När jag senast var inne hos en återförsäljare i norra Skaraborg av Husqvarna och Stihl så kom vi att prata om nyheter i produktväg. Jag fick frågan om jag testat den nya kedjan X-cut vilket jag inte hade. En av de kunniga säljarna hade upplevelsen att de sålt ett antal kedjor men inte hört något efteråt om hur de var och önskade nu en objektiv beskrivning. Här kommer återrapporteringen och den kommer även bli personlig vid nästa besök på det trevliga företaget.

Som vanligt så är detta inte vetenskapligt utan min egen upplevelse av en produkt som jag försöker återge så objektivt som möjligt. Husqvarna har alltså sedan förra året (2016) börjat tillverka en egen motorsågskedja, kallad X-Cut. Man pekar på hemsidan, http://www.husqvarna.com/se/skog/kom-ig ... rna-x-cut/, på i huvudsak följande:

Skärtändernas geometri har förbättrats, det är 30 grader istället för sedvanliga 35 grader, kedjan är försträckt så man slipper efterspänna som är vanligt vid en ny kedja och ny smörjning genom pilformade kanaler i länkarna. Det står mer på hemsidan om alla egenskaper om man vill grotta mera själv. Det jag skriver om är dock de mest framträdande dragen som Husqvarna framhåller och som ska/bör märkas vid användning. Vill man se ännu mer så finns filmer på Youtube om man söker på X-Cut.

Även de härliga killarna som driver detta forum har filmat och visar kaptider med en Husqvarna 346XPG gamla modellen och en 550XPG. Eftersom jag inte har sådan utrustning och inte har för avsikt att överpröva någon så får man nöja sig med att läsa gammal hederlig text i mina tester än så länge. Det jag vill göra är att visa just min egen upplevelse rent praktiskt i skogen och berätta om det alls upplevdes vara någon skillnad. En sekund hit eller dit kan vara svårt att märka i praktiken men nu vill jag veta och dela med mig.

Jag funderade en stund på val av motorsåg till testen. Jag är lyckligt lottad och har sett till att jag har ett antal olika modeller att välja på. Valet föll slutligen på min ganska nya Husqvarna 543XPG. Varför denna? Det är en modell som finns att köpa ny, det är en modell som både har en del kraft i motorn vid kapning men även hög kedjehastighet vid kvistning. Således får jag en körupplevelse av kedjan vid både kap/fällning och kvistning som båda är intressanta arbetsmoment att testa emot.

Då jag ville testa kedjans egenskaper beträffande försträckning så hade jag ett 13 tums svärd som gått ca 10 timmar och alltså får anses inkört så att eventuell slackning på kedjan inte beror på kombinationen nytt svärd och ny kedja. Texacos kedjeolja. Kedjesmörjning på sågen är inställd som tidigare så att den smörjs tillräckligt men inte överdrivet mycket. Tidigare kedja har smörjts bra. Men är inte X-Cuts oljespår lika Stihls? Den kedja jag använt är 13 tum, 1,3 mm, 0,325, 56dl och jämför emot är en Husqvarna standard kedja 1,3mm med delning 0,325. Fram till för bara något år sedan pratades mycket om 1,3 mm spårbredd som Pixel. Det pratet verkar ha övergått till just mer 1,3 mm istället för normen på gamla 1,5 mm. Men symbolen med "avsmalnande väg" är bra på svärd och kedjor så man inre blandar ihop grejorna. Än finns inte X-Cut med 1,5 mm spårbredd vad jag vet men det kommer säkert.

På med grejorna och ut i skogen. Första momentet blir fällning av björk ca 40 cm i roten. Intrycket blir, wow, satan vad den nya kedjan biter och är aggressiv. Det intrycket kommer att bestå under testet. Upplevelsen är ställd mot en ny standardkedja. Den känns faktiskt snabbare än standardkedjan.

Jag som tänkte att, äsch, en ny frampushad produkt som inte innebär någon märkbar skillnad. Men den gör att sågen känns kanske en halv hk starkare och går snabbt in i trädet. När fällningen är klar börjar jag kvista. Den går snabbt även här och de tjocka björkgrenarna flyger av.

Men, nu kommer min andra upplevelse. Bakgrund - under skogsutbildningen på gymnasiet för herrans många år sedan var det någon som hade lärt sig av en gammal skogsuv att fila höknäbb på kedjan. Den blev märkbart snabbare och var ett känt trick. Men läraren gjorde sitt jobb och framhöll säkerheten och att så skulle man inte fila kedjan för då hugger den och kastar den lättare. Jag filade också höknäbb någon gång på den tiden för skojs skull men tröttnade i takt med stigande ålder och insikt om att kedjan påverkade gubbens hastighet rent allmänt tämligen lite i det stora hela.

Menet består i att jag tyvärr upplever kedjan som lite lätt småhuggande överlag. Jag har rannsakat mig själv ordentligt och försökt hitta felet hos mig själv. "Jag kanske slarvhugger i min snabbhetshybris med den nya kedjan för att jag känner mig oövervinnerlig". Jag har landat i att jag huggit likadant som med den gamla kedjan. Jag slipade kedjan idag för hand med en Husqvarna 4,8mm fil "intensive cut" och den speciella filmallen för X-Cut, som syns på bilden. Kedjan var ganska lättslipad och den fick bra bett efteråt. Jag har inte stenkört kedjan utan den var lätt träslö. Även efter slipningen upplevde jag att den ibland har huggtendenser vid framförallt fällning och instick. Kast/huggtendensen är just en tendens, den upplevs inte ohanterlig eller farlig utan just lite tendenser som märks men är kontrollerbara.

Min slutsats är att det är det s k höknäbbsfenomenet som spökar lite. Eftersom jag inte kört kedjan mer än relativt kort tid och i en såg med en viss svärdsläng så kan det vara en tillfällighet, även att jag försökt utesluta felfaktorer. Jag är medveten om att man drar elden på sig när man skriver att det hugger och kastar och att det är lätt att projektera det tillbaka till användaren om inte efternamnet är Strandell.

Försträckning. Den är bra. Behövde jag eftersträcka? Ja en gång bara på ett antal timmars körning. Det är över godkänt nivån. Jag vet inte rent tekniskt hur Husqvarna gjort försträckningen men det märks att kedjan inte slackar lika snabbt som en annan ny kedja. Men att den är efterspänningsfri är en överdrift. Kedjesmörjningen verkade och såg ut att fungera fint. Läser man på Husqvarna hemsida över testgänget från olika länder i Europa som testkörde den i maj utanför Jönköping låter det som att alla egenskaper är förträffliga. Men det är reklam och vad skulle alternativet vara till Husqvarnas egen marknadsföring?

Köra i smuts/jord. Jo det gjorde jag däremot, ett par gånger i frusen jord lite med flit för att testa hur kedjan tål detta. Här var en förbättring tyckte jag. Om det beror på skärtandens vinkel eller ythärdningen mest vet jag inte men det märktes inte efter ett par jordkörningar. Det var en skön känsla att känna att man inte behöver putsa till kedjan direkt. Jag tror att gradantalet kan bidra till den minskade känsligheten i kombination med ythärdningen.

Pris. I 13 tums utförande hittar man X-Cut för ca 200:- och i 15 tum får man lägga till en tjuga. En filmall/kombimall kostar ca 130:-. Den särskiljs på att den har röda rullar vilket är bra om man som jag har flera mallar på verktygsbordet.

Är det en bra kedja? Är den en förbättring? Vad vinner jag på att köpa den?
- Ja den är bra.
- Den är en förbättring i skärhastighet.
- Du vinner lite tid, mest på långa dagar/proffsbruk, men annars mest upplevelse och det kan vara nog så roligt även om du inte är proffs och kör 8/40/365 dagar minus semester och helger. Du slipper slipa den lika ofta.

Det finns mer att säga och skriva om X-Cut och det finns redan mycket sagt om den här på Skogsforum och man kan titta på Husqvarnas hemsida och titta på filmer på Youtube men detta är min upplevelse av kedjan. Jag tycker sammanfattningsvis att det är roligt att Husqvarna satsar på nya egentillverkade produkter och att X-Cut är bra. Hoppas det gav något inför val av ny kedja om du funderat på X-Cut.

7 kommentarer | Läst 4117 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Sågomanen

Seniorhuggare

Blev medlem: sön 03 jan 2010, 20:16

Sågomanens blogg
Hej!

Jag har ett stort intresse för motorsågar. Intresset började med utbildning på naturbruksgymnasium i 16-årsåldern och nu är jag 43 år. När jag har köpt motorsågar har jag försökt läsa mig till och höra med andra användare vilka egenskaper de har och om de är bra.

Förr var det svårare då det inte fanns internet och ännu mindre bloggar. Någon enstaka test i en skogstidning av en eller flera modeller som man kanske ändå inte var intresserad av var allt. Frågade man grannen var hans såg naturligtvis bäst och frågade man en annan bekant var även den sågen bäst. Dristade man sig att fråga om varför sågen var bra fick man i bästa fall till svar att den gick bra...men inte vilka egenskaper som var bra eller dåliga.

Målet med denna blogg är att testa olika motorsågar både nya och begagnade och av olika fabrikat på ett opartiskt sätt. Sedan skriver jag mina egna upplevelser och omdömen här som förhoppningsvis bidrar till val av rätt såg till läsaren. Ibland kanske jag testar en röjsåg eller en annan maskin som finns hemma.

Kommentarer

av Slurfi tis 24 jan 2017, 10:50
Ja du verkar ha gått igenom detta noga, jag sågar för lite för att kunna bedöma på ett stabilt sätt.
Mkt intressant att läsa.
av Torbjörn Johnsen tis 24 jan 2017, 11:21
Tack Sågomanen för en saklig och bra beskrivning av din kedjetest och vad du kom fram till för resultat! Ser redan fram mot nästa:-)
av isteskog tis 24 jan 2017, 16:56
Körde 3 tankar idag med den nya kedjan. Håller med Sågomanen att den hugger lite vid fällning, men inte värre än andra kedjor jag köpt tidigare. Fick efterspänna en gång, sedan har den hållit spänningen. Är väldigt nöjd hitills iaf. Enligt min Husqvarnaåterförsäljare ska man kunna använda den vanliga filmallen även till denna kedja. Ska testa i morgon!
av Sågomanen tis 24 jan 2017, 18:36
Klart roligt att ni uppskattar testet! Idéer om olika tester finns det gott om men sämre med tid :/
av ananders tis 24 jan 2017, 21:07
Trevliga tester du bjuder oss på.

Jag har i stort sett samma erfarenhet av x-cut som du. Det enda som skiljer är väl att jag inte upplever att den hugger.
av can tis 07 feb 2017, 18:06
Veldig bra kjede har heller ikkje merka nåke til at den hogge og gir kast på saga sjølv med haukenebb
av Sågomanen ons 08 feb 2017, 10:10
Vid vanlig kapning och kvistning har jag inte upplevt att den hugger men vid instick vid fällning hade jag lite hugg och kasttendenser jämfört mot standardkedja. Det är dock klart kontrollerbart och just tendenser.

Det ska bli intressant när den kommer i 1,5mm utförande för de större sågarna t ex 560/576XP och uppåt i storlek.