Kullabygdens lantbruksmuseum på Zackows gård ligger numera utanför Jonstorp nära Höganäs. Tidigare var det en arrenderad gård utanför Nyhamnsläge. Där blev det tvist om arrendet och det slutade med att Fredrik Zackow köpte den gård där de nu håller till. Spännande var det alltså att komma dit nu. Det går inte att säga annat än att det blivit mycket bra, hela tillställningen tilldrar sig nu på en stor sammahållen plan. På gården har det uppförts en ny jättestor museihall runt 1600 kvadratmeter, för att hysa hela den stora samlingen av traktorer, ångmaskiner, lokomobiler och redskap.

Här syns en del av planen med den stora hallen i bakgrunden.


Lantliv på farfars tid är den stora årliga utställningen. Det är inte bara museets egna grejor utan det kommer många externa utställare med allt från gräsklippare till traktorer, väghyvlar och ångvältar. Tändkulemotorer, gamla verktygsmaskiner och redskap, ja det mesta finns att se och det bästa är att det är så mycket som körs hela tiden. Vart man vänder sig så rör det sig.

Vi anlände på fredag eftermiddag, Mange med familj, Johan Eriksson och Karro, Jocke och jag. De flesta utställare är på plats då, i synnerhet de som har tung utrustning som skall lastas av. Klokt nog så börjar tillställingen först klockan 11 både lördag och söndag, vilket ju lämnar plats för lite nattsudd och partaj för de som så önskar och visst blev det en hel del improviserade fester på fredagskvällen.

På lördagskvällen är det stor gemensam fest med helgrillad gris och tillbehör. Dricka medtager var och en. Mycket gott och mycket trevligt och så fick vi även en del underhållning av lokala förmågor. Riktigt bra klass på det också.Vi med motorsågarna producerade massor av trissor och sågspån. Här kommer trissorna till nytta, de blir ångmaskinsved nämligen. Mycket folk stannadee till och ville prata och fråga. I synnerhet tvåmanssågarna väcker mycket intresse, men även de mindre sågana. Många lite äldre stannar ofta till och pekar och säger att en sån jobbade jag med eller där är den som farsan hade på 60-talet och så.Vädret var med oss. Lite, mycket svagt duggregn på lördagmorgonen, men det slutade och resten av dagen var det uppehåll om än mulet, men i stor vindstilla och inte kallt. Söndagen klarnade det upp mitt på dagen och blev riktigt fint. Så det blev en riktig lyckad helg.

Det bästa med den här sammakomsten är att den alltid känns så välkomnande och vänlig. Ingen byråkrati, inget gnäll, allt ordnar sig utan problem och så alla goda vänner som man känner sen tidigare, en av årets höjdpunkter och så blev det ju även i år.

Så ett litet axplock av allt som fanns att se.

Museets toppnummer, den magnifika ånglokomobilen.


Traktorer:En riktig ångvält, från Danmark. Danskarna körde vält fram och tillbaka på infarten två dagar i rad, Sveriges troligen mest välvältade infart.


Tändkulevält, också från Danmark men skall nu ingå i samlingen på gården.


En klassisk Svedalahyvel


En riktigt ursprunglig EPA-traktor, byggd av en Chevroletlastbil från 1928. Har ingen extra nedväxling så den toppar bortåt åttio.


En hel del fina gamla bilar fanns:


Sysselsättning även för de yngre i publiken:


5 kommentarer | Läst 3506 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Erre mån 25 sep 2017, 19:44
Jäklar!! :shock:

Där fanns ju hur mycket som helst.
Lobba i tid för detta evenemang nästa år totte så ska jag försöka ta mig dit.
Fantastiskt att se allt gammalt i så fint skick! :X

Kul att ert gäng hade det bra med. :-bd
av tallen100 mån 25 sep 2017, 21:59
Ja oj vad mycket intressant, dom har varit med många gånger i Traktorpower så man har sett och läst om en del av samlingarna iaf, riktigt imponerande!
av halvproffs ons 27 sep 2017, 14:34
Vilket fint reportage! Och vilken tur att det finns folk som inte slänger bort allt för då hade detta inte varit möjligt.
av totte ons 27 sep 2017, 23:25
Tack för kommentarer! Skall komma ihåg det nästa gång att annonsera i tid här på forumet. En av årets finaste utställningar tycker jag. Brukar vara i andra halvan av september.
av Uvskogen lör 30 sep 2017, 17:47
:-bd Ja den där utställningen skulle man verkligen vilja gå på!
Annonser