Dags för en liten uppdatering kring detta med kamin i verkstaden.
Det har ju hänt lite sen det nämndes här sist.

Det fick bli ett litet hål i väggen med tillhörande rör.



Sen behövs ju något på väggen som håller upp allt när det är på plats.
Fick tag på en pinnsvets på en auktion, kanske inte den bästa som finns men jag lyckades få ihop det med den även om det inte ser speciellt bra ut.
Man tager vad man haver.







Kaminen kom på plats med och proveldningen gick bra.


Det uppstod dock ett litet problem när jag eldat en stund. Rören må vara klassade för 600 grader men med en gammal kamin så kan man tydligen passera det.


Efter lite bollande med lite olika lösningar så blev det att testa att få till en luftspalt mellan rökröret och isoleringen.
Så ett ventilationsrör införskaffades.

Så här var det tänkt.


Det löste inte fenomenet med glödande rör helt men det går att undvika lättare nu när luftspalten kyler ner röret. Det blir i vilket fall inte för varmt utanpå ytterröret så det går att elda utan problem.
Så här blev det att se ut.



Det ska fixas lite småsaker till men det mesta är klart.

9 kommentarer | Läst 3263 ggr

Mer om bloggaren

Jocke91

Proffshuggare

Blev medlem: sön 28 jul 2013, 21:34

Jocke's lite röriga verkstad
Tänkte testa att lägga ut något projekt här någon gång ifall jag får för mig det.
Kommer troligen bestå mest av äldre sågar eller andra halvkonstiga projekt.

Kommentarer

av Slurfi sön 21 nov 2021, 23:58
Jag funderar åxå på en kamininstallation och när jag läste på om den så rekommenderades minst en meter
rakt uppstående rör innan man leder genom väggen.
Kanske det vore nåt i ditt fall åxå?
av tallen100 mån 22 nov 2021, 12:30
Riktiga kaminer det där, blir varma snabbt och ger mycket värme.
Som slurfi säger så bör nog röret gå upp en bit innan på insidan innan det går genom väggen.. 🤔
av Elmhult mån 22 nov 2021, 13:44
Nu ser jag att det redan skrivits... Lägg rökröret en bit inne i byggnaden innan den går ut om det är möjligt.
Jag har en nästan identisk kamin i ett gammalt hus och har en dryg meter gamla gjutna rörkrör utanpå väggen innan det går in i murstocken och vidare upp i skorsten. Blir riktigt varmt utan glödande rör. De är ju inte heller väldigt sofistikerade de där gamla men de är härliga att elda i.

Får väl tillägga att jag har en mer modern kamin från 90talet i en jaktstuga där röret går direkt igenom väggen. Gjutet rökrör som jag lagt i ett gammalt avloppsrör. Vet inte vad de kallas men det är ett cementrör med lackad utsida(och antagligen insida) med glasull mellan. Har klarat sig från att bli alltför varmt. Där på har jag kopplat ett stålrör som skorstenen. Nu är kaminen som sagt modernare. Kanske blir skillnad då.
av Jocke91 mån 22 nov 2021, 20:07
Det bästa vore helt klart att ha en bit rör på insidan men då hamnar kaminen lite för långt in som det ser ut just nu.
Att gå på med en 90 graders böj och dra ut röret högre upp skulle så klart också fungera, men jag skulle helst vilja slippa att göra ett nytt hål i väggen.

Jag funderar på att köra på så här nu i vinter och sen försöka mura upp en liten konstruktion på insidan som rökgaserna får gå runt lite i innan rökröret, ungefär som i en kakelugn. Då slipper rökröret den mesta värmen och jag kan dra mer nytta av den värmen, samtidigt som jag troligen kan göra en ganska kompakt konstruktion som får plats i utrymmet.
av jyrrki mån 22 nov 2021, 20:55
Hej.
Om du lägger ett rör som du gjort runt rökröret med ca 2 cm glipa runt om och trycker med fläkt in i verkstaden genom glipan får du mycket mer värme från kaminen.
Jag använde en gammal oljebrännare som fläkt. Gör stor skillnad och så sjunker ju tempen en del på röret. Var visserligen i en båt,men principen är samma.
Jag återcirkulerande bara inomhusluften, men min morbror byggde som du och satte fläkt utomhus.
Mvh
Jörgen
av Elmhult mån 22 nov 2021, 21:20
Finns ju den där amerikanska lösningen med två oljetunnor ovanpå varandra. Ska tydligen ge bra med värme. Men tar ju en massa plats. Bara det inte brinner (på fel ställe) och du inte fryser så tycker jag man kan kalla det lyckat. 👍
av totte mån 22 nov 2021, 22:08
Även om allt alltid kan bli bättre så funkar det där säkert bra. Ser ut ungefär som det var i mitt garage i Degermyr. Där var det också utgång rakt bakåt genom väggen från kaminen och den var en grönemaljerad Husqvarna, rätt lik din. Den höll värmen bra i Västerbottensklimatet. Jag hade en liten fläkt på väggen bakom kaminen som hjälpte varmluften att sprida sig i lokalen. Var en fläkt från en skrotad gammal hushållsapparat, minns nu inte vad, kanske en frys.
av Jocke91 tor 25 nov 2021, 20:24
Det där med en fläkt är nog rätt bra. Nu har jag en liten kaminfläkt som drivs av värmen så lite skillnad blir det, men en större gör så klart mer skillnad.
Kaminen värmer upp rätt bra så här långt. Får se hur det går vid kallare väderlek.
av totte fre 26 nov 2021, 01:25
Jo, dom där småfläktarna funkar, men i en smådragig verkstad är det nog bra med lite mer blås. Minns nu säkert att min fläkt hade suttit i ett frysskåp.