Berättade ju i våras om det snöpliga slutet på motorrenoveringen för snöslungan. Efter ventilslipning, nya kolvringar och honing av loppet så small vevstaken vid provkörningen.

Nu har jag fått tag på en reservdelsmaskin, eller kanske en maskin att köra med, måste utvärdera den ordentligt innan jag beslutar. Hittade den på blocket i veckan, mailade och fick napp, ringde på fredagen och gjorde upp om hämtning idag vid femtiden. Eftersom han skulle jaga älg under dagen så gick det inte tidigare.

Det är i alla fall en Gilson 1981 med friktionsdrift. Enligt ägaren så var felet att den saknar gnista och han behövde den egentligen inte längre så han ville bli av med den. Motorn var löstagen. Den här motorn har f ö startmotor, 12 V, vilket jag egentligen undrar om det är så bra, då skall man ha batteri och sånt med, mest bara källa till krångel.

Tänddelar har jag så det räcker och blir över från den gamla och motorn i övrigt verkar vara i god kondition. Slungan ser också rätt fräsch ut för sin ålder så vi får se, har i vilket fall nog med grejor för att få ihop en hel slunga nu.

Blev dock en liten resa, för den fanns utanför Åsele, givetvis åt andra hållet, så det blev 16 mil enkel väg. Men jag gav inte mycket för den så några hundringar i transportkostnad var den värd. Vart dock en något jobbig resa, duggregn och nära noll på vägen dit, snöfall och småslipprigt mesta vägen hem. Snöandet slutade vid Bjurholm. Givetvis hade jag inte vinterdäcken på, så det blev till att ta det väldigt lugnt.

Gourmetmiddag i form av stor hamburgertallrik intogs på Åselegrillen, man måste ju ha sitt kvantum av hälsokost också. Hemma vid halv niotiden, utan några intemezzon. Iddes inte lasta ur i kväll, den får stå på kärran tills jag får tid att ta itu med den. Motorn bar jag in i garaget.

Motorn just urlastad

Slungan i blixtbelysning


4 kommentarer | Läst 4073 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Slurfi sön 21 okt 2012, 23:29
Jag har ju en slunga i liknande skick åxå, ska nog ta en titt på den snart.
av totte mån 22 okt 2012, 01:22
Gör det och skicka nån bild på den också, alltid nyfiken på folks maskiner.
av brum brum mån 22 okt 2012, 15:41
grattis totte till fyndet, det där med tid e som det är och när man utövar någon slags religion så får man ta det :grin:
hoppas den e ok
av totte mån 22 okt 2012, 22:53
Tack brum brum! Och visst det är bara att inse, försökte inte ens argumentera om tiden. Maskinen verkar bra, kommer strax ett inlägg om det.