Vad roligt att lanseringen skett av den nya Husqvarna motorsågen! Husqvarna känns offensiva nu och vi är ju flera som har funderat på när en ny såg ska komma.

Jag får lite tankar som poppar upp i samband med denna lansering. En är att man väljer att behålla 5-serie begreppet istället för att benämna den t ex 672XP. Tyder det på att man från Husqvarna inte anser förändringarna vara tillräckligt omfattande för att byta modellserienamn?

Eller sparar man det till en kommande generation som redan ligger på ritbordet, kanske för de aviserade mindre ersättarna till 550XPG m fl?

Vi lämnas som vanligt åt våra spekulationer vilket samtidigt är lite spännande och frustrerande om man är nördig. När jag läst trådarna om sågen här på forumet och tittat på diverse filmer från Husqvarna så slås jag av några saker.

En är att förväntningarna varit höga på en ny sågmodell från Husqvarna och press releasen lämnade inget att önska. Man bullade upp med världsmästare och superinstruktörer från höger till vänster och introduktionen påminde om installationen av en ny president.

Jag vill verkligen inte ta bort det roliga i en ny motorsåg men nu har man väl nästan överskridit det förnuftiga i en lansering. Det är en motorsåg.

Jag vill hoppas och tro att sågen bara är hälften så bra som som alla egengenererade tester och reklam påvisar. Att den är, enligt diagrammen som visas, även i praktiken märkbart vassare, lättare och i största allmänhet bättre än vad 372XPG och 576XPG var och är. Det återstår att se och svaret har vi som vanligt om 2-3 år när de varit ute i verkligheten ett tag. Låt oss hoppas att den inte dras med samma problem några år som 5-serien gjorde när den kom som dock sedan ett par år är alldeles utmärkt när allt är åtgärdat.

Om jag tillåts vara lite ironisk så kan jag tycka att det för något gott med sig att den inte släpps här i sitt ursprungsland förrän till våren. Då kanske de värsta problemen upptäckts annorstädes först. Men Polen, hallå, varför Polen före Sverige? Nej, nu återfaller jag i mitt för dagen något kritiska förhållningssätt igen.

Jag har ju haft och har de flesta proffssågarna från Husqvarna de senaste 25 åren. Jag är inget proffs alls eller ens instruktör men jag tror mig som entusiast som är överdrivet intresserad av motorsågar och just Husqvarna och har använt dem semiprofessionellt i olika miljöer att jag kan känna en skillnad mellan modellerna och deras egenskaper ganska bra.

Jag köpte ju i vintras en ny 576XPG som fungerar extremt bra. För att slå den krävs en hel del. Ska man ta Husqvarna i försvar så har den tekniska utvecklingen kommit så långt även på sågar att vi snart arbetar med hårklyverier i effekt, vikt och vibrationer. Det krävs något totalt banbrytande för att skapa ensensation på området som berättigar ett lanseringsspektakel enligt ovan. Flytande upphängningar istället för fjädrar, en liten turbo/kompressor eller varför inte, som jag har för mig Mange tjatar om i sin fulla rätt om, återkoppling av avgaser till sågen.

Ser man på buller, vibrationer och effekt kontra vikt är den inte ett stort steg framåt. Då gäller även att vi ännu inte sett viktpåslaget för "G" som brukar innebära ytterligare ca 1,5hg.

En annan sak som slår mig att sågen inte fyller någon direkt lucka i modellsortimentet. 372XPG är ju aviserad att fasas ut inom kort och detta skyndar väl på processen. Men 576XPG är ju i ordning nu och har väl låga utsläpp, om det nu är det som bidragit till den nya modellen? 560XPG kvarstår ännu, likaså 576XPG och därefter 390/395XPG.

Jag blir inte klok på uppfinnandet av 572XPG. Att man börjar med en större modell för att sälja in kommande serie till proffs och övriga intressenter är dock inget nytt. Personligen är jag mer nyfiken på efterträdaren till 550XPG som är en mycket vanlig såg för alla oss självverksamma halvproffs. Men ur effekt och viktsynpunkt fyller den i dagsläget inget gapande hål på återförsäljarhyllorna.

Men - Husqvarna kyparen kanske kommer framåt sommaren/hösten 2018 och lyfter på locket till en stor silverkupol och frågar - får det lov att vara en splitterny färdigutvecklad 652XPG?

I det fallet hade jag, åtminstone fram till för ca 10 år sedan, rusat till min lokala Husqvarna återförsäljare och inhandlat en dylik. Idag väntar jag. Jag misstror kyparens färdigutvecklade löfte. Något år eller så brukar göra gott för nylanserade Husqvarna sågar. Tyvärr.

Nu är det lördag och solen börjar titta fram efter nattens regnande. På dagens aktiviter står test av den nyinköpta båten i Vänern. Jag väljer att tro att den nya sågen kommer leverera fint och grundtanken om att den ersätter 372XPG OCH 576XPG inom kort.

Det verkar som att den gamla kejsaren klätt upp sig lite extra till eftermiddagens afternoon teaparty i salongen.

2 kommentarer | Läst 4497 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Sågomanen

Seniorhuggare

Blev medlem: sön 03 jan 2010, 20:16

Sågomanens blogg
Hej!

Jag har ett stort intresse för motorsågar. Intresset började med utbildning på naturbruksgymnasium i 16-årsåldern och nu är jag 43 år. När jag har köpt motorsågar har jag försökt läsa mig till och höra med andra användare vilka egenskaper de har och om de är bra.

Förr var det svårare då det inte fanns internet och ännu mindre bloggar. Någon enstaka test i en skogstidning av en eller flera modeller som man kanske ändå inte var intresserad av var allt. Frågade man grannen var hans såg naturligtvis bäst och frågade man en annan bekant var även den sågen bäst. Dristade man sig att fråga om varför sågen var bra fick man i bästa fall till svar att den gick bra...men inte vilka egenskaper som var bra eller dåliga.

Målet med denna blogg är att testa olika motorsågar både nya och begagnade och av olika fabrikat på ett opartiskt sätt. Sedan skriver jag mina egna upplevelser och omdömen här som förhoppningsvis bidrar till val av rätt såg till läsaren. Ibland kanske jag testar en röjsåg eller en annan maskin som finns hemma.

Kommentarer

av Jocke91 ons 23 aug 2017, 21:49
Trevlig läsning.
Ska bli riktigt intressant att se om denna såg presterar det som förväntas av den.
av Sågomanen ons 13 sep 2017, 07:22
Tack, ja men precis Jocke91. Jag har analyserat mig själv efter detta blogginlägg och tror att min kritiska inställning till sågens vara eller inte och beskrivna och påstådda oövervinnlighet beror på att jag hade förväntat mig en såg i den lägre CC-klassen. Vi får väl se om några år vad denna duger till och inom något år kommer säkert de mindre sågarna. Det ser jag fram mycket emot och ska testa.

Värdelöst vetande är att renoveringen av min gamla dieselgrålle strax är klar efter ett års skruvande och deljagande :)