Ytterligare en motorsågstest som jag hoppas är intressant. Nu en fabriksny såg. Ingen sammanfattning denna gång. Denna såg är så bra så ni måste läsa allt om den :grin:

Nu i vinter såg jag att det var dags att göra upp med det dåliga samvetet efter hygget för 8 år sedan. Det sparades ett 20 tal grova björkar och aspar som stod lite oländigt till för avverkningsmaskinerna.

Tiden går fort och rätt vad det är kommer det upp en föryngring som tar skada av att fälla träd så bättre sent än aldrig och förhoppningsvis inte allt för sent. Nu är det är så att jag inte saknar en motorsåg som skulle klara uppdraget men jag var sugen på att förnya maskinparken lite och köpa en större såg.

Eftersom jag varit mentalt låst vid Husqvarna tänkte jag göra slag i saken och kasta mig ut i det mörka och okända, det ska bli en Stihl! Jag kommer jämföra lite mot Husqvarna 560(2)XPG för att se vad som skiljer märkena och modellerna åt.
Det blev en Stihl MS362CMVW. Det blev den största maskinen hittills jämte min Husqvarna 262XPG från början 90-talet. Det blev ett original Stihl svärd modell Rollomatic och 18 tum med spårbredd 1,6mm. På försäljarens initiativ monterades Stihl 36RS kedja. Efter tankning startade den på 6-7 drag och gick perfekt från första kolvslaget. Det gör den fortfarande efter ca 15 timmars användande. Den startar alltid på oftast 2:a rycket kall, ibland 3 ryck men aldrig mer. Vid varm såg startar den självklart på första rycket. När den startat så fyrtaktar den inte eller blåryker utan går knivskarpt direkt, jag är imponerad.

En miss i mina förstudier gjorde att jag fick köpa Stihls egna fil på 5,2mm eftersom de rekommenderar/föreskriver den till deras 36RS kedja. Efter en tanks lätt inkörning med lite luftgasande och kvistning fick den dyka ned i några grova björkar som skulle efterfällas på hygget. Det jag la märke till först var att det krävdes ett rejält tryck på stammen för att kedjan skulle börja arbeta sig in i trädet. När den väl kommit in ett par cm började den arbeta sig vidare bättre men ändå trögt.

Jag tittade efter om jag lyckats stenköra den direkt men det var inte fallet. Jag fortsatte att jobba med sågen ett par timmar men störde mig på det höga tryck som behövdes vid framförallt riktskär och kapning av stock. Väl hemma granskade jag kedjan närmre. Inga skador och den kändes sylvass. Jag filade ändå till den med 5,2mm filen och det med hjälp av flatfilsmallen som också är Stihl egen. På eget bevåg filade jag på fri hand ned ryttarna ca 1 mm och gav mig ut igen i skogen.

Nu bet kedjan bättre vid anläggning mot trät men kräver ändå en hel del tryck för att fälla och kapa. Instick går lätt, just det verkar den kedjan gilla men så fort man kommit in någon dm börjar den hugga och kasta. Jag har filat vidare och ändrat lite hit och dit men blir ändå inte kompis med just den kedjan.

Till både Stihl 362 och Husqvarna 560 levereras 15 tums svärd. Till 560 följer som standard  H25 .325" 1,5 mm och till Stihl 36RS 3/8 med 1,6 mm spårbredd. Det är först från 562XPG med stora svärdsfästet som Husqvarna rekommenderar 3/8 kedja. Enligt en uppgift jag fått är det olika art.nr i IPL:en på 560 och 562 vilket gör att det kan vara en annan/större oljepump i 562 än 560. Vet någon så skriv gärna i kommentarer. Det krävs ju lite större kraft att dra runt 3/8 kedja men det är inga som helst problem med Stihl i alla fall, den bara drar på oavsett.
Det som gjort att jag tidigare inte köpt en Stihl är en kombination av orsaker. Dels är jag uppfostrad med Husqvarna och har tyckt att de varit så bra så att jag inte behövt titta på något annat fabrikat. Dels för att Stihl har haft skokartongsliknande chassin. De har sett breda, fyrkantiga och klumpiga ut. Jag inser ju att alla inte upplevt dem så eftersom de sett ut så under många år men ändå sålt bra.
När man pratar motorsågsfabrikat med intresserade så gränsar uppfattningarna ibland lite till ämnet religion. Vad man tror på och tycker fungerar bra – fungerar oftast bra. En del gillar Jonsered, andra Stihl och i Sverige finns av naturliga skäl väldigt många som gillar Husqvarna. Nu har Stihl, enligt min uppfattning, börjat omdesigna motorsågarna. Jag vill väl inte gå riktigt så långt som att säga att Stihl ”Husqvarnafierat” sågarna men designen glider lite dit åt.

Det jag gillar mycket med Husqvarna är den relativt smala sågkroppen som gör att upplevelsen är att man kommer närmre stammen vid kvistning och att den känns mer smidig och storlekseffektiv överhuvudtaget. Nu har Stihl på 241C, 261C och 362C fått till en mer slimmad design med smalare motorkropp.

Min 362:a känns mycket välbalanserad med 18 tums svärd. Vikten på 5,8 kg (tom tank, utan svärd/kedja) kan jämföras mot Husqvarnas motsvarighet 560XPG som väger 6,1 kg. Utan handtagsvärme blir vikterna 5,6 för Stihl och 5,9 kg för Husqvarna. Stihls 60 kubikare med handtagsvärme är alltså 1 hg lättare än Husqvarnas motsvarighet utan handtagsvärme. Bra jobbat Stihl.

Effekten då? Stihl uppger 4,8 hk och Husqvarna 4,76 hk. Skillnaden är försumbar men till Stihls fördel. Stihl är på 59 kubik och Husqvarna på 59,8 kubik och återigen en försumbar skillnad men till fördel för Husqvarna. Nu har jag inte kört just 560XPG utan 550XPG men tekniken RevBoost som finns i båda sågarna jämte min upplevelse av Stihl 362 gör att jag lutar åt att Stihlen kanske inte varvar lika vasst som Husqvarna men har väl så mycket vrid i motorn. Jag är mycket nöjd med motorn på Stihl, den är som sagt mycket lättstartad och har ett mycket bra klipp i sig, extremt snabb gasrespons, frågan är om Husqvarnan är så mycket vassare i uppvarvning? Eftersom jag inte sökte en kvistningssåg utan mer fällsåg är skillnaderna inte lika viktiga på kvistningssvarvtal som de är i 40 och 50 kubiksklassen tycker jag. I kapmomentet blir man så glad, den har kraft så man undrar ibland om man själv eller sågen är släkt med Obi-Wan och hans vapenteknik (titta på Star Wars).

Vibrationerna då? Husqvarna redovisar 4,4 m/s fram och 5,3 m/s i bakre handtaget. Stihls siffror är 3,5 m/s både fram och bak. Det märks, Stihlen är mycket fint avvibrerad, det går knappt igenom några vibrationer alls känns det som.

En lite rolig jämförelse är mot min gamla Husqvarna 262XPG som är 25 år gammal. Den är på 62 kubik, väger 5,8 kg och är på 4,62 hk.
Tankvolymerna är på 0,6l för Stihl och 0,65l på Husqvarna. En halv dl skillnad är inte mycket och det beror nog mer på motorns egenskaper än tankvolymen när det skiljer så lite hur länge man kan köra på en tank. Hur mycket drar den då? Jag har inte mätt exakt men jag upplever att den slickar i sig en del, inte våldsamt mycket men ändå inte märkbart mindre än min gamla 262XPG som har exakt lika stor tank. Nu ska jag försvara Stihl med att den är ny så den är inte inkörd än vilket kan påverka bränsleförbrukningen och att jag använt den mest vid fällning och grov kapning.

Lite tuff kritik måste jag utdela enligt traditionen här på Skogsforumsbloggen nu. Det som följer kan vissa se som små obetydliga detaljer men när vi jämför 2 av de i Sverige största och kanske bästa motorsågarna som finns så är det just detaljer som kan avgöra.
Elastostart som Stihl kallar sitt starthandtag med modell inbyggt gummiband som utjämnar krafttoppar i startögonblicket är bra MEN handtagets utformning i sig är sämre än Husqvarnas, tycker jag. Det är inte riktigt samma fina grepp som i Husqvarna och framförallt så sladdrar det runt en del i den alldeles för lilla hållaren i startkåpan när det vilar där.

Påfyllningslocken av modell flipup som är verktygslöst kom Stihl med många år innan Husqvarna. De är jättebra MEN eftersom det är stora försänkningar i hålen där de ska sitta samlas det en del skräp där som riskerar att ramla ned i tankarna. Nu vet jag inte om Stihl lider av täppta filter p g a detta men det är helt klart lättare att skräpet åker ned vid påfyllning har jag märkt. Däremot vinner Stihl kampen om bästa lock i helhet eftersom de till skillnad från Husqvarna är av bajonettyp och bara behöver ett kvarts varv för att lossas gentemot Husqvarnas som måste skruvas på gammalt traditionellt sätt.

Reglaget för handtagsvärme sitter på höger sida och är en liten kort metallpinne som knappt sticker utanför kåpan. Den är liten och plottrig. Den går nog inte sönder så lätt vilket är bra men den är svår att slå på och av med handskar och lite snö/regn och frusna fingrar. Där är Husqvarnas bättre och framförallt den lite äldre modellen med en stor skjutknapp som bl. a nuvarande 576XPG har kvar men av någon outgrundlig anledning inte 550/560 serien.

Ska vi gå in på rena struntsaker kan nämnas att när Stihlen är tom på bränsle skramlar filtret i tanken och det är tyst i Husqvarnas. Slut på den lite tuffare kritiken. Däremot är hela bränsletanken svagt genomskinlig så man kan se hur mycket bränsle som finns kvar. Husqvarna har en "tittremsa" på tanken istället. De funkar lika bra.

Att man kan ta av hela toppkåpan på Stihl för service är bra och skruvarna är av bajonetttyp och lossas snabbt och enkelt. Den nya sidokåpan är tunnare och lättare samt ska förbättra kvistning på stock med styrskenorna. Den rensar spån mycket bra, är lättare ochsnygg men jag kan inte påstå att jag kvistade lättare eller snabbare. Störst skillnad gör nog skenorna på 261 som är på 50 kubik och mer frekvent används som kvistningssåg. Choke -och stoppreglaget är nu mycket bättre än på tidigare modeller där det fanns hel och halvchoke och jag vet inte allt som rörde till det i samma reglage. Nu är det choke längst ned och stopp som återfjädrar högst upp, mycket enkelt och välfungerande.
Stihl har kostat på 2 kolvringar och Husqvarna bara en. Det är nog vid extrema körningar som en kolvring kan sätta sig i kolven men får jag välja så föredrar jag 2 kolvringar så klart.

Pumpblåsans vara eller icke vara. Min Stihl har ingen och kan inte fås med pumpblåsan. 241C och några semiproffsågar kan fås med pumpblåsan på Stihl medan Husqvarna har gått bananas på pumpblåsorna. Min Stihl är som sagt lättstartad även om den fått stå en vecka men skillnaden i startvillighet kanske uppstår om sågen får stå i månader. Min slutsats, jag klarar mig utan.

Finish på detaljer då? Mycket god. Det finns inget gjutskägg eller ful skarv på framsidan av vevhuset, se bild. Alla detaljer genomsyras av kvalité.

Både Stihl och Husqvarna har nu integrerade muttrar på svärdskåpan vilket är bra. Invändig eller utvändig kedjebroms märker jag ingen praktisk skillnad på ännu men kanske märks vid extrem kyla och extremt mycket spån eller möjligen extrem varmkörning i hårda och tjocka trädslag.
Stihl 362 har benämnts på Arboristsite som ”built as a tank” och det kan jag hålla med om. Den är robust byggd och med ett stort vevhus med plats för kraftiga lagringar. Tittar man på Youtube så finns där en film från en amerikansk återförsäljare som berättar om sina erfarenheter av Stihl 362 och Husqvarna 562.

Värt att notera är att han jämför just 562 mot Stihl istället för 560. Jämför man med 562 istället för 560 tillkommer ännu 1 hg i vikt. Den Stihl jag äger/testar är den uppgraderade 362 med smalare och lättare sidokåpa och aluminiumbåge istället för plast. Även cylindern är lätt vinklad istället för 90 grader som i klippet. Men titta och insup fler erfarenheter:

Husqvarna 562xp VRS Stihl MS 362 Chainsaw
In this video, Rod from Mill Creek Saw Shop goes over the differences between the 562 xp Husqvarna and the Stihl MS 362 chainsaws, pros and cons.


Se bilder på detaljer som jag skrivit om så som påfyllningslock med tillhörande skräprisk, värmereglage och nya sidokåpan.

Vilken såg väljer man då? Äpple eller päron skulle jag vilja säga. Eftersom jag ätit så mycket äpplen i min dag så blev jag sugen på ett päron, läs Stihl. Men var det ett slumpvist val av motorsåg? Nej jag beaktade några faktorer som nämnts i testet. Jag valde Stihlen p g a den har lägre vikt, har väl så stark motor och för att den uppgraderade modellen med mycket välfungerande M-tronic, mindre sidokåpa och aluminiumbåge både känns som den i helhet mest utvecklade och vassaste 60 kubikaren just nu.

2 kommentarer | Läst 4292 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Sågomanen

Seniorhuggare

Blev medlem: sön 03 jan 2010, 20:16

Sågomanens blogg
Hej!

Jag har ett stort intresse för motorsågar. Intresset började med utbildning på naturbruksgymnasium i 16-årsåldern och nu är jag 43 år. När jag har köpt motorsågar har jag försökt läsa mig till och höra med andra användare vilka egenskaper de har och om de är bra.

Förr var det svårare då det inte fanns internet och ännu mindre bloggar. Någon enstaka test i en skogstidning av en eller flera modeller som man kanske ändå inte var intresserad av var allt. Frågade man grannen var hans såg naturligtvis bäst och frågade man en annan bekant var även den sågen bäst. Dristade man sig att fråga om varför sågen var bra fick man i bästa fall till svar att den gick bra...men inte vilka egenskaper som var bra eller dåliga.

Målet med denna blogg är att testa olika motorsågar både nya och begagnade och av olika fabrikat på ett opartiskt sätt. Sedan skriver jag mina egna upplevelser och omdömen här som förhoppningsvis bidrar till val av rätt såg till läsaren. Ibland kanske jag testar en röjsåg eller en annan maskin som finns hemma.

Kommentarer

av Jocke91 tor 23 feb 2017, 20:39
Intressant läsning, kul att det byggs något nu för tiden som går lite mer på vridmoment eller vad man ska säga.
av Sågomanen tor 23 feb 2017, 21:51
Jag misstänkte att 362:an skulle ha den karaktären och då jag ska ha den till en del vedkapning passar vrid bra istället för varv.