En ny Gud har återupptäckts av mig. Någon skulle kalla det avgudadyrkan. Det får stå för dem, jag har funnit min plats vid Oregons altare.

Jag har tidigare i min blogg testat Stihl 362 och i testen ingick min upplevelse av den kedja som sågen levererades med. Den heter 36RS och är 1,6mm bred. Jag fick inget bett i den vare sig ny eller slipad på ett antal olika vis. Den krävde hela tiden ett högt tryck mot stammen för att bita sig ned.

Jag tröttnade på den förra veckan och beställde en Oregon 75LPX 66DL med 1,6 mm bredd så den passade på mitt tämligen nya svärd. Idag kom den och jag hann montera på den innan mörkret sänkte sig och kapa en del björkstammar.

Cheezuz vilken skillnad. LPX:en borrade sig ner som det vore smör och jag höll i en varm kniv. Jag blev nästan ännu gladare än när jag köpte sågen. Hur kan Stihl leverera en sådan kedja original? Det kan vara så att den kräver maskinslipning men jag är tveksam på om den levererar samma skärpa som Oregon ändå. Nu har jag inte slipat Oregonkedjan än men min erfarenhet är att de brukar bli minst lika bra som ur kartongen.

Oregon DPX och LGX gick inte få hem i färdig kedja. LGX skulle gå att få på rulle men när den ger 6 kedjor som jag inte vet om jag gillar så får det vara. Rullen skulle kosta ca 1 000:-.

Nu kör jag denna LPX och 1 till. Sedan kanske jag byter svärd så jag öppnar möjligheterna för fler kedjeval :smile: Bifogar ett par bilder på kedjan. Så snart jag kan kommer jag ägna tid vid Oregonaltaret igen och tillbedja (hugga) :grin:

2 kommentarer | Läst 1908 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Sågomanen

Seniorhuggare

Blev medlem: sön 03 jan 2010, 20:16

Sågomanens blogg
Hej!

Jag har ett stort intresse för motorsågar. Intresset började med utbildning på naturbruksgymnasium i 16-årsåldern och nu är jag 43 år. När jag har köpt motorsågar har jag försökt läsa mig till och höra med andra användare vilka egenskaper de har och om de är bra.

Förr var det svårare då det inte fanns internet och ännu mindre bloggar. Någon enstaka test i en skogstidning av en eller flera modeller som man kanske ändå inte var intresserad av var allt. Frågade man grannen var hans såg naturligtvis bäst och frågade man en annan bekant var även den sågen bäst. Dristade man sig att fråga om varför sågen var bra fick man i bästa fall till svar att den gick bra...men inte vilka egenskaper som var bra eller dåliga.

Målet med denna blogg är att testa olika motorsågar både nya och begagnade och av olika fabrikat på ett opartiskt sätt. Sedan skriver jag mina egna upplevelser och omdömen här som förhoppningsvis bidrar till val av rätt såg till läsaren. Ibland kanske jag testar en röjsåg eller en annan maskin som finns hemma.

Kommentarer

av Jocke91 tor 09 mar 2017, 20:32
Bra att du hittat en vettig kedja som funkar för dig.
Jag tycker också att en del Stihl kedjor kan vara svåra att få bra ibland.
av Sågomanen tor 09 mar 2017, 21:03
Tack för att man inte är ensam om det. Lite trist att jag/man inte kan få tag i de andra att testa men nu när denna var så bra så minskar ju behovet av det.