Dagens specialjobb: Plockat isär växellådan. Den var full av en svartgrön halvfast massa, nåt mitt emellan tjära och gummi. Förmodligen originalfettet från 1977.

Det tog några timmar att rensa ut och tvätta rent. Tur är att lådan är mycket enkelt konstruerad. Två axlar och en pinjong axel in. Båda axlarna är bara att lyfta ur när man delat lådan. Och det var lika enkelt att plocka av kugghjulen från axlarna, bara att för hand skjuta av dom (och komma ihåg ordningen). Det finns inga oljetätningar så smörjningen måste ske med fett. Jag köpte en tub högkvalitetsfett på samma ställe där jag fick tag på huvudlagret till rotordrivaxeln.

Enkel och robust konstruktion, stadiga kuggdrev och ett minimum av delar. En listig lösning att använda en kedja till backen, annars hade det krävts en extra axel med mellandrev för att vända rotationen.

Lådan heter Peerless och är gjord av Tecumseh i USA, som är mest kända som tillverkare av småmotorer (vad jag vet i alla fall).

3:an ilagd, gejdern är inskuten så långt att den låser det tredje kugghjulet.


Kugghjulen och kedjedrevet till backen löper fritt på utgående axeln. Två gejder i skårorna på axeln låser ett hjul i taget och lägger på så vis i en växel. Här ligger backen i.


Den hitre axeln är den utgående. Krondrevet syns i mitten på den bortre axeln. Under sitter pinjongdrevet som inte syns på bilden. 3 par kugghjul ger 3 växlar och backen sker via kedjedreven till vänster.


3 kommentarer | Läst 6136 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av getost91 mån 22 sep 2008, 19:00
hmm. verkar som det fettet då har sett sina bästa dagar.
hoppas vi får se när dom kastar snö nu i vinter :D
av OAS-forests sön 16 apr 2017, 17:30
Hur har det gått med Cittran Totte?
av totte sön 16 apr 2017, 19:17
Legat rätt stilla länge, blev så mycket annat när vi flyttat. men den står där och väntar i garaget.