Så var det innerdörren som skall målas om. Skall ut i garaget för åtgärder. Problem nr 1, att få loss den. Någon tidigare ägare har nämligen byggt över den så fiffigt att det inte går att lyfta den av gångjärnen.Så jag fick skruva loss gångjärnen i stället. Skruvarna lossade faktiskt utan större motstånd efter att ha rensat ur all gammal färg ur mejselspåren. Så bars den ut i garaget. och strippades på gängjärn och lås. Har redan tidigare konstaterat att det enda rätta är att få bort det tjocka lagret av gammal färg. I botten nåt gråaktigt, så nåt brunmelerat och så en gulvit färg överst. Den senare satt inte särskilt bra på underliggande lager. Varmluftspistol och skrapning. På de plana ytorna provade jag först med en fönsterskrapa. Inte alls bra. Trekantig båtskrapa gick något bättre. Gårdagens resultat.Idag kom jag ihåg att det man skall ha är en vässad stålspackel. Värmer framför och "skjuter av" den mjuknade färgen. Så är det ju spegeldörr. Och kanten har tre rillor. Det tar massor av tid att få loss allt i kanterna på speglarna. Gamla rostfria köksknivar är utmärkta ämnen för att gör smala profilerade skrapor för de här rillorna. Efter ganska många timmar så hade jag i alla fall skrapat ena sidan.Under färgen på den nedre spegeln hittade jag denna märkning.Tydligen gjort med nåt som suger in i träet. "Hohultslätts" står det ovanför och nedanför. Så en "pelare" på var sida av två träskruvar. Däremellan har det varit någon bild och eller text som inte går att urskilja längre. En sökning på nätet visar att "Hohultslätt" är en ort som 1968 bytte namn till "Alstermo". Ligger i sydostligaste Kronobergs län, en gång station på den nu nedlagda järnvägen Växjö - Oskarshamn. Där har det uppenbarligen funnits en snickerifabrik som ville märka sina alster.

Nu till något helt annat. Man kunde ju hoppats att en viss persons optimistiska förutsägelse här på forumet om att elen blir nästan gratis skulle ha slagit in. Blev nu inte riktigt så, än i alla fall, vilket nu tjatas och omtuggas i evighet i samma tråd som inleddes med denna lite väl förhoppningsfulla prognos. Under tiden som detta debatteras får väl vi andra göra så gott vi kan för att spara lite på krämen. Som omtalades i föregående inlägg så förbereder jag alltså den troligtvis ganska dyra vintern. Sitter alltså nu i ett hörn i matrummet och skriver det här, med datorn på det nytillverkade bordet. Bakom mig står min läsfåtölj och den nyinköpt golvlampan. Nere i sovrummet råder 16 grader, bra sovtemperatur. En extrafilt, sen går det utmärkt.Lite trångt är det men inte värre än att det är hanterbart. Blir så här nu några månader framöver tills det blir lite varmare framåt våren.

10 kommentarer | Läst 831 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av tallen100 tor 10 nov 2022, 23:48
Det var inget fusk med den skrapningen👍
När det gäller sovtemperatur så är 15-16 grader perfekt med ett duntäcke, tror man sover bäst så.
Enda nackdelen är när man ska stiga upp och hoppa i kläderna på morgonen😅
av alias fre 11 nov 2022, 00:25
Så smidigt för snickerifabriken. Efter 1968 kunde de komma undan med att märka sina alster med "Mo". 😉

Men nog måste väl Alstermo ligga i nordöstra delen av Kronobergs län och inte sydöstra, då det ligger i Högsby kommun?

MVH
Alias
av totte fre 11 nov 2022, 00:54
Tack tallen! Instämmer helt, har alltid gillat svalt i sovrummet utom just på morgonen.

Alias, nu får vi lov att få ordning på geografin här, inte många rätt från något håll. Alstermo tillhör inte Högsby utan Uppvidinge kommun. Sydöstra hörnet var fel, jag såg lite fel på gränserna där. Snarare en dragning åt nordost, det var väl det som var någorlunda rätt. Och Högsby kommun ligger för övrigt i Kalmar län.
av lfq fre 11 nov 2022, 09:17
Det blir nog inget problem att klara vintern med det upplägget.
av alias fre 11 nov 2022, 12:56
totte skrev:Tack tallen! Instämmer helt, har alltid gillat svalt i sovrummet utom just på morgonen.

Alias, nu får vi lov att få ordning på geografin här, inte många rätt från något håll. Alstermo tillhör inte Högsby utan Uppvidinge kommun. Sydöstra hörnet var fel, jag såg lite fel på gränserna där. Snarare en dragning åt nordost, det var väl det som var någorlunda rätt. Och Högsby kommun ligger för övrigt i Kalmar län.


Visst är det så. Jag halkade ett snäpp för långt österut. Alstermo ligger i Uppvidinge kommun i östra delen av Kronobergs län och Alsterbro, på andra sidan Fröseke, ligger i Högsby kommun i västra delen av Kalmar län (allt för att bidra till den allmänna förvirringen).

MVH
Alias
av Stampep fre 11 nov 2022, 18:23
Du är en förebild, fixar och grejar👍
av totte fre 11 nov 2022, 20:04
Jomen alias, då har vi skolat in oss på geografin. Att utbilda sig är f ö huvudsakligen att skapa förvirring på högre nivå. Missade din vits om alster från Mo innan 🤣 👍

Tack Stampep!

Vänt på dörren idag och påbörjat andra sidan.
av totte lör 12 nov 2022, 19:14
Skrapat andra sidan klar idag samt kanterna. Sen strök jag på kvistlack på tillämpliga ställen på den sidan.

Bilagor
av Rotvältaren sön 13 nov 2022, 11:38
Ordet barskrapad fick plötsligt en ny innebörd... Snyggt jobbat!
av totte sön 13 nov 2022, 17:50
Hehe, så sant så. Tack!

Är nu grundmålad på båda sidor, gjorde en i går kväll och andra sidan idag. Håller just på med karmen som skall få lite spackel och ett par lager färg.