen i dag förvaltas och sköts. Ständigt utbildar vi oss och lär oss mer.

Så dimper då Skogsutredningen som en härdsmälta mitt i skogsdebatten. Varje avverkning anmäls i dag. Redan sedan myndigeterna beslutat publicera dem har problem dykt upp där aggresisonen mot skogsägare som skördar sin skog har tilltagit. Nu avser man öppna möjligheten för intresseorganisationer att överklaga avverkningsbeslut.

Skogsägaren får i princip be om lov för att avverka. Det meddelas offentligt varpå ett antal skogsägare blivit hotade. Därefter ska särintressen få dra det till domstol - om vi nu inte lyckas begrava det huvudlösa förslaget.

Kostnaderna kommer att bli enorma. Domstolarna kommar att överösas i överklagande från en liten men ack så ihärdig och organiserad grupp som anser att varje föryngring av skogen är ett övergrepp på en Beskowsk skogsidyll som bara funnits i just Beskows böcker.

Detta är kanske det största ingreppet i privat ägande jag har sett under min tid som politiker. Om skogsägaren inte får förvalta sin skog på det sätt man har kunnat till i dag kommer vi se hur alltmer skog kommer att gå upp i enorma bolag, hur idéer och familjer går i graven rent ekonomiskt och hur omställningen till en biobaserad ekonomi saktas av.

Det finns vare sig rättsvinster eller miljövinster med förslaget. Det enda det gör är att skapa osäkerhet och fördyra, krångla till och försena viktigt arbete. Detta måste omedelbart stoppas.
   TS
Iggesund Forest BlueLine skördarsvärd, Norrländsk urkraft
Användarvisningsbild

Re: I dag fick Sverige en chockvåg från Skogsutredningen

Tåndemåla  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#477165 Ska de inte rösta om det? :surp:

Användarvisningsbild

Re: I dag fick Sverige en chockvåg från Skogsutredningen

Skogsvaktaren  
#477169 Detta är ju fullständigt oacceptabelt.
Nu har utredningen av skogsvårdslagen resulterat i en SOU.
Där finns det mycket underliga förslag om hur vi skall sköta skogen.
Med det nya förslaget kommer det ju att bli närmast omöjligt att sköta skogen.

Vem är så dum i framtiden att man lägger ner stora pengar och sjukt mycket arbete och i slutändan får du inte tillbaks den avkastning som är din.
Då aktivister ska kunna hindra äganderätten!!

Jag läste sakkunniga som anser att Sverige håller på att gå mot diktatur genom lagstiftning och expertstyre. Verkligen ett sanningens ord.
Så är det inom näringsverksamheten skog för det är inte mycket som vi markägaren kan göra utan att Kommun, Länsstyrelse, Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen och till råga på allt även aktivister i Rädda skogen, Greenpeace eller Naturskyddsföreningen kan sätta käppar i äganderätten.

Lagstiftarna och myndigheter tänker anlita allmänheten och intresseorganisationer bestående av aktivister som är fanatiskt intresserade av särintressen och lojala mot naturen för att terrorisera skogsägarna. Det är liknande metoder som IS använder för att rekryterna aktivister som är fanatiskt intresserade och lojala mot Islam. På så sätt åstadkommer man terroristaktioner.
Skillnaden är att IS är militäriska och åstadkommer skador på mänskligheten.

Naturskyddsföreningen får bidrag från myndigheterna för att hindra äganderätten.
Svensk avundsjuka bland aktivister & myndigheter

Men metoderna har liknande drag.

Därför håller Jag med LRF, Skogsindustrierna m fl, som är starkt kritiska till Skogsvårdslags utredningens förslag att pågående markanvändning i form av skogsbruk ska kunna överklagas av särintressen/aktivister.

Tacksam för feed back.
Senast redigerad av Skogsvaktaren tis 17 okt 2017, 21:28, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Avatar Fallback

Re: I dag fick Sverige en chockvåg från Skogsutredningen

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#477177 Då eldar vi på den här brasen lite nu då.
Sveriges "toppstyre" har nu en fullt etablerad utväxt på kroppen. En informell grupp, starkt fokuserad. En starkt aktiv "aktivistgrupp" bestående av förstås en viss del folkvalda. Sedan förenat på vänskaps-/ideologisk grund med några myndighetsledare samt intresseorganisationer som alla står i ring och kliar varandra på ryggen och skickar in offentliga pengar plus lite medlemsavgifter i sitt röda blodomlopp. Pengar som används till att skaffa sej en röst som ska propagera. Som ska tillverka och skjuta giftpilar. Ordna ställning åt varandra.

Vet inte om skogsägare bekämpar andra människors intressen och villkor på motsvarande fientliga, utstuderade och långsiktiga sätt.

Hur gör man för att bara få politiken att ta helhetsansvar och värna grundlagsintentioner. Att räkna och berätta hur mycket eller lite bidrag vi ska få till samhället från skogstillgångarna i Sverige?
Nu tycker jag man släpper fritt för "naturvården" att tugga på från lillfingret. Hur långt upp har man kommit nu? Hur långt ska man gå.
Hur mycket inventerande har man rätt att göra på privata fastigheter när det bara leder till att privat egendom ska låsas in på oftast helt vidrigt, kränkande sätt. En tillstånd som lite distanserat sett är helt sjukt har ju blivit accepterat som normalt.
Det tokiga är ju att "straffet" mest kan drabba dem som vårdar sin egendom med lång omloppstid. Medan de som "rakar av skiten" kommer billigast undan.

Avatar Fallback

Re: I dag fick Sverige en chockvåg från Skogsutredningen

röjar kalle  
#477250 Så har det alltid varit vad du en håller på med.Den som sliter och släpar och är om sig och kring sig.Får alltid betala i slutändan på ett eller annat vis.

Användarvisningsbild

Re: I dag fick Sverige en chockvåg från Skogsutredningen

Skogsvaktaren  
#477281 Ska verkligen Sverige bli som Nordkorea som ogillar privat äganderätt.
Man måste även ifrågasätta varför myndigheter & staten ger bidrag till antidemokratiska aktivistgrupper med särintressen som Naturskyddsföreningen, Greenpece som vill sabotera för enskilda näringsidkare.

http://www.atl.nu/ledare/oroande-intran ... nderatten/

Oroande intrång i äganderätten
300 000 enskilda skogsägare har anledning att oroa sig. För ingen vet vem som kommer att råka illa ut med ett överklagande av sin avverkning. Det skriver ATL:s ledarskribent Tord Karlsson.


Till slut kom den, utredningen Rättslig översyn av skogsvårdslagstiftningen. Det förslag som skapar mest ångest och osäkerhet är möjligheten för miljöorganisationer att överklaga Skogsstyrelsens beslut om avverkningar.

Argumentet är att Århuskonventionen, som Sverige har undertecknat, ska ge allmänheten tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor. Utredaren har då bedömt att skogsavverkning är en miljöfråga och att allmänheten utgörs av miljöorganisationer.

Normalt kan beslut överklagas av den som berörs. Men inte i detta fall, med allmänheten som alibi sopas det argumentet bort.

Dessutom slår utredaren fast att en miljöorganisations rätt att överklaga inte strider mot äganderätten. Det kan man ha en annan syn på, vem vill ha en diffus allmänhets mer eller mindre mystiska företrädare som talesperson? Dessutom med åsikter som förmodligen är motsatta ens egna. Det är ett angrepp på den personliga integriteten. Är det då inte också ett angrepp på äganderätten?

Man kan också undra vem som kommer att få rätten att vara miljöorganisation. Ett oroväckande exempel på miljöopinion är den aktion som Greenpeace nu genomför i Östrand där man blockerar virkestransporterna och kräver avverkningsstopp över stora områden. Det är inte ett seriöst sätt att arbeta på.

Miljöorganisationers kamp och kampanj är ofta riktad mot de stora skogsbolagen. De betraktas som huvudmotståndare, snarare än familjeskogsbruket.

Det hjälper föga när över 300 000 enskilda skogsägare har anledning att oroa sig. För ingen vet vem som kommer att råka illa ut med ett överklagande av sin avverkning. Den osäkerheten påverkar hur man ser på sin skog och rädslan för problem förtar glädjen över att äga skog.

Parollen har hittills varit ”Frihet under ansvar” och det har fungerat väl med skogsägare som tar ansvar för både produktion och miljöhänsyn. Nu befinner vi oss i ett osäkert läge.

Utredningen ger ändå den så kallade allmänheten begränsade möjligheter att överklaga. Det finns också de som anser att det är en halvmesyr och att miljöorganisationerna ska ges betydligt större mandat.

Det finns också en osäkerhet om vad som kommer att betraktas som miljöorganisation om förslaget förverkligas. Regeringen vill vidga begreppet. Ett skrämmande exempel kan hämtas från ett annat område. I ett jaktärende vid Förvaltningsrätten i Luleå fick facebookgrupperna Ja till varg och Bevara våra lodjur rätt att överklaga domstolens beslut. Om det är framtiden är vi illa ute.

När utredningen går på remiss blir det säkert en livlig diskussion. Det finns all anledning att hårdbevaka utredningens öde ur ett skogsägarperspektiv.

   TS
Användarvisningsbild

Re: I dag fick Sverige en chockvåg från Skogsutredningen

p till p  
#481469 Vem ska ha rätt att klaga några får sjöutsikt andra får lingon och hallon jägarna får vilt mat på hyggena det kan bli invecklade domstolsärenden .

Användarvisningsbild

Re: I dag fick Sverige en chockvåg från Skogsutredningen

Torbjörn Johnsen  
#489970 BLT (Blekinge läns tidning) skriver om skogsägarnas äganderätt på ledarplats:

I Sverige är vi vana vid att diskutera mänskliga rättigheter så som yttrandefriheten och religionsfriheten. Mer sällan talar vi om äganderätten som en mänsklig rättighet.


Miljörörelsen ligger på för att få rätt att överklaga enskilda skogsägares avverkningar till domstol. En utredning som ligger på regeringens bord har delvis gått dem till mötes.

Säkert har organisationer som Greenpeace och Naturskyddsföreningen Miljöpartiets öra när utredningen ska omvandlas till proposition. Det kan bli ett hårt slag för äganderättens ställning i Sverige.

Regeringen aviserade i höstas, på direkt uppmaning av Naturskyddsföreningen, att den rekordsatsar på en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper. Om skog klassas som nyckelbiotop är det, med Skogsstyrelsens ord, i praktiken ”liktydigt med stopp för avverkning” (DN den 9 mars).

Regeringen skryter om hur mycket pengar den samtidigt avsätter till områdesskydd. Men eftersom de avsatta medlen är knappa kommer sannolikt mängder av människor att få se delar av deras egendom bli värdelös till följd av regeringens landsomfattande inventering. Södra undrade exempelvis i en nyligen publicerad debattartikel om ”Skogsstyrelsen (ska) införskaffa en tombola som får avgöra vem som får ersättning och vilka som blir utan?” (Land Skogsbruk den 30 december).

Och trots att Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har uppmanat regeringen att utreda artskyddsförordningen för att ”säkerställa att den är tillämpbar, effektiv och rättssäker” så har ingenting hänt på drygt ett och ett halvt år.

Samtidigt kan man läsa om enskilda skogsägare som tvingas in i utdragna juridiska processer gentemot myndigheter, just på grund av artskyddsförordningen, för att hävda sina grundlagsfästa rättigheter och den ersättningsrätt som följer därav när det allmänna gör intrång. Det verkar bekymra regeringen föga.


Läs hela texten här.

Användarvisningsbild

Re: I dag fick Sverige en chockvåg från Skogsutredningen

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#489972 En bra och viktig insändare, som tar upp horribla missförhållanden i dagens Sverige.

Dock! Många tragedier bland skogsägare till följd av avverkningsförbud skulle knappast inträffa, om borgarna hade vett att sluta bete sig som 5-åringar ropandes "dumma SD"! Dessa problem beror till stor del av decemberöverenskommelsen och borgarnas sanslösa ovilja att samarbeta med SD. :evil:
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: I dag fick Sverige en chockvåg från Skogsutredningen

Norrbottenstorpet  
#490078
Niking skrev:En bra och viktig insändare, som tar upp horribla missförhållanden i dagens Sverige.

Dock! Många tragedier bland skogsägare till följd av avverkningsförbud skulle knappast inträffa, om borgarna hade vett att sluta bete sig som 5-åringar ropandes "dumma SD"! Dessa problem beror till stor del av decemberöverenskommelsen och borgarnas sanslösa ovilja att samarbeta med SD. :evil:
/Niklas


Du vet att DÖ varit död typ ett år nu?

Snarare alliansens spretighet (läs främst C och L) som gör att alliansen inte är trygga nog för att jobba med misstroende mot Löfven och nyval. Nu är det 9 mån kvar till ordinarie val, så några sådana lösningar lär vi inte se.

Avatar Fallback

Re: I dag fick Sverige en chockvåg från Skogsutredningen

axwell  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#490112
Norrbottenstorpet skrev:
Niking skrev:
En bra och viktig insändare, som tar upp horribla missförhållanden i dagens Sverige.

Dock! Många tragedier bland skogsägare till följd av avverkningsförbud skulle knappast inträffa, om borgarna hade vett att sluta bete sig som 5-åringar ropandes "dumma SD"! Dessa problem beror till stor del av decemberöverenskommelsen och borgarnas sanslösa ovilja att samarbeta med SD. :evil:
/NiklasDu vet att DÖ varit död typ ett år nu?


Ja, eller rättare sagt, i mer än 2 år. :mrgreen:

Användarvisningsbild

Re: I dag fick Sverige en chockvåg från Skogsutredningen

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#490121 Det bästa både för landet och för skogsbruket under rådande mandatfördelning är borgarna + SD, anser jag.
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: I dag fick Sverige en chockvåg från Skogsutredningen

Älgfoderodlare  
#490125
Niking skrev:Det bästa både för landet och för skogsbruket under rådande mandatfördelning är borgarna + SD, anser jag.
/Niklas


Klart bästa som sit. verkar vara idag, är väl att MP åker ur både regering o riksdag efter nästa val !

Användarvisningsbild

Re: I dag fick Sverige en chockvåg från Skogsutredningen

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#490147
Älgfoderodlare skrev:
Niking skrev:Det bästa både för landet och för skogsbruket under rådande mandatfördelning är borgarna + SD, anser jag.
/Niklas


Klart bästa som sit. verkar vara idag, är väl att MP åker ur både regering o riksdag efter nästa val !

Åker Mp ut från riksdagen efter nästa val, så blir det ju en helt ny situation i riksdagen... Men om så skedde, skulle jag inte precis sakna dem...
/Niklas
Senast redigerad av Niking lör 06 jan 2018, 13:17, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild

Re: I dag fick Sverige en chockvåg från Skogsutredningen

Seb macahan  
#490154 Bara sitt ni lungt i båten, ingen risk att MP åker ur. Visst ser siffrorna bra ut just nu men ni ska se att de hinner ändra sig duktigt innan valet är över. Tyvärr

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).